• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Ultieme Yoast SEO Plugin stappenplan

December 27, 2018

Ultieme Yoast SEO Plugin stappenplan

Je hebt net je eerste WordPress website gemaakt. De kans is echter groot dat je nog een aspect gemist hebt. Een goede WordPress website kan niet zonder SEO-plugin.

De Yoast plugin is een veelgebruikte plugin voor WordPress websites, en niet zonder reden. De plugin heeft veel geavanceerde opties, maar is ook goed te gebruiken door beginners.

Heb je wat hulp nodig? Lees dan vooral dit stappenplan en ga meteen goed aan de slag met je plugin. 

Het grote voordeel van SEO Yoast is dat het de meest gebruikte SEO plugin voor WordPress is. Hierdoor zijn er veel gebruikers en is er dus veel support beschikbaar, mocht je tegen problemen aanlopen. Ook biedt de plugin een groot aantal geavanceerde instellingen. 

Beginnen met Yoast SEO: de basis

Oke, je hebt nu je plugin geïnstalleerd en bent klaar om aan de slag te gaan met de SEO van je WordPress website. Het is tijd om de plugin te configureren voor het eerste gebruik.

Yoast biedt de Yoast Configuration Wizard, waarmee je makkelijk en snel de eerste configuratie kunt doen. Je hebt hier weinig technische kennis voor nodig. Alles wijst zichzelf namelijk. 

Na het installeren van de plugin vind je de Configuration Wizard als een notificatie op het dashboard van de plugin. Deze wizard heeft twaalf stappen en zorgt ervoor dat je website goed geconfigureerd wordt voor SEO.

Yoast heeft ook een optie om de plugin zelf te configureren. Het is echter aan te raden om de wizard te gebruiken voor Yoast SEO WordPress. 

  • Stap 1: het beginscherm. Kies voor het volgen van de wizard, zeker als je een beginner bent.
  • Stap 2: het indexeren van je website. Werk je aan een website die het publiek mag zien? Kies dan voor optie A: je website is klaar en mag geïndexeerd worden door Google.
  • Stap 3: kies wat voor soort website je hebt. Bedrijf, weblog, portfolio, de keuze is groot. Kies de soort website die het dichtste in de buurt komt bij jouw website. Iedere soort website heeft een andere SEO-aanpak nodig. 
  • Stap 4: om de juiste metadata te verkrijgen, vraagt Yoast je om je eigen naam of bedrijfsnaam toe te voegen. Ook kun je je bedrijfslogo toevoegen. Dit levert de juiste informatie aan Google Knowledge Graph, de informatie die je rechts van je zoekopdracht ziet in Google. 
  • Stap 5: voeg relevante social media profielen toe. Ook dit is weer voor de Google Knowledge Graph. 
  • Stap 6: vink aan of je posts en pagina’s als verborgen of zichtbaar wil instellen in de zoekmachines.
  • Stap 7: heb je meerdere auteurs op je website? Indien je geen meerdere auteurs hebt zal Yoast je archieven deactiveren om te voorkomen dat Google je content als dubbele content gaat zien. Als je meerdere auteurs hebt, is dit niet nodig. 
  • Stap 8: de integratie met Google Search Console. Dit is onder andere om 404-errors te voorkomen. 
  • Stap 9: optimaliseer de naam van je website en de titel die weergegeven wordt in Google. 

In de volgende twee stappen zal Yoast proberen je lid te laten worden van de newsletter en proberen ze de premium-versie te verkopen. Dit is niet nodig en kun je doorklikken. Wanneer je op pagina 12 bent aangekomen is de plugin succesvol geconfigureerd en kun je verder aan de slag! 

Met deze basis-instellingen kun je goed aan de slag met Yoast. Het is natuurlijk mogelijk om de instellingen van de plugin nog verder te tweaken, zodat je het meeste uit de Yoast plugin haalt. 

 

Hoe werkt Yoast SEO?

yoast seo

Je start nu je plugin voor het eerst op. Het dashboard is het hart van de plugin. Wanneer je je dashboard opstart, zul je meteen zien of er SEO-gerelateerde problemen aanwezig zijn op je website. Ook zal het dashboard je instructies geven voor het oplossen van het probleem. 

Ook heeft het dashboard verschillende tabbladen. Heb je enige inhoudelijke of technische kennis? Dan is het goed om te beginnen met het tabblad Features:hier kun je namelijk specifieke features van de plugin aan- of uitzetten. Je kunt bijvoorbeeld de readability analyse aan- of uitzetten.

Erg fijn, want zo kun je precies de opties inschakelen die jij gebruikt. Zo houd je het gebruik van de plugin overzichtelijk. In de volgende paragraaf zullen we dieper ingaan op alle features die beschikbaar zijn. 

Naast het dashboard is er ook nog de Meta Box. Dit deel van de plugin zul je vaak gebruiken en heeft alles te maken met je content, en de analyse daarvan.

De Meta Box is het deel van de plugin waarin je je content kunt analyseren voor SEO en je je instellingen aan kunt passen. Dit is dus een belangrijk deel van het werken met Yoast. 

Yoast in het dagelijks gebruik

Heel leuk, al die instellingen, maar hoe gebruik je Yoast nu dagelijks? Gelukkig heeft het programma genoeg instellingen die het dagelijks gebruik versimpelen en je content optimaal houden voor SEO.

Je hoeft zeker niet alle instellingen van Yoast dagelijks te gebruiken. Er zijn echter wel een aantal opties die zeker van pas komen tijdens het bijwerken van je website. 

Browse je website eens met de plugin geactiveerd. Klik op SEO in de admin bar en klik dan op Analyze this page. De plugin zal automatisch je pagina analyseren en beoordelen op verschillende SEO-markers.

Denk dan aan links, keyword density, Google cache, Google Page Speed, mobiel gebruik en HTML/CSS validation. 

Bij het creëren van nieuwe content komt Yoast ook erg van pas. De Meta Box kan je content analyseren op basis van leesbaarheid en keywords. Ook kun je voor iedere post veranderen hoe zoekmachines, bezoekers en social media platforms de post zien en behandelen.

Ook kun je de SEO titel en meta description aanpassen, en bepaalde posts aanmerken als cornerstone content. 

De beste feature van Yoast is toch wel de Page Analysis. Na het invoeren van een keyword, laat de analyse zien of het keyword goed geplaatst is en hoe vaak het keyword voorkomt in de tekst. Het is dus alsof al je teksten door een SEO-specialist geschreven worden. 

Naast deze SEO-analyse kun je je tekst ook op leesbaarheid laten controleren. Yoast controleert hoe makkelijk de gemiddelde bezoeker jouw tekst kan lezen. De plugin laat zien wat wel en niet goed is, en hoe je je tekst kunt verbeteren. 

Geavanceerd werken met Yoast

Geavanceerd werken met Yoast is niet altijd nodig. Wil je nog meer controle over je SEO? Dan is het zeker de moeite waard om eens in de geavanceerde instellingen te duiken.

Deze instellingen zitten wel goed verstopt. Ga naar je dashboard, kies Features en schakel de optie Advanced settings pages in. 

In dit deel van de handleiding zullen we stap voor stap alle geavanceerde functies van Yoast uitleggen. 

De Meta Box en contentanalyse

De Yoast Analysis Tab is voornamelijk geschikt voor werken met keywords. Voer een keyword in en de plugin zal je vanzelf laten zien hoe je teksten geoptimaliseerd zijn voor dat keyword.

De plugin vertelt je een aantal tips, maar ook wat je goed doet. Ook kun je de SEO titel en meta description van je website aanpassen via dit tabblad. 

De SEO Yoast Readability Tab is bedoeld om te analyseren hoe leesbaar je content is voor je bezoekers. Het programma voert enkele analyses uit, gebaseerd op indeling en moeilijkheidsgraad, en geeft je zo tips voor het verbeteren van je content. 

Dashboard en technische instellingen

Het Dashboard heeft verschillende tabbladen. Sommige tabbladen zullen misschien niet zichtbaar zijn. Wil je een overzicht van alle beschikbare features?

Ga dan naar het tabblad Features en kies de specifieke features die jij graag wil inschakelen. Hier onder een overzicht van alle beschikbare features. 

Company info

Verander de bedrijfsdetails die je tijdens de configuratie hebt ingevoerd. Denk dan aan je bedrijfsnaam en logo. Deze informatie wordt in Google gebruikt en moet dus accuraat zijn. Gebruik eventueel dezelfde informatie als voor je Google My Business profiel, zodat alles in een lijn loopt. 

Features 

Zet specifieke features van de plugin aan of uit. Erg fijn, want zo kun je precies de opties inschakelen die jij gebruikt. 

Webmaster Tools

Verifieer je website met de verschillende webmaster tools van Google, Bing, Baidu en Yandex. Het is aan te raden om zeker Google Search Console te gebruiken en je website ook te linken aan Google. Dit is de meest gebruikte zoekmachine en je website hieraan linken zal je dus de meeste profijt geven. 

Google Search Console kan je helpen met crawl errors oplossen, keywords vinden en het corrigeren van SEO errors in je meta titles en descriptions. 

Maak eerst een account bij Google Search Console. Kies voor de HTML tag verification method bij het opzetten van je account. Plak de code in Yoast. Nu is je plugin gelinkt aan je account bij Google Search Console. 

Search Appearance

Een andere optie is de Search Appearance. Hier kun je instellen hoe je SEO titel en meta description eruit komt te zien. Je kunt hier gebruik maken van title separators en snippets om je titel nog makkelijker op te stellen en ervoor te zorgen dat opmaak goed wordt weergegeven. 

De tabbladen Content Types en Taxonomies laten je specificeren hoe je wil dat je meta titel en description eruit komt te zien in verschillende zoekresultaten. Ook kun je bepalen of pagina’s en posts op je website weergegeven worden.

Ook is er een optie om de uploaddatum van je posts te verbergen in de snippers in Google, wat ervoor kan zorgen dat bezoekers denken dat je content nieuw is. Dit is inderdaad aan te raden voor sommige websites. 

Kies voor de optie Archives als je het archiveren van je oude posts in of uit wil schakelen. Wil je koste wat het kost dubbele content vermijden, zet archiveren dan zeker uit. Maak je gebruik van meerdere schrijvers of heb je extra veel content, dan kan het fijn zijn voor je bezoekers om het archiveren in te schakelen. 

Een andere feature in het menu Search Appearance is Breadcrumbs. Hier kun je de navigatie feature Breadcrumbs inschakelen op je website: navigatie aan de bovenkant van de pagina die weergeeft welk pad de bezoeker door je website heeft afgelegd.

Dit is zeker voordelig om te doen voor de gebruiksvriendelijkheid van je website. Ook snapt een Search Engine je website beter wanneer je gebruikt maakt van Breadcrumbs. Het is dus zeker gunstig voor SEO wanneer je Breadcrumbs inschakelt. 

Ook biedt dit scherm de optie RSS. De RSS-optie laat je de instellingen voor je RSS-feed aanpassen. Hoewel deze weinig meer gebruikt worden, zijn er altijd gebruikers die hier waarde aan hechten. 

SEO analysis

Dit is de eerder besproken keyword analyse. Het detecteert de keyword density in je tekst voor een gegeven keyword in je content en geeft je tips om je tekst te optimaliseren voor SEO-doeleinden.

SEO ANALYSIS

De analyse kijkt onder andere naar de keyword density, het gebruik van keywords in je headings en subheadings, URL en eerste paragraaf. Veel van deze standpunten met betrekking tot SEO en keywords zijn echter gedateerd.

Laat je tekst dus niet afhangen van de score die Yoast SEO WordPress je tekst geeft. 

Readability analysis

Een beoordeling van de (theoretische) leesbaarheid van je tekst. De analyse maakt gebruik van de Flesch Reading Ease, een methode om de leesbaarheid van je tekst te analyseren.

Ook kijkt de analyse of je actief schrijft en je paragrafen niet te lang maakt. 

Cornerstone content

Controleer de cornerstone content-instellingen voor je pagina’s en posts. Met andere woorden: de meest belangrijke content van je website, die als eerste naar voren komt bij zoekopdrachten. Dit is vaak de content die nieuws bezoekers binnenhaalt. Gebruik dus je beste content als cornerstone content. 

Text link counter

Zoek het aantal interne links in je posts. Dit is een goede reminder om genoeg interne links te plaatsen. Met deze counter kun je ook de beste links zoeken om toe te voegen aan je website. 

Insights

Zoek de meest gebruikte woorden op een bepaalde pagina van je website. 

Link suggestions

Krijg suggesties voor pagina’s op je website waar je intern naar zou kunnen linken. 

XML sitemaps

Genereer je XML-sitemap en submit deze bij de zoekmachine via de Webmaster Tools. De optie XML Sitemaps helpt je met het genereren van een XML sitemap die je kunt indienen bij de zoekmachines. XML sitemaps zijn namelijk essentieel voor de SEO van WordPress websites.

Ze bieden de zoekmachines een ‘map’ die gebruikt kan worden zodat je website goed gecrawld kan worden door de zoekmachines. Zorg er wel voor dat je geen andere plugins hebt die sitemaps creeeren. Dit kan tegen elkaar gaan werken en zorgt er juist voor dat de zoekmachines door de war raken. 

Ryte integration 

Krijg een Ryte indexability check van je gehele WordPress website. Het kijkt welke posts een goede SEO score hebben, maar laat ook de posts zien met een minder goede of slechte SEO score. 

Admin bar menu

Voegt de admin bar toe aan je WordPress menu. Handig, als je altijd overzicht wil hebben over je SEO. Je hebt immers meteen toegang tot de plugin met het gebruik van de admin bar. 

Security

Maken er meerdere gebruikers gebruik van de plugin? Hier kun je instellen wie er toegang mag tot de geavanceerde instellingen van de Meta Box. Alleen de administrator heeft toegang als hier niets gespecificeerd wordt. 

Social

De optie Social zorgt voor een betere configuratie en interactie van je website met verschillende sociale netwerken, zoals Facebook, Twitter, Pinterest en Google+. 

De Yoast Social Media Tab laat je precies zien hoe je content eruit ziet als het geshared wordt op Facebook of Twitter. Je kunt bijvoorbeeld een Facebook titel, omschrijving en foto toevoegen.

Dit wordt zichtbaar wanneer je website of een post op Facebook wordt gedeeld. Je hoeft deze instellingen niet voor iedere post of artikel aan te passen. De plugin zal dit vanzelf doen, gebaseerd op je featured image en de SEO titel van je artikel of blog

Houd er rekening mee dat de foto die je hier kunt uploaden aan bepaalde eisen dient te voldoen. Voor Facebook dient je foto 1200 x 628px te zijn. Voor Twitter geldt een formaat van 1024 x 512px. 

Titles & Metas

De optie Titles & Metas automatiseert je SEO. Je kunt templates instellen voor je SEO titels en meta descriptions voor je posts en alle andere soorten pagina’s.

Hierbij kun je gebruik maken van een groot aantal variabelen, om tijd te besparen en om betere titels te krijgen. Ook kun je in dit tabblad noindex tags controleren voor bepaalde content en kun je instellen of de publicatiedatum van je blog posts in de zoekresultaten terecht komt. 

Tools

De laatste optie, Tools, zorgt ervoor dat je toegang krijgt tot verschillende editors. Ook kun je hier de instellingen van de plugin importeren of exporteren. Je kunt bijvoorbeeld de robots.txt file van je website bijwerken.

Zo kun je de instellingen van andere plugin gebruikers importeren in jouw website, en omgekeerd, jouw instellingen exporteren. Ook kun je dit gebruiken om een backup te maken van je instellingen, iets wat zeker aangeraden is om te doen. 

Met de Bulk Editor is het mogelijk om SEO titels en descriptions in bulk aan te passen, zonder dat voor iedere pagina of post te hoeven doen. 

Yoast Premium

Als je kiest voor Yoast Premium heb je nog meer voordelen. Je kunt ervoor kiezen om meerdere keywords te kiezen voor de keyword optimazation.

Ook heeft de premium editie meer opties om je content te verbeteren, 404 errors op te lossen en je focus keywords te bekijken. Ook biedt de premium editie mogelijkheden voor 24/7 support en het werken zonder advertenties. 

Handige tips om je SEO plugin te optimaliseren

tips

Lekker aan de slag met de Yoast plugin? Volg dan deze tips om je SEO een nog grotere boost te geven en ervoor te zorgen dat je plugin de perfecte configuratie heeft voor jouw website. 

Maak je gebruik van de keyword- en tekstanalyse van Yoast? Let dan goed op deze opties om ervoor te zorgen dat je goed werkt met Yoast. 

  • Ben niet te streng op jezelf met het gebruiken van de analyse-tools voor je teksten. Let erop dat je niet lukraak keywords gaat plaatsen om Yoast blij te maken. Net zoals alle andere tools is Yoast niet altijd even accuraat. 
  • Let erop dat Yoast niet altijd je keywords herkent. Vooral bij keywords die net iets anders geschreven zijn of synoniemen zijn. 
  • Yoast herkent alleen keywords in de body, meta description en meta title van je website. Niet in de sidebars of footer. Houd hier dus rekening mee bij je keyword-analyse.

Tot slot nog wat handige tips voor het gebruik van SEO, Yoast en je WordPress website. Je SEO eindigt immers niet alleen bij Yoast, maar hangt ook nog af van andere zaken, die je op orde dient te hebben!

Let hier altijd op. Yoast is enkel een tool om je SEO te vergemakkelijken, maar geen vervanging voor de basis van je website. 

  • Schakel onnodige features uit. Start Yoast op en ga naar de optie Features. Kijk kritisch naar welke opties je nodig hebt en gebruikt. Schakel alles uit wat je niet gebruikt en/of niet nodig hebt.
  • Voorkom crawl errors door Yoast te linken met Google Search Console. Na enkele dagen zal Yoast eventuele crawl errors en gebroken links doorgeven. Redirect deze links naar een nieuwe URL om het probleem op te lossen. 
  • Schrijf voor je bezoekers en niet voor de zoekmachine of een goede beoordeling door Yoast. Goede content is de nummer een factor in het aantrekken van goed verkeer op je website. Bezoekers pikken het er zo uit wanneer je teksten slecht zijn. Schrijven voor SEO levert vaak slechte teksten op. Zorg dus dat de leesbaarheid altijd op nummer een staat. Laat je teksten zo nodig proofreaden en voorkom keyword stuffing.
  • Zorg ervoor dat de technische basis van je website goed is. Zorg voor een up to date SSL-certificaat, vooral als je werkt met persoonsgebonden informatie. Voorkom gebroken links en zorg voor een zo snel mogelijke website. Koop zo nodig hostingruimte bij. Zorg ervoor dat je website ook op mobiel goed werkt (responsive design). 
  • Houdt rekening met linkbuilding en voorkom penalties. Koop of ruil nooit actief links. Ook hier is goede content weer een belangrijke factor. Als je waardevolle content aflevert, zullen er vanzelf mensen naar je website gaan linken.
  • Besteed aandacht aan je SEO-titels en meta descriptions. Dit zijn vaak de factoren die bezoekers naar je site lokken. Een pakkende omschrijving en titel zijn dus van grote waarde.
  • Maak altijd gebruik van Google Search Console en zo nodig Google Analytics om je website in de gaten te houden en te optimaliseren. 
  • Schrijf een goede About Me-pagina om nieuwe bezoekers aan te trekken. Zorg ervoor dat de informatie over je business, zoals naam, emailadres, locatie en telefoonnummer, consistent is. Maak ook een Google My Business pagina aan, zodat je ook buiten je website goed vindbaar bent. 
  • Maak je gebruik van foto en video? Zorg dan voor foto en video in HD-kwaliteit. Zorg ervoor dat je ook filmpjes hebt die langer dan 10 minuten zijn, en upload ze op YouTube om nog meer traffic binnen te krijgen.
  • Ben vindbaar op social media met je bedrijf. Facebook en Instagram zijn de meest gebruikte social media platforms op dit moment. Betaal zo nodig voor een gesponsorde post, om een nog groter publiek te bereiken. Vooral de jongere generatie zal eerder een bedrijf op social media opzoeken dan op Google. Het is dus een gemiste kans om niet tenminste een profiel aan te maken op social media.
  • Schrijf genoeg langere posts. Langere posts trekken over het algemeen meer mensen aan, en door de lengte van de post zal de gemiddelde bezoeker langer op je pagina blijven. Is je post erg lang, maak dan altijd een table of contents voor de bezoeker. 
  • Maak gebruik van affiliate marketing om nog meer geld te verdienen met je website. Doe dit wel enkel wanneer het passend is, en gebruik ze niet te veel om penalties te voorkomen. Voeg een nofollow-attribuut toe aan je affiliate link en voeg genoeg waarde toe aan je content om heet gebruiken van een affiliate link te verantwoorden.
  • Kies voor een thema voor je website dat niet te zwaar is. Een te zwaar thema is vaak niet nodig en maakt je website onnodig langzamer. Gebruik plugins voor toevoegingen in plaats van een zwaar thema te downloaden. 
  • Gebruik andere plugins voor features op je website. Er zijn bijvoorbeeld plugins voor comments, sharen op social media, analytics en het weergeven van een fotogalerij of portfolio.

 

Hulp nodig om hoger in Google te komen en de geheimen ontdekken van website conversie? Check dan mijn gratis online training. 

Gratis Online Training om Hoger in Google te komen.

  • Hoe je met je site veel beter kunt gaan scoren in Google.
  • De beste tools om de concurrentie te verslaan.
  • De meest gemaakte SEO fouten waardoor je onzichtbaar blijft.
  • Hoe je razendsnel bovenaan in Google kunt komen met jouw website.
  • De geheimen achter een converterende sales funnel onthuld.

Klik hier om je gratis aan te melden voor de online training!

Succes!

Ben jij al bekend met de Yoast plugin? Laat het mij weten in een reactie! Sharen op social media wordt gewaardeerd 🙂

Andere ondernemers bekeken ook: 

Robert Jan Hendriks


Mijn naam is Robert Jan Hendriks en mijn passie en missie is om ondernemers te helpen om hoger in Google te komen. Ik ben het gezicht en de eigenaar van OptimaleGezondheid - de nummer #1 gezondheidsblog van Nederland.

Al mijn ervaringen, inzichten en strategieën deel ik o.a. hier en via de mailinglijst voor meer bezoekers en betalende klanten via je website!

Robert Jan Hendriks

GEEF EEN REACTIE:


Your email address will not be published. Required fields are marked *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Tweet
Pin
Share
Share