Als je een website hebt, wil je natuurlijk dat je website goed vindbaar is. Zeker als je onderneming afhankelijk is van je website, is het belangrijk om een goede vindbaarheid te hebben in Google.
Hiermee kun je immers klanten binnenhalen, en het straalt ook een zekere autoriteit uit, als jouw website meteen op de eerste pagina van Google pronkt.
Goed vindbaar zijn in Google wordt steeds belangrijker. Niet alleen gebruikt een groot deel van de internetgebruikers Google als hun primaire zoekmachine, maar wordt Google ook steeds meer gebruikt om bedrijven en nieuwe samenwerkingen te vinden. Met een goede positie in Google heb je dus al meteen een streepje voor.
Maar hoe vervelend is het als jouw website, waar je je tijd en ziel in hebt gestoken, niet goed vindbaar is? Je website vindbaar maken kan namelijk best een groot en complex karwei zijn, zeker als je nog niet zo erg thuis bent in de wereld van de internetmarketing en SEO.
In dit artikel een uitleg en enkele handige tips om de vindbaarheid in Google te verbeteren en zo ook je onderneming een boost te geven.
Vindbaarheid Google: SEO en het beter vindbaar maken van je website
SEO is het belangrijkste aspect als het gaat om een website vindbaar maken in Google of andere zoekmachines. SEO zorgt er namelijk voor dat je de algoritmes zodanig gunstig kunt beïnvloeden, dat Google je website hoger zal ranken. Dit zorgt er dan voor dat je website sneller en beter vindbaar is.
SEO kent verschillende aspecten. Technische SEO, content marketing, linkbuilding, on- en off-site SEO, het zijn allemaal verschillende tactieken die je toe kunt passen.
Je strategie maakt bij voorkeur dan ook gebruik van meerdere tactieken. Zo kun je kijken wat het beste bij jou en je website past, en waar je de meeste resultaten mee boekt. Dit kan natuurlijk een tijdje duren.
SEO is niet voor resultaten op korte termijn, maar zorgt voor groei op lange termijn. Geduld is dus zeker een schone zaak, maar je zult er ook goed voor beloond worden, als je strategie goed in elkaar zit.
Content marketing
Content is de allerbeste SEO. Schrijf echter wel met je bezoeker in gedachte, en niet voor Google. Schrijf dus organische, goedlopende teksten over onderwerpen die je interesseren.
Een blog bij je website is dus zeker een goed idee, als het gaat om SEO. Blogposts zijn ideaal om bepaalde keywords in te verwerken en worden eerder gelinkt door andere internetgebruikers, wat je weer backlinks oplevert. Een dubbele win dus.
Linkbuilding
Linkbuilding, dat kan heel goed of slecht uitpakken. Als je je aan de regels houdt is de kans groter dat het goed uitpakt. Backlinks (links naar jouw website) zijn een van de grootste factoren waar Google op let bij hun ranking-algoritme.
Kwalitatief goede backlinks kunnen wonderen doen voor je ranking, waar het wel om kwaliteit over kwantiteit gaat. Probeer dus met goede content kwalitatieve backlinks te krijgen.
Ook social media kan erg meehelpen met het verkrijgen van backlinks. Zorg er dus voor dat je bezoekers je website gemakkelijk kunnen delen, bijvoorbeeld door het gebruik van social media buttons, en ben zelf ook actief op social media.
Waar moet je nu op letten? Koop nooit backlinks, en ruil deze ook niet actief. Onder het kopje Blackhat SEO kun je meer lezen over de do’s en dont’s van linkbuiding en andere SEO-tactieken.
Keywords
Keywords, oftewel sleutelwoorden, zoektermen of zoekwoorden, zijn woorden die je in je website kunt verwerken, waar vaak op gezocht wordt op Google.
Dit kunnen ook woordcombinaties of zelfs complete zinnen zijn (key phrases). Als je zoekt op een keyword, krijg je vanzelf de websites te zien waarvan Google denkt dat die websites het beste passen bij wat jij zoekt.
Erg waardevol dus om iets met keywords te doen, en ook onmisbaar.
Google’s Keyword Planner is een gratis tool die je kan helpen om keyword suggesties te krijgen voor je website. Vervolgens kun je deze keywords op een strategische mannier verwerken in je teksten en blogs.
Als je weet welke keywords jouw doelgroep en jouw branche gebruikt, gebruik deze woorden dan in je teksten. Voor het achterhalen van deze keywords zijn tegenwoordig ook SEO-tools beschikbaar.
Zorg wel voor een organisch profiel met betrekking tot je keywords. Je wilt niet je teksten volstampen met keywords. Ook moeten de keywords lekker in de tekst rollen.
Onthoud: je schrijft voor je bezoeker, niet voor Google. Aangeraden wordt een keyword density van 1-2% in je tekst. Hoger kan verkeerd opgepakt worden door Google, lager is vaak niet effectief genoeg.
Vergeet dus zeker niet je keyword research in je SEO-strategie!
Social media
Social media kan erg veel doen voor je website. In deze tijd wordt de conventionele website steeds meer een bijzaak. Veel bedrijven en klanten zoeken hun heil op social media.
En de voordelen zijn ook groot. Direct contact met je doelgroep, je blijft op de nieuwste trends zitten, met dank aan de vele jongeren op social media, je leert snel te schakelen en kunt echt communiceren met je doelgroep.
Social media is tweerichtingsverkeer, waar een website maar vanuit een richting communiceert.
Social media is dus echt van deze tijd, en voor een onderneming of website kan het zeker lonen accounts aan te maken op de meest bekende platformen. Ook kun je op social media makkelijk media delen, waardoor je je producten weer kunt promoten.
In het volgende hoofdstuk kun je meer lezen over social media marketing en content marketing.
User experience
Een groot deel van SEO is ook het zorgen dat bezoekers op je website blijven. Een grote bounce rate kan onvoordelig werken voor je ranking. Hiernaast wil je natuurlijk dat je bezoekers zo lang mogelijk rond blijven hangen. Je krijgt dan immers meer advertentie inkomsten, en de kans dat je webshop iets verkoopt wordt groter.
Zorg dus voor een top of the line user experience. Begin met een logische opbouw van je website. Steek zorg in het design en vermeld alle belangrijke informatie duidelijk op je website.
Maak eventueel gebruik van een FAQ en een About Me-pagina. Zorg voor een menu dat overzichtelijk en goed in gebruik is, zodat je bezoekers niet ‘verdwaald’ raken op je website.
Zorg voor een snelle en veilige website. Een trage website is de grootste reden dat bezoekers weg zullen klikken van je website, en naar de concurrent gaan. In het volgende hoofdstuk lees je meer over de techniek achter je website, en hoe je deze kunt optimaliseren.
Zorg hiernaast ook voor een simpele, duidelijke domeinnaam, zodat bezoekers je altijd snel terug kunnen vinden en goed kunnen onthouden.
Niet doen: blackhat SEO
Een aspect van de SEO waar je goed voor moet uitkijken is de zogenaamde blackhat SEO. Vooral als je in zee gaat met een bureau of nog beginnend bent, val dan niet voor deze tactieken. Blackhat SEO is een verzamelnaam voor verschillende tactieken die door Google en de andere grote zoekmachines niet toegelaten worden, en je website dus schade kunnen berokkenen.
Je website kan dan een penalty krijgen van Google, en met herhaalde overtredingen zelfs helemaal uit de zoekmachine geschrapt worden.
Voorbeelden van blackhat SEO zijn het kopen van backlinks, het ruilen van backlinks, verborgen omleidingen, cloaking (je toont aan de zoekmachine andere content dan aan bezoekers), verborgen teksten en links, dubbele content en plagiaat.
Ga je met een bureau werken? Kijk hier dus goed voor uit. Het probleem is namelijk dat deze tactieken werken als een trein. Op korte termijn grote resultaten boeken is zeer goed mogelijk. Het nadeel is echter dat het niet de vraag is of, maar wanneer je door het algoritme van Google ontdekt wordt.
Dan zul je je groei verliezen, en is de kans groot dat je website ten gronde gaat omdat je simpelweg gewoon niet meer aan de top van Google kan komen.
De algoritmes van Google kunnen namelijk detecteren wanneer onder andere backlinks gekocht zijn en de groei van je website te snel, of in een onnatuurlijk patroon verloopt.
Zorg dus altijd voor organische groei, mede mogelijk gemaakt door verantwoorde SEO!
Vindbaarheid website: Andere manieren om je website vindbaar te maken
Naast SEO, zijn er ook nog andere tactieken om je website beter vindbaar te maken. Omdat deze tactieken geen echte SEO-tactieken zijn, maar meer een aanvulling op je SEO, worden ze apart vermeld. Onthoud wel altijd dat SEO de basis vormt voor je vindbaarheid Google.
Content en social media: het vervolg
Vindbaarheid website, blog of webshop ligt aan diverse factoren. We hebben eerder de diverse SEO-tactieken vermeld, maar hiernaast zijn er ook nog andere manieren die je als aanvulling hierop kunt gebruiken.
Investeer bijvoorbeeld in content marketing. Betere en/of andere content kan ervoor zorgen dat je website betere rankings zal verkrijgen in zoekmachines.
Naast het schrijven van betere blogs en artikelen, kun je ook proberen andere content aan te bieden. Populair is tegenwoordig korte content, die je vooral vindt op social media als Snapchat en Instagram.
Denk dan aan de populaire Stories of Verhalen. Korte content, die de gebruiker niet meer dan 24 uur kan zien, werkt vooral goed als je doelgroep voornamelijk uit jongeren bestaat.
Mobile-friendly
Creeer ook altijd een website die mobiel-vriendelijk is. Dit wordt ook wel responsive design genoemd. Tegenwoordig geeft Google voorrang aan websites die mobile-friendly zijn.
Ook zullen je bezoekers hier erg blij mee zijn. Een groot gedeelte van het internetverkeer maakt immers gebruik van smartphones en tablets en de bijbehorende voice search. Maak hier dus slim gebruik van, je wil deze bezoekers niet uitsluiten!
Rich snippets
Ook aan de kant van Google zelf kun je zorgen voor meer verkeer en een betere vindbaarheid. Zorg voor rich snippets in Google. Deze trekken meer aandacht dan een reguliere omschrijving of snippet en kunnen er zo voor zorgen dat bezoekers eerder naar jouw site zullen gaan, dan naar de concurrent.
Rich snippers zijn dus geen deel van Google’s algoritme voor ranking, maar kunnen je verkeer wel positief beïnvloeden. Maak hiernaast ook slim gebruik van Google My Business en positieve reviews.
Techniek, security en je website
Kijk hiernaast ook naar de techniek van je website. Zorg voor een zo snel mogelijke website, koop zo nodig meer bandbreedte. Zorg ervoor dat de mobiele versie van je website zo minimalistisch mogelijk is, om laadtijden te beperken.
Als je website te langzaam is en je klanten afhaken, zal Google dit gaan registreren. Dit heeft natuurlijk een negatieve invloed op je rankings. Zorg hiernaast ook voor een veilige website. Zorg voor een up to date SSL-certificaat, om de data van je bezoekers te beschermen en je website te beschermen tegen hackers.
Ook zal Google in de toekomst beter op de websiteveiligheid gaan letten als het gaat om ranking. Ben dit dus voor en zorg voor een veilige website.
12 tips voor een betere vindbaarheid
Met deze tips kun je meteen aan de slag om je website beter vindbaar te maken! Zowel op je website zelf, als aan de kant van Google is er namelijk genoeg wat je kunt doen voor een betere zichtbaarheid, betere vindbaarheid en meer verkeer op je website.
-
- Gebruik Google Search Console om je website te registreren bij Google. Hiermee geef je Google een signaal dat ze je website dienen te indexeren, en dus zichtbaar dienen te maken in de zoekresultaten voor bepaalde keywords. Ook kun je met deze tool backlinks en errors detecteren en kun je zien welke zoekopdrachten naar jouw website leiden.
-
- Zorg voor een zo snel mogelijke website. Verminder het aantal HTTPS-requests, gebruik snelle hosting en zorg ervoor dat je media niet te groot zijn. De tool Google PageSpeed Insights kan je helpen om inzicht te krijgen in je website-snelheid.
-
- Ben actief op social media. Social media kan ervoor zorgen dat je snel een grote groei kunt doormaken, en ook met je doelgroep direct in contact kan komen. Kies het goede platform voor je website of bedrijf en begin gewoon een pagina.
-
- Gebruik relevante keywords in je website, meta-title en meta-description. Omdat dit je eerste indruk is die klanten hebben als ze je website vinden op Google, kan een goede omschrijving helpen je klanten over te halen op je link te klikken. Je kunt ook gebruik maken van rich snippets: kleine afbeeldingen die in Google geplaatst worden.
-
- Link je website aan Google My Business en maak een Google+ profiel aan. Dit kan helpen als je bedrijf lokaal werkt. Je komt dan naar voren op de zoekopdrachten die in een bepaalde stad of plaats worden gedaan. Dit kan helpen om meer gerichte klanten te krijgen voor je zaak, die dan meteen je website kunnen bezoeken. Bij Google My Business krijg je direct een Google+ pagina aangeboden.
-
- Doe je SEO: zorg voor een up to date SEO-strategie. Neem de tijd om jezelf SEO aan te leren en een goede strategie op te stellen. Of neem eventueel een professional in de arm. SEO zal niet direct voor resultaat zorgen, maar is het beste lange-termijnplan als het gaat om het vergroten van het verkeer naar je website. Vermijd blackhat SEO ten alle tijden, het doet meer kwaad dan goed. Beperk je niet tot een tactiek, maar gebruik er meerdere. Zo heb je meer kans hoog te gaan ranken in Google.
-
- Zorg voor voldoende backlinks naar je site. Interessante content zal vanzelf backlinks gaan genereren, maar je kunt ook zelf op jacht. Zoek bijvoorbeeld gebroken links op websites, en bied de webmaster aan deze te veranderen voor een link naar jouw site. Of doe aan gastbloggen, post je site op social media en word actief op fora, om zo meer backlinks te creëren. Koop of ruil nooit actief backlinks!
-
- Luister naar het advies van Google. Google biedt veel gratis tools (zoals Analytics), maar ook handleidingen, tips en tricks. Je weet zeker dat de informatie uit betrouwbare bron komt en je kunt veel leren van deze (gratis) informatie. De SEO starter guide van Google kun je hier vinden: support.google.com/webmasters/answer/7451184?hl=en
-
- Begin je SEO met een goede keyword research en doelgroepanalyse. Als je de basis vastgelegd hebt, is het veel makkelijker met de rest van je plan meteen door te pakken.
-
- Schrijf pakkende teksten, met een keyword density van 1-2%. Goede content vergroot je kans op backlinks en zorgt ervoor dat je bezoeker blijft plakken.
-
- Gebruik SEO-tools en Analytics om je website goed in de gaten te houden en je voortgang te tracken. Zo zie je snel wat werkt en wat niet. Informatie is belangrijk, zorg dus dan ook dat je altijd van informatie voorzien bent! Ahrefs en Moz zijn veelgebruikte, professionele betaalde tools die je van de meest accurate informatie voorzien.
Blijf doorleren en blijf up to date. In de wereld van de SEO en het internet verandert er nog al veel. Loop dus niet achter de feiten aan maar zorg dat je je regelmatig inleest over de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied.
Hulp nodig om hoger in Google te komen en de geheimen ontdekken van website conversie? Check dan mijn gratis online training.
Gratis Online Training om Hoger in Google te komen.
- Hoe je met je site veel beter kunt gaan scoren in Google.
- De beste tools om de concurrentie te verslaan.
- De meest gemaakte SEO fouten waardoor je onzichtbaar blijft.
- Hoe je razendsnel bovenaan in Google kunt komen met jouw website.
- De geheimen achter een converterende sales funnel onthuld.
Klik hier om je gratis aan te melden voor de online training!
Succes!
Wat doe jij voor een betere vindbaarheid op Google? Laat het mij weten in een reactie! Sharen op social media wordt gewaardeerd 🙂