Er gaat een mythe rond dat Google meer dan 200 ranking factoren gebruikt in de beoordeling van een website. Natuurlijk zal het niet voor elke site hetzelfde zijn en door de jaren heen worden deze ranking factoren steeds verder aangepast, verfijnd en verbeterd.
In dit artikel tracht ik dan ook om de 100+ meest belangrijke en tijdloze ranking factoren onder de loep te nemen.
Om je een voorbeeld te geven, niet zo lang geleden was het bijzonder belangrijk waar je je H1 tag plaatst. Echter, nu hecht Google daar al veel minder waarde aan.
Waarom? Een ranking factor die eenvoudig te manipuleren is en niet direct laat zien of het om waardevolle content / website gaat.
Hieruit kun je dan ook concluderen dat Google constant haar algoritme verfijnd om steeds beter te worden in de beoordeling van websites.
Een grappig voorbeeld dat een compleet sneeuwbal effect heeft gehad in 2006 was tijdens een conferentie waarbij Google aangaf dat ze 200+ ranking factoren gebruiken. Het gevolg was dat heel seo land in rep en roer was om deze te achterhalen.
De werkelijkheid is dat je eerder praat over duizenden factoren doordat niet elke ranking factor even belangrijk is en ook nog gecombineerd kan worden.
Vandaar dat het slim is om naar het grotere plaatje te kijken, omdat je anders door de bomen het bos niet meer kunt zien. Ik zal dan ook mijn best doen om jou een concreet lijstje te geven met de beste google ranking tips gebaseerd op de praktijk en die (grotendeels) tijdloos zijn.
Laten we dan ook direct beginnen met een aantal nieuwe interessante ontwikkelingen om het grotere plaatje te zien!
1. Gepersonaliseerd zoeken met RankBrain
Als je puur kijkt hoe Google werkt is dat in wezen simpel: een zo’n goed mogelijke (zoek)ervaring aanbieden voor haar gebruiker. Je ziet heel duidelijk een trend gaande waarbij Google steeds meer de nadruk legt op een gepersonaliseerde aanpak. Helemaal met de komst van het RankBrain algoritme waarmee Google in staat is om te leren, wow! Dit allemaal om de beste en meest relevante zoekmachine te zijn en deze sterke positie te houden.
Je ziet RankBrain steeds meer in actie komen waarbij het in staat is beter te begrijpen waar de gebruiker echt naar op zoek is! Een concreet voorbeeld is dat Google via de knowledge graph zelf al antwoord geeft op steeds meer algemene vragen.
Dit is bijzonder fijn voor algemene vragen zodat je niet nog naar een website hoeft te klikken (en langer op Google blijft).
Je ziet dit vooral terug in zoekopdrachten zoals ‘’Wat is zoekmachine optimalisatie?’’ of ‘’Hoe oud is Bill Clinton?’’. “Wie heeft de verkiezingen gewonnen?” Wie is de eerste president van Amerika?
Vanuit een SEO perspectief is het handig om altijd naar het grotere plaatje te kijken. Hetzelfde advies geef ik ook tijdens mijn coaching gesprekken, trainingen, seminars of wanneer ik de content strategie inricht voor OptimaleGezondheid.
Zo zullen de zoekresultaten compleet anders zijn wanneer je wilt scoren op ‘’boekhouding uitbesteden’’ als je op een mobiel apparaat zoekt in Amsterdam dan op je laptop in Malaga.
Dit heeft wederom met de gepersonaliseerde aanpak van Google te maken. Lokaal zoeken in combinatie met mobiel is echt een enorme kans in Nederland!
Google zal dus in de toekomst steeds beter worden om een zo’n goed mogelijk zoekresultaat geven. Het is nu al in staat om bepaalde zoektermen te koppelen aan jouw locatie, moet je eens voorstellen wat er met het algoritme gebeurt wanneer kunstmatige intelligentie naar het volgende niveau wordt gebracht.
Dat Google net zo slim of zelfs slimmer is als Skynet in de film Terminator 2 🙂
Op dit moment wordt er al onderscheid gemaakt in de rankings door de volgende factoren (willekeurige volgorde):
- Desktop zoeken
- Mobiel zoeken
- Locatie gebaseerd
- Nieuwsitems zoeken
- Afbeeldingen zoeken
- Video’s zoeken
- Zoekgeschiedenis
- Browsergeschiedenis
- Domeinspecifiek zoeken
- Buy now zoeken
- Knowledge graph zoeken
Je kunt dan ook SEO niet over een kam scheren, Google toont verschillende resultaten afhankelijk van het soort zoekopdracht. Hierbij zijn factoren zoals je locatie en apparaat enorm doorslaggevend. Het lijkt er ook op dat de RankBrain (het zelf leren algoritme) steeds een grotere rol zal vervullen in het algoritme van Google.
Er zijn al geruchten in omloop dat het op nummer 3 staat. Echter, Google is niet geheel transparant in het delen van haar algoritme waardoor je veel met een korreltje zout zou moeten nemen.
Echter, aangezien ze willen dat een gebruiker een goede ervaring heeft met de diensten van Google, lijkt het mij niet meer dan aannemelijk dat RankBrain en TrustBrain steeds een grotere rol zal hebben. Volgens een aantal engineers is de kunstmatige intelligentie van Google al beter dan het huidige algoritme..
2. Diversiteit in je contentstrategie
Wat je dan ook wilt met je contentstrategie is om te begrijpen dat Google verschillende stijlen en regels hanteert bij het samenstellen van een zoekresultaat.
Niet elke gebruiker krijgt hetzelfde te zien! Dit zie je dan ook vaak terug op forums, “mijn website stond altijd op pagina 1 onderaan, wat nu?”. Vervolgens zoekt iemand met een mobiel apparaat en tada! pagina 2.
Als we dan ook bij het voorbeeld blijven van ‘’boekhouding uitbesteden’’ kun je betrekkelijk eenvoudig hoger ranken door je content te optimaliseren door divers te zijn en in lijn te staan met de strategie van Google!
Wat bedoel ik met diverse content?
Google houdt van diversiteit in de zoekresultaten. Het is niet langer een lijst met alleen maar websites op basis van een zoekterm zoals in begin 2000. Zeker niet! Je ziet nu Google Maps, video’s, lijstjes, afbeeldingen etc. aanbieden.
Als ik op een bioscoopkaartje Amsterdam zoek krijg ik de exacte tijden te zien en kan met een paar klikken een kaartje kopen.
Wat je dus wilt is een mix van content hebben op je site en in de code Google het signaal geven dat je divers bent. Met andere woorden, je gaat een multimediale strategie hanteren om beter te ranken in Google!
RankBrain zal door het proces van zelf leren steeds beter worden in de betekenis te achterhalen van jouw zoekopdracht.
Niet alleen wat het woord betekent, maar ook wat je intentie is! Als ik in Amsterdam loop en op zoek ben naar een bioscoopkaartje, dan weet Google wat mijn intentie is: vanavond een film pakken!
RankBrain is dan ook een super belangrijk algoritme waar Google in staat is om zelf te leren. Dit betekent ook dat je content marketing strategie daarop aangepast moet worden, tenminste als je goed wilt ranken in Google op de verschillende soorten zoekopdrachten.
Laten we dan nu ook verder kijken naar de top 10 factoren en ontwikkelingen.
3. Mobiel zoeken neemt vogelvlucht
Als je een beetje op de hoogte bent van de laatste SEO ontwikkelingen weet je dat je website mobielvriendelijk maken een absolute must is. Helemaal omdat het algoritme van Google steeds meer waarde hecht aan websites die mobiel geoptimaliseerd zijn.
Ook hierin gaat Google weer een stukje verder, er is een verschil tussen mobiel geoptimaliseerd en websites die echt goed werken op mobiel. Alleen een responsive thema op je website zal in de toekomst niet langer voldoende zijn.
Vooralsnog kun je je mobiele vriendelijkheid testen met de volgende tool van Google:
https://search.google.com/test/mobile-friendly
De volgende stap is dan ook om je website mobiel adaptief / hybride te maken. Met andere woorden, dat je website in staat is om de meest ideale gebruikerservaring aan te bieden per apparaat en schermresolutie.
Je website op een iPhone 5 zal er anders uit moeten zien dan op een iPhone 10.
Ik vind zelf dat nu.nl echt een grote stap heeft gemaakt in het verbeteren van hun mobiele ervaring. Ook tweakers.net met een super cleane mobiele omgeving waar nog steeds alle elementen aanwezig zijn.
Deze zijn veel verder gegaan dan alleen maar de website mobielvriendelijk te maken, maar kijken ook naar het schermformaat om de gebruikerservaring zo goed mogelijk in te richten. Per apparaat wordt er gekeken wat er op je scherm getoverd mag worden en wat weg blijft.
Indien jouw verkeer op je website veelal afkomstig is van mobiele apparaten, dan is het handig om hier een designer op los te laten of een premium thema te kopen.
Op mijn site OptimaleGezondheid met inmiddels meer dan 70% mobielverkeer laat ik nu ook het design enorm verbeteren. De verwachtingen voor 2017 zijn dat meer dan 80% afkomstig is van mobiel.
Begin met mobiel optimaliseren, dan tablet en dan pas desktop.
Uit dat oogpunt kun je het “mobiel ranking signaal” het beste zien als een signaal met een factor 10 er bovenop. Het heeft invloed op zoveel andere ranking factoren dat je deze simpelweg niet weg kunt laten.
Zo kreeg ik onlangs een bericht in Google Webmaster Tools (search console) dat ze nu AMP pagina’s aanbieden in de zoekresultaten. Een AMP pagina is een supersnelle mobiele variant waar alle onnodige code weg is gehaald.
Dit is met name handig wanneer je met een tragere mobiele verbinding zit en direct een pagina op je scherm wilt hebben.
Een goede vriend van mij kreeg een flinke boost door AMP op zijn site te zetten! Dit is met name handig voor grotere content sites!
X. Locatie zoeken is een super kans!
De volgende stap is locatie zoeken en kun je het beste zien als twee onderdelen. Allereerst je exacte GEO locatie en ten tweede wat in de buurt is. Dit betekent als je in Amsterdam bent en ‘s avonds naar de bioscoop wilt, dan krijg je bioscopen in Amsterdam te zien. Echter, als je in Groningen bent en bioscopen zoekt in Amsterdam, dan krijg je andere resultaten te zien.
Deze locatie zoeken ranking factor voor zowel waar je bent en waar je naar op zoek bent zijn allemaal elementen. Daarnaast als je alleen dit pakt en mobiel zoeken er nog bovenop doet praat je over enorm veel variaties in de ranking factoren.
Het is dus niet zo simpel als 25 ranking factoren en klaar is kees!
Wat je dan ook wilt is om een goede mix te hebben in je contentstrategie zodat je op zoveel mogelijk van deze variaties goed kunt scoren in Google.
Het algoritme wordt nog indrukwekkender wanneer je de zoekgeschiedenis er ook bij pakt!
4. Zoekgeschiedenis als ranking factor
Niet alleen je locatie speelt mee, maar ook je zoekgeschiedenis! Wellicht is je dat weleens opgevallen als je op YouTube kijkt, op basis van wat je eerder hebt bekeken zie je gerelateerde video’s, idem dito in het algoritme van Google, maar wel wat subtieler en vooral op mobiele apparaten belangrijk.
Google probeert te anticiperen en te voorspellen wat jouw volgende zoekopdracht zal zijn (herinner je RankBrain nog, het zelflerend vermogen?). Dat is tevens een groot onderdeel van Android en de Google Now kaarten.
Nu heb ik zelf geen Android telefoon meer, maar ik herinner mij de Google Now kaarten nog goed. Het zou mij niks verbazen dat straks zelfs op basis van je gesprekken de zoekresultaten worden aangepast.
Misschien heb je een gesprek met je partner over een vakantie naar Malaga, plotseling zie je advertenties gebaseerd op vakanties… hier gaan we zeker naar toe! Vergelijkbaar met de film Minority Report van Tom Cruise, bekijk het onderstaande filmpje eens:
Creepy of niet? We zien al vergelijkbare advertentiemogelijkheden met de komst van retargeting.
5. Browsergeschiedenis als ranking factor
Iets minder bekend binnen de SEO wereld is dat ook je browser geschiedenis gebruikt wordt! Helemaal als je wederom een Android apparaat hebt in combinatie met Chrome en ingelogd bent (daarom wil Google dat je steeds inlogt).
Op deze manier kan Google zien wat je zoekopdrachten zijn geweest, op welke sites je bent beland, welke filmpjes je hebt gekeken en wat je profiel nou echt is! Dit is wederom een ranking factor die enorm veel potentieel heeft en voor duizenden variaties kan zorgen binnen de zoekresultaten. Helemaal in combinatie met je zoekgeschiedenis, gebruik van Gmail, apparaat, locatie etc.
6. Domeinspecifiek zoeken
Het kan natuurlijk voorkomen dat je zoekt op basis van een specifiek product of domein. Dit zul je met name zien bij grote autoriteit sites waar je meerdere zoekresultaten ziet staan van hetzelfde domein.
Dit hebben wij ook met OptimaleGezondheid bij categorieën waar we enorm veel waardevolle content in hebben staan, maar ook natuurlijk Apple, Ikea etc. Het heeft dus zeker zin om 1 grote website te bouwen versus 100 kleine sites.
7. Afbeeldingen zoeken
Het kan natuurlijk zijn dat een zoekopdracht wordt ingetoetst waarbij Google (RankBrain) weet dat je een foto zoekt, je wilt immers weten hoe iets eruit ziet. Bijvoorbeeld een specifieke jas, broek of een beroemdheid. Het is daarom handig om je afbeeldingen in je content te voorzien van de juiste gegevens (bestandsnaam, alt tag etc.).
8. Video’s zoeken
Net zo als met afbeeldingen kan het ook zijn dat je juist een video zoekt en Google weet dat. Een mooi voorbeeld waren de presidentiële debatten in Amerika een tijdje geleden. Het gevolg is dat de websites met een video of zelfs gehele video sites meegenomen worden in de zoekresultaten. Het is handig om ook video’s mee te nemen in je multimediale strategie.
9. Buy now zoekopdrachten
Dit zijn super commerciële zoekopdrachten waarbij de gebruiker de intentie heeft om iets te kopen. Dit kan zijn “playstation 4 pro kopen” of “blauwe jeans” of “hardloopschoenen kopen”. Wanneer je op deze manier zoekt zul je ook direct zien dat de zoekresultaten compleet anders zijn geworden.
Je zult veel meer shopping sites zien zoals amazon, bol en wellicht coolblue dan standaard informatieve sites. Met name voor webshops is dit nogal een ding om goed de focus te leggen op zulke zoektermen in je content marketing strategie, of juist via AdWords.
10. Informatieve zoekopdrachten (knowlegde graph)
Een enorme kans in SEO land is het op de juiste manier implementeren van TrustRank en informatieve zoekopdrachten. Deze zoekopdrachten scoren wij met OptimaleGezondheid bijzonder goed in door veel waardevolle informatieve artikelen te hebben. Dit zijn artikelen die antwoord geven op vragen zoals:
Wat, wie, hoe, waarom etc.
In de gezondheidsmarkt zie je dat de autoriteitwebsites het bijzonder goed doen. Echter, je kunt natuurlijk ook een encyclopedie, begrippenlijst of kennisbank toevoegen aan je websites om ook op deze zoekopdrachten goed te scoren.
Met het Phoenix website systeem gebruik je een “content kanon” om eenvoudig op zulke zoekopdrachten bovenaan in Google te komen.
Om goed te scoren op deze informatieve zoekopdrachten speelt vooral TrustRank een grote rol. Dit onderdeel van het algoritme kijkt naar de kwaliteit en autoriteit van de content. Als het bijvoorbeeld om medische / gezondheid onderwerpen gaat, dan is de bronvermelding en wie het schrijft een groot punt.
Google zal met TrustRank steeds grotere stappen gaan zetten om de echte toppers te belonen en low quality sites aan te pakken.
11. Nieuwszoeken
Dit zijn items die vrijwel vanuit het niets heel veel zoekvolume krijgen en opgepakt worden door meerdere nieuwssites. Een goed voorbeeld is wederom de presidentiële verkiezingen in Amerika waar op bepaalde zoektermen plotseling veel meer verkeer komt.
Nu moet ik wel zeggen dat Google hier in de toekomst steeds scherper in gaat worden om nep nieuws uit de resultaten te weren. Ik zoek zelf regelmatig met Google Nieuws om nieuwe ideeën op te doen in mijn vakgebied.
12. Diversiteit in de zoekresultaten (kans)
Zelfs als er in jouw vakgebied een aantal grote jongens in de zoekresultaten staan (zoals wikipedia of bol.com) dan zullen deze sites maar beperkt voorkomen, want je wilt niet een zoekresultaat hebben met 3 verschillende sites.
Het is belangrijk dat er voldoende diversificatie is in het soort content en welke website. Dit betekent dan ook dat je als kleinere speler ook kunt winnen van deze grote mega sites doordat er altijd voldoende ruimte is voor waardevolle content. .
Mijn filosofie is dat SEO succes veel meer te maken heeft met jouw skill om geweldige content te creëren, een sterke following / community hebben en (de meest) waardevolle speler worden / zijn in jouw markt, dan alle (bekende) ranking factoren proberen op te volgen.
13. SEO = CANEI
Constant, And, Never, Ending, Improvement (dank je wel Tony Robbins) en dekt de lading als het gaat om SEO. Je zou ook kunnen zeggen dat SEO niets anders is dan steeds blijven verbeteren, innoveren en mensen helpen met het oplossen van een specifiek probleem.
In het begin lijkt het alsof de resultaten niet echt komen, maar naarmate je website waardevoller begint te worden krijg je momentum te pakken met steeds hogere posities. Zo heb ik meerdere malen meegemaakt dat we na een Google algoritme update een flinke traffic boost kregen.
Waarom?
Alle SEO ranking factoren goed toegepast?
Helaas niet! Het gevolg van jarenlang zaaien met waardevolle content.
Het is belangrijk om je te realiseren dat SEO niet een korte termijn techniek of resultaat is. Tijdens mijn presentatie op de Internet Marketing Summit van 2015 vertelde ik ook dat het vaak veel werk is, het is niet het meest populaire advies in een ruimte vol met internet marketeers;)
Helaas is het wel zo dat de meeste ondernemers vroegtijdig opgeven of een korte termijn strategie hanteren.
Hierdoor ben je net een hond die achter zijn staart aan rent op zoek naar de nieuwste SEO technieken voor betere Google rankings. Nu betekent dit niet dat de 200+ ranking factoren niet werken, zeker niet.
Maar neem ze wel met een korreltje zout en je hoeft het niet perfect te doen.
Probeer SEO dan ook meer te zien als een geheel dan alleen maar focussen op specifieke technieken, hierdoor kijk je niet langer door een sleutelgat en krijg je betere resultaten.
Om echt bovenaan te komen staan zul je ook groter moeten denken. Een van mijn favoriete boeken over dit onderwerp is de ‘’Magic Of Thinking Big’’ en daarin ontdek je de kracht van groter denken. Hetzelfde geldt voor veel bezoekers op je website krijgen.
Ik had niet verwacht (was wel een doel) dat we duizenden bezoekers op OG zouden krijgen, dat komt omdat we vanaf het begin groot dachten en niet vroegtijdig opgaven.
Denk daarom niet in een paar bezoekers per dag en daar genoegen mee nemen. Nee, wordt de meest waardevolle speler in jouw markt en je kunt duizenden, tienduizenden of zelfs honderdduizenden bezoekers per maand op je site krijgen.
Zonder ook maar een euro te hoeven uitgeven aan adverteren! Het is een fantastische basis voor je business om vanuit rust te kunnen ondernemen.
Het verbaast mij nog steeds, de kracht van gratis bezoekers op je website, met als gevolg passief inkomen en rust in je business.
In de praktijk?
“Autoriteit, user experience, interactie, sociale signalen en minder focus op Google om bovenaan in de zoekresultaten te komen.”
Met andere woorden, Google zal steeds meer afstappen van websites beoordelen als een machine en meer alsof een mens een website beoordeeld.
Ik zie dit alsof een medewerker van Google je website handmatig zou beoordelen en feedback geeft (dit gaat de a.i. worden in mijn optiek).
Ik ben dan ook van mening dat je pas SEO echt begrijpt wanneer je kennis hebt van hoe Google werkt en waar we naartoe gaan. Weliswaar kon je 10 jaar geleden Google nog te slim af zijn met allerlei trucjes en black hat manieren, nu zul je echt voor de kwaliteit moeten gaan wil je winnen in Google.
Dus linkjes kopen en andere praktijken werkt niet en moet je ook niet willen.
Dan komen we weer terug bij EPIC content en de meest waardevolle speler worden in jouw markt.
Dat gezegd hebbende, zijn er toch een aantal ranking factoren die handig zijn om te weten en te implementeren op je website. Zie het dan ook als een mooie basis voor je website en het voor Google makkelijker maken om je website positief te beoordelen.
Laten we dan ook eens gaan kijken naar de verschillende ranking factoren die belangrijk zijn in SEO wereld, een aantal daarvan is zeer belangrijk en blijft ook belangrijk, anderen zijn minder belangrijk en daar zal ik niet teveel de focus op leggen.
Allereerst een aantal domein gerelateerde Google Ranking factoren:
14. Jouw domeinreputatie (YouRank)
Dit zijn alle factoren waar Google naar kijkt bij de beoordeling van een website op basis van je domein, dit wordt vaak over het hoofd gezien en kan echt veel schelen om beter te scoren in de zoekmachines! Ik zie het dan ook zo, Google zal steeds beter worden in het beoordelen van websites, maar zelfs het uitgebreide algoritme van Google heeft beperkingen.
Ze kunnen niet alle websites super uitgebreid analyseren omdat dit teveel computerkracht kost. De oplossing is om het algoritme te voorzien van een X aantal ranking factoren die Google in een oogopslag wel of niet kan vinden.
Zo kost het veel meer computerkracht om alle backlinks te analyseren dan bijvoorbeeld de snelheid van een website. Of het kost minder computerkracht om de leeftijd van een domein te bepalen dan de tijd op site per pagina te analyseren.
Mijn insteek is dan ook om altijd met de simpele ranking factoren te beginnen voordat je een diepteanalyse toepast. Met andere woorden, je website moet het überhaupt waard zijn om door het hele algoritme getest te worden!
Dit kun je vergelijken met een scriptie inleveren, als de titelpagina al niet op orde is, waarom zou je dan nog de moeite nemen om de gehele scriptie uitgebreid door te lezen? Deze ranking factoren zie ik dan ook als het laaghangend fruit!
- Leeftijd van je domein – een leeftijd van 1 jaar of 10 jaar maakt nogal verschil. Helemaal als je domein al een goede reputatie heeft opgebouwd en al jarenlang hoog staat in Google, dat weegt zeker mee!
- Domain geschiedenis – Google kijkt naar de consistentie en niet alleen naar je domein, maar ook naar jou als persoon. Heb je honderden domeinen met allemaal rommel websites, dat weegt zeker mee!
- TLD extentie (.com, .net, .org, .nl) – een .com of.nl extentie geeft een ander signaal dat een .info of .biz – het laat simpelweg zien dat je serieuzer bent en ook bereid bent te investeren in een duurder domein.
- Zoekterm in het domein – dit heeft zeker waarde, maar je moet er wel mee oppassen omdat tijdens de bekende Penguin update veel van de exacte term domeinnamen een slap hebben gekregen. Denk aan boekhoudinguitbestedeninamsterdam.info
- Domein registratie lengte (1 jaar vs 5 of zelfs 10 jaar) – veel spammers kopen een zo goedkoop mogelijke domeinnaam en een registratie van maximaal een jaar, dat geeft simpelweg een negatief signaal (helaas kun je met Godaddy nu niet meer langer dan een jaar registreren).
- Relevante subdomeinen – het kan zeker een handige strategie zijn om een bepaalde zoekterm / thema als subdomein te gebruiken. Bijvoorbeeld voor een forum / community leden.jouwdomein.nl
- Lengte domein – een domein met een zoekterm en niet te lang zal in het begin beter ranken, puur omdat deze steeds schaarser worden en als jij bijvoorbeeld marketing.nl hebt weten te bemachtigen is de kans groot dat je het serieus neemt! Onderzoek van MOZ laat zien dat domeinen met maximaal 9 tekens het beste scoren, met RobertJanHendriks.nl scoor ik hier niet goed op haha.
- Gegevens over je hosting – dit wordt heel erg vaak onderschat omdat het een paar tientjes extra per maand kost. Toen ik nog met OG op een shared hosting zat met lange laadtijden rankten we een stuk lager dan met dedicated hosting (en straks ook SSL). Het geeft simpelweg een ander kwaliteit signaal.
Kortom, al deze domein gerelateerde factoren kun je vrij gemakkelijk implementeren en kan echt een verschil voor je gaan maken! Je kunt dit ook zien als een soort YouRank waarbij Google niet alleen kijkt naar de content, ook naar jou als ondernemer en de keuzes die je hebt gemaakt.
15. Jouw website (TrustRank)
Deze factoren zijn net zoals de YouRank domein factoren niet moeilijk te implementeren en kan nogal een verschil maken. Daarnaast zijn er genoeg SEO tools om dit te controleren zodat je niet onnodig hogere rankings misloopt! Het mooiste is dat als je WordPress of een gerelateerd systeem gebruikt dit zo in te koppen is.
Laten we dan ook maar direct beginnen met de lijst en dit kun je het beste zien als een verlengstuk van het TrustRank algoritme om vertrouwen op te wekken bij Google.
- Mobiel geoptimaliseerd – heel simpel, je website moet er goed uitzien op mobiele apparaten.
- Snelheid van je website – lange laadtijden kan niet meer, zorg voor een snelle site en voeg ook AMP pagina’s toe.
- Google Analytics + Search Console – het kan zeker geen kwaad om de Analytics code en Webmaster Tools (nu search console) toe te voegen aan je site.
- Sitemap + robots.txt – dit geeft Google een betere indicatie hoe je website is opgebouwd en via robots.txt kun je aangeven wat niet meegenomen moet worden in de zoekresultaten.
- Breadcrumb navigatie – broodkruimelspoor wederom voor de eenvoudige navigatie voor zowel de zoekmachine als de bezoeker. Het geeft een structuur aan je website en een bepaalde hierachie.
- Ideale gebruikerservaring – is het makkelijk je website te navigeren? Kun je altijd terug naar de ‘’home’’? Met andere woorden, kan de gebruiker met zo min mogelijk klikken komen waar ze naartoe willen? Houd het simpel en voeg geen onnodige elementen toe aan je website!
- Weinig tot geen duplicate content – het moet toegevoegde waarde hebben, als je veel duplicatie hebt op je website heeft dat weinig waarde.
- Weinig 404 fouten – je wilt de bezoeker niet lastig vallen met veel 404 fouten, deze kun je eenvoudig laten fixen met een redirect tool.
- SSL certificaat (https) – via Cloudflare kun je ‘m al gratis krijgen, anders kost het een keer 80 euro per jaar, zeker de moeite waard omdat het een officiele rankingfactor is.
- Contactpagina – los van algemene gegevens is het ook handig om Google Maps en het juiste schema mee te nemen in je contactpagina. Zorg ook dat je domein overeenkomt met je domeingegevens. Een leuke toevoeging is om daar ook je social media kanalen in te verwerken, het is wederom een kwaliteit en vertrouwen booster.
- Algemene voorwaarden – het is slim om dit te hebben omdat het ook noodzakelijk is als je wilt adverteren, dit geeft een positief ranking signaal.
- Privacy policy – idem dito met bovenstaande.
- Kvk nummer, telefoonnummer en adres – een spammer of low quality site wil niet een adres of andere gegevens melden, zorg dat je dit voor elkaar hebt!
- Hoeveelheid pagina’s – dunne artikelen en weinig artikelen geven niet echt een duidelijk signaal dat het om kwaliteit gaat!
- Interne links – je wilt een goede spinnenwebstructuur bouwen en dat doe je door gebruik te maken van interne links. Als je een automatisch tool gebruikt, zorg dat je deze goed invult en niet een overkill aan interne links laat zien.
- Externe links – met name linken naar hoogwaardige sites / bronnen is een goede strategie om vertrouwen te wekken bij Google, want low quality sites doen dit niet of op de verkeerde manier.
- Meta beschrijvingen + titels – vul deze goed in en zorg dat ze niet duplicate zijn! Het verbaast mij hoeveel sites die niet op orde hebben door geen technische SEO toe te passen! Met name wanneer een designer de website bouwt gaat het helemaal mis.
- Zoekbalk – als je veel waardevolle content hebt is het handig om een zoekbalk te plaatsen, dit is handig voor de gebruikerservaring.
- Multimediale content – het draait uiteindelijk om de kwaliteit van je content en wanneer je ook nog multimediaal gaat, hetzij verschillende soorten media gebruikt, dan geef je een gigantische quality score!
- Nieuwe verse content – regelmatig nieuwe waardevolle content plaatsen is een super effectieve SEO strategie en zal wonderen doen voor je rankings. Vandaar dat Google ook gek is op een blog, regelmatig bloggen is echt een super effectieve strategie om beter te scoren in Google.
Kortom, een hoogwaardige website is constant in beweging en wordt steeds verder verbeterd. Door de bovenstaande stappen op te volgen doe je al VEEL goed om hoger in Google te komen.
16. On-Page SEO goed voorelkaar
Nu we de basis hebben gehad gaan we nu de focus leggen op de zogenaamde “on-page seo” ranking factoren. Hierbij wordt ook de focus gelegd op waar Google specifiek op zoek naar is om je hoger te laten ranken, de andere zoekmachines laten we even buiten beschouwing aangezien deze niet anders doen dan Google emuleren.
Ik moet wel zeggen dat ze aan de ene kant vergelijkbaar zijn met de “jouw website” ranking factoren. Onderscheid dat hierbij gemaakt moet worden is dat een pagina en een site twee aparte entiteiten zijn in het oog van Google.
Nu hoef je het niet perfect te doen omdat je website niet over-geoptimaliseerd moet overkomen, je hoeft niet de beste van de klas hierin te zijn, wel je content natuurlijk.
Om maar direct te beginnen met de lijst:
17. Epic titel voor je content
Titel tag – dit laat zien waar het artikel over gaat en per pagina maximaal 1 titel (logisch toch). Mijn eigen regel is om de primaire zoekterm als titel gebruiken en de meta beschrijving iets aan te passen (zoals gedaan in dit artikel).
Kanttekening: probeer je zoekterm zo veel mogelijk naar links te zetten in je titel, een korte URL maken (als dat past) en optimaliseer deze om de lezer te verleiden om te klikken.
Nu kan het zijn dat je titel in de metabeschrijving anders is dan de H1 op je blog, dit is prima omdat een titel voor de SERP vaak wat korter is. Een mooie titel voor de zoekmachines is wat mij betreft:
Primaire zoekwoord | Website naam / merk (als deze niet te lang is).
Ik zou dus kunnen doen: XX tips voor een hogere Google Ranking (2017). Nog mooier zou zijn als mijn naam erachter kan, maar dat is wat te lang, speel hier dan ook mee! Nog een ding, in de H1 moet altijd je primaire zoekterm staan, in de titel tag voor in de zoekresultaten (SERP) mag je variëren als dat beter past.
18. Effectieve meta beschrijving
Om heel eerlijk te zijn was ik hier zelf een beetje lui in geworden wat kan gebeuren na duizenden artikelen. Echter, nadat ik een training van Neil Patel had gevolgd realiseerde ik mij het belang van een goede meta beschrijving.
Dit is je advertentie voor mensen om op te klikken in de zoekmachines. Het is een korte samenvatting van het artikel in de code van je website voor de zoekmachines. Voor de oplettende onder ons is het duidelijk dat dit geen ranking factor is.
MAAR, een goede meta beschrijving kan je CTR verbeteren (net zo als een goede advertentie) en dus hogere posities in Google.
Mijn eigen regel is om goede copy te schrijven, zoekterm(en) toe te voegen en creatief te zijn met de woorden. Belangrijk is om niet dezelfde meta’s te gebruiken en dat zal ook worden aangegeven in Google Search Console.
19. Kopjes (H2, H3, H4) in je content
Voor de leesbaarheid van je content is het handig om de content op te breken met kopjes. Anders wordt het een lap tekst en daar zit niemand op te wachten. Een slimme truc is om andere zoektermen te gebruiken in de kopjes (synoniemen kan ook).
Dit is puur om de relevantie te verhogen en Google te laten zien waar je content over gaat. Dit werkt met name goed bij dikke artikelen omdat je daarmee heel veel zoektermen kunt genereren. Maar nogmaals, schrijf wel voor de bezoeker en ga niet in zoekterm optimaliseer modus omdat het dan niet meer te lezen is.
20. De juiste keywords gebruiken
Keyword onderzoek is nog steeds super belangrijk en dat heeft meer te maken met je content aan de juiste persoon te laten zien. Vandaar dat het handig is om deze in de titel te zetten, h1, url en meta beschrijving.
Waar nog meer?
Over het algemeen wordt het advies gegeven om in de eerste paragraaf je zoekterm te plaatsen. Nu doe ik dit ALLEEN als het goed past in het artikel omdat het wel een natuurlijk artikel moet blijven en niet een SEO artikel.
Echter, het is een goede strategie die nog steeds goed werkt. Als je helemaal bonuspunten wilt maken, zet dan je primaire zoekterm in de eerste zin van het artikel.
Check maar de eerste zin van dit artikel: “Wist je dat Google meer dan 200 ranking factoren toepast in de beoordeling van een website?” Primaire keyword is “Google Ranking” en staat in een wat andere volgorde in de eerste zin van Google.
Verder is frequentie niet heel belangrijk en eerder de locatie, wat fijn is zodat vrij kunt schrijven. Daarnaast wil je ook niet gaan keyword spammen omdat je dan niet langer waardevol bent.
Nog een goede toevoeging is om direct antwoord te geven op een vraag in de eerste paragraaf van je content, wellicht zelfs met bulletpoints. Dit vanwege de knowlegde graph van Google. Bijvoorbeeld: Hoe kun je hoger ranken in Google? Ben jij het meest relevant, dan kom je helemaal bovenaan te staan middels een knowlegde graph!
KNOWLEGDE GRAPH FOTO
21. Next level SEO – LSI termen
De “latent semantische indexing” is een geweldig stukje technologie waarbij Google steeds beter wordt in de semantiek tussen woorden te herkennen. Zo kun je schrijven over SEO, maar meer bezoekers, meer verkeer, hogere posities Google, ranking factoren zijn allemaal gerelateerd.
Daarbij gaat LSI verder dan alleen synoniemen gebruiken. En als je een waardevol stukje content schrijft neem je vrijwel altijd LSI mee. Slimme locaties om deze toe te voegen is bijvoorbeeld in je content zelf, kopjes, afbeeldingen en in de meta beschrijving.
Kortom, LSI kun je net zo meenemen als je al je belangrijke zoektermen afkomstig uit je zoektermanalyse.
Hieruit kun je ook concluderen dat Google steeds beter wordt in het begrijpen van je content waar het echt over gaat. Het is niet langer zoals in het begin met alleen maar zoektermen, het gaat veel verder dan dat!
Mix daarom voldoende synoniemen en LSI termen in je content strategie, want Google houdt van diversiteit.
22. Epic content is king
Google gaat enorm goed op waardevolle content, logisch ook! Want wanneer een gebruiker gaat googlen en komt op een waardevolle site terecht, dan heeft Google zijn baan goed gedaan. Vandaar dat epic content altijd zal winnen en het alleen maar beter gaat doen in alle zoekmachines.
Wat is het belangrijkste?
Samengevat, om te schrijven voor de bezoeker en niet voor de zoekmachines.
Ik zie SEO dan eerder als een kers op een taart en niet de gehele taart. Het lijkt er ook op dat de user experience de doorslag gaat geven hoe hoog je gaat scoren in Google. Een waardevolle blogpost bevat namelijk een aantal richtlijnen:
-
- Maak je content zo waardevol mogelijk (diepgang);
- Goed te behappen door voldoende kopjes, witregels en korte paragrafen;
- Multimediaal, video’s, pdf rapporten, infographics etc;
- Laat het checken op spelfouten / verkeerde zinsbouw;
- Format je content met bullets, lijstjes, blokken etc;
- Schrijf eerste versie, volgende dag editen;
- Storytelling! Niet alleen maar feiten oprafelen;
- Actieve taal – wees inspirerend en laat zien dat je de autoriteit bent;
- Veel signaalwoorden – meestal te weinig in een tekst, gebruik ze volop (VIDEO SIGNAALWOORDEN)! Denk aan eerst, vervolgens, waarop, waarin, tenzij, hoewel, ten eerste, daardoor, omdat etc.
- Epic design gefocust op de leesbaarheid, helemaal doordat straks 80% van je verkeer afkomstig is van mobiele apparaten;
- Test de leesbaarheid met de Yoast SEO plugin (readability score) door korte zinnen en paragrafen te hebben.
23. Be fresh, (unique) relevant and most importantly valuable!
Een fantastische manier om aan meer bezoekers te komen is door regelmatig nieuwe content op je website te plaatsen. Dit is natuurlijk geen hogere wiskunde of iets waar je nog nooit eerder van hebt gehoord.
Echter, het is wel slim om te kijken waarom websites met nieuwe updates het zo goed doen? Allereerst, er is zoiets als de Google Freshness Ranking Factor. Wanneer je een nieuw artikel op je blog zet krijgt Google een seintje en zal zijn spiders naar je website sturen 😉
Websites die dit vaker doen bouwen een voorsprong op doordat ze fresh en (hopelijk) relevant zijn.
Maar hier stopt het niet! Google heeft dit tot een kunst verheven met hele slimme manieren om deze ranking factor slim toe te passen.
Is het je wel eens opgevallen dat bepaalde nieuwsitems helemaal bovenaan staan? Pak maar eens de Amerikaanse verkiezingen bijvoorbeeld. Allemaal nieuwssites die bovenaan staan.
Mensen willen nu het laatste nieuws weten en Google doet precies dat door deze sites hoger te zetten in de zoekresultaten.
Dit is het ultieme voorbeeld van de ‘’freshness ranking factor’’. Maar niet elke website is een nieuwssite. Want de definitie bij dit is dat er plotseling een boost in zoekvolume is op bepaalde onderwerpen.
Google kan dit meten en daarop anticiperen met het algoritme:
- Nieuws items (enorm fresh), bijvoorbeeld in de politiek of een zeer recente gebeurtenis die de headlines pakt. Dit zie je dan ook heel duidelijk dat de laatste ontwikkelingen / updates een opmerking krijgen van ‘’7 uur geleden’’ of ‘’1 dag geleden’’.
- Terugkerende “hot” topics, duidelijk zie je dat in de politiek, verkiezingen, nieuwe iPhone lancering etc. Deze ‘’hot’’ topics kun je ook analyseren met Google Trends.
- Nieuwe ontwikkelingen – denk dan aan doorbraken op het gebied van gezondheid, nieuw medicijn, Superfood of een update in iets waar sowieso al vaak op gezocht wordt. Een mooi voorbeeld vind ik de technologiesector.
Het kan daarom enorm krachtig zijn om te bloggen over de laatste ontwikkelingen, helemaal als je een van de eersten bent met een diepgaand artikel. Een mooi recent voorbeeld is de hele Pokémon Go hype waar plotseling heel veel zoekvolume is ontstaan, had je daarop geanticipeerd (zoals Martijn van de imu) kon je veel traffic en bereik krijgen in een relatief korte periode!
Maar ook om je bestaande artikelen regelmatig te updaten, dit doen we ook bij OG en daardoor blijven de rankings intact of verbeteren zelfs. Want ook je content staat niet stil en om relevant te blijven, is het slim om je content mee te nemen met de laatste ontwikkelen.
- Regelmatig nieuwe content plaatsen
- Regelmatig je content updaten / aanvullen
- Naast je publicatie datum een laatste update tag toevoegen
- Hoeveelheid nieuwe comments, links en social shares op je site
Kanttekening: uiteraard is het niet zo dat nieuwe content per definitie beter is! Zo heb ik op OG meerdere specials staan met super diepgaande artikelen over specifieke gezondheidstopics (zoals 37 tips tegen stress bijv.). Deze zijn dusdanig waardevol, dat een update niet direct nodig is.
Mijn strategie is om te denken op “categorie niveau” en elke categorie aan te vullen met nieuwe relevante blogposts om optimaal gebruik te maken van deze Google freshness ranking factor.
24. Oppassen met duplicate content
Hier kan ik heel kort over zijn: unieke content is goed en gekopieerde content is slecht. Logisch ook, want een waardevol artikel schrijven kost veel tijd en moeite, als dat zo even gekopieerd zou kunnen worden zou dat niet eerlijk zijn.
Nu heb je veel van die low quality sites die niks anders doen dan content kopiëren / aanpassen. Echter, deze sites zul je zelden hoog in Google aantreffen.
Maar hoe zit dat met onderzoek voor je content?
Ik kan mij voorstellen dat je meerdere websites bij langs gaat tijdens je research fase van je blogpost. Uiteraard doe ik dit ook en check altijd de high authority sites zoals moz.com, backlinko, neil pattel en een paar Nederlandse sites.
Dit doe ik overigens met de tool Feedly waar ik de beste SEO sites geselecteerd heb. Zodoende kun je in een oogopslag zien wat er momenteel speelt in SEO land.
Na wat onderzoek maak ik een lijst met kopjes, zet internet uit en ga ik aan het schrijven.
Zo simpel kan het zijn 🙂
Seo tips wat betreft duplicate content:
- Niet kopiëren
- Niet parafraseren
- Niet vertalen van ENG naar NL
- Inrichten 301 redirects om duplicate content website te fixen
- Canonical tag gebruiken om uniek te zijn (via WP heel simpel)
- Standaard pagina’s voorzien van no-index tag
- Artikel schrijvers heel goed controleren!
- Artikelen copyscapen
- Siteliner gebruiken voor gehele website
- Google Search console to be sure
25. Autoriteit, reputatie & vertrouwen (TrustRank)
We hebben het al eerder gehad over epic content en een autoriteit zijn in jouw vakgebied, maar wat is dat nou precies autoriteit in SEO land? Ik zie dat als de meest waardevolle speler in jouw markt. De autoriteit is iemand die je kunt vertrouwen, die kwaliteit en integriteit hoog in het vaandel heeft staan en (online) een goede reputatie heeft.
Wederom draait het dan allemaal weer om je content!
Een belangrijke aanvulling hierop is of je wel of niet een expert bent in je vakgebied. Want op het gebied van expertise heeft Google bekend gemaakt een aantal regels te hanteren.
- Medische sites worden strikt beoordeeld op expertise vanwege het onderwerp;
- Adviserende websites worden ook beoordeeld op de ‘’expertise ranking factor’’ waarbij gekeken wordt naar de auteur, bronnen en overige factoren. Bij OG doen we dat door veel onderzoeken toe te voegen aan de artikelen.
- Ervaring telt ook zwaar mee, niet alleen opleiding.
Nu spelen er ook nog overige factoren een rol bij de beoordeling van je autoriteit, reputatie en vertrouwen, laten we de belangrijkste even onder elkaar zetten:
- Officiële pagina’s op je site: over ons, contact pagina, algemene voorwaarden, privacy policy, cookiewet (eventueel melding), kvk nummer, keurmerk, telefoonnummer en adres.
- Simpele website structuur (user experience ranking factor), dat de bezoeker je meest belangrijke pagina makkelijk kan vinden en dat navigeren goed gaat.
- SSL certificaat (groene slotje) en zal steeds belangrijker worden, puur omdat het web door https veiliger gemaakt wordt.
- Snelle website, geen downtime en geoptimaliseerd voor de verschillende platformen.
- Bronvermelding op je website, relevante links (zowel intern als extern) en dat andere autoriteit sites je noemen / linken.
Kortom, je autoriteit, reputatie en vertrouwen lijkt steeds belangrijker te worden en dat komt omdat het moeilijk te ‘’faken’’ is. Dit zijn een van de meest belangrijke ranking factoren en kan echt een verschil voor je gaan maken!
26. PageRank kun je min of meer vergeten
Wellicht heb je weleens van de term gehoord? Helemaal in de beginperiode had Larry Page een patent ingediend om het onderscheidende vermogen van Google weer te geven. Waarin Google zo anders is als de eerdere zoekmachines zoals Alta Vista etc. omdat de zoekresultaten eenvoudig te manipuleren was. Je hoefde alleen maar de pagina’s vol te proppen met zoektermen en klaar is kees.
Wat Google anders deed o.a. via PageRank is om verder te kijken dan alleen de woorden op een pagina (wat eenvoudig te manipuleren was).
Het gevolg was dat links naar een website veel meer waarde begon te krijgen, maar ook van welke sites, welke termen gebruikt worden in de anchor text en de kwaliteit van een domein.
Nu moet ik wel zeggen dat ik nooit echt bezig ben geweest met PageRank, dit is echt iets waar je je blind op kunt staren maar helemaal niet zoveel waarde heeft. Echter, het is wel een rankingfactor waardoor ik het even noem.
- Dikke lange artikelen ranken simpelweg hoger! Wat je wilt is een monsterblog schrijven over 1 onderwerp en daar echt voor kwaliteit en diepgang gaan. Minimaal 1500+ woorden en beter is 2000+.
- Tools en generators doen het altijd goed, zoals een BMI generator of een compounding generator.
- Snelheid is bijzonder belangrijk, optimaliseer je website echt op snelheid!
- Lagere bounce rate betekent een hogere ranking, dit is wel afhankelijk per markt.
- Backlinks zijn nog steeds belangrijk, met name de diversiteit van je backlink profiel speelt een grote rol.
- Kortere URL’s doen het beter dan langere – dat heb ik ook gezien bij de rankings van OptimaleGezondheid.com op bepaalde termen. Volgens Matt Cutts van Google krijg je minder juice na 5 woorden achter je domein.
- Exacte zoekterm in je titel, echter door semantisch zoeken zal dat steeds minder belangrijk worden.
- Multimediale content (afbeeldingen, video’s, pdf rapporten) kan ook als een ranking factor gezien worden om de kwaliteit een boost te geven.
- Relevante interne links naar een super waardevolle blogpost / categorie – zo kun je bijv. je monster blogs of categorieën een extra zetje in de rug geven door daar veel naar te linken. Dit kan ik onderbouwen uit eigen research.
- Leeftijd en autoriteit van een pagina (niet alleen domein) – het kan zijn dat de leeftijd en de hoeveelheid updates, comments en shares een rol spelen in de ranking. Zo heb ik meerdere artikelen uit 2011 voor OG die het heel goed doen doordat deze meerdere malen herzien zijn.
- Autoriteit van je domein (DA score), echter, met een hogere pagina autoriteit (PA) kun je nog steeds winnen in Google door een beter artikel te hebben, samen werken ze nog beter!
- Goed design zodat de gebruiker eenvoudig toegang heeft tot je meest belangrijke content. De user experience is super belangrijk omdat het nauw verbonden is met de missie van Google.
- Hoeveelheid direct verkeer – uit ervaring bij OG – we hebben aanzienlijk direct verkeer en dat kan een ranking factor zijn. Ook natuurlijk de hoeveelheid terugkerende bezoekers om aan te geven dat je website waardevol is.
- Oppassen met teveel reclame / advertenties boven de ‘’fold’’ – oftewel dat je in de weg staat tussen de gebruiker en je content door teveel reclame, advertenties etc.
- Originele foto’s / afbeeldingen. Wist je dat de EXIF data op een foto altijd aanwezig zal zijn en dat Google dit kan zien? Veel beter is om echt je eigen afbeeldingen te maken met tools zoals canva zodat het uniek is.
- Update frequentie – deze ben ik min of meer per ongeluk achter gekomen bij OG. We lieten veel van de oudere en dunnere content aanvullen en verbeteren, soms plaatst ik het artikel zelfs opnieuw bovenaan op de blog bij voldoende wijziging. Vervolgens zagen we dat deze artikelen razendsnel hoger kwamen in Google. Dit is natuurlijk afhankelijk van je vakgebied omdat sommige onderwerpen minder onderhevig zijn aan updates.
Wat te onthouden:
Nu zie je dat hoger ranken in Google voor 80% on-page gerelateerd is! Dit is natuurlijk super goed nieuws is omdat je op off-page veel minder invloed hebt en natuurlijk moet groeien.
Het doel is dat je website het CANI (constant and never ending improvement) seo model toepast en steeds verder blijft verbeteren. Er zijn altijd een aantal richtlijnen zoals goed keyword onderzoek doen, je meta beschrijvingen goed invullen, synoniemen /LSI toepassen, multimediale content gebruiken en blijven bouwen!
Je zorgt ervoor dat bij alle artikelen een canonical link aanwezig is, interactief is en gedeeld wordt op social media. Uiteraard check je ook af en toe je Search Console om eventuele fouten op te lossen (crawl errors) en snelle laadtijden + user experience verder te verbeteren.
Daarnaast omarm je het concept van “monsterbloggen” en hierdoor begin je niet alleen te ranken voor je primaire zoekwoorden, maar veel meer zoekwoorden wat kan oplopen tot in de duizenden.
Hierdoor wordt je steeds beter gevonden in Google en blijf je rankings verbeteren!
27. Off-Page SEO werkt nog steeds goed
De volgende stap is om op een natuurlijke wijze links te krijgen voor je website. In het begin van SEO werd hier volop mee gefraudeerd door linkruilen en zelfs links kopen om hoger te ranken. Het gevolg voor velen is geweest dat er een penalty om de hoek stond met als gevolg een dikke rankingdrop!
Je kunt simpelweg niet Google te slim af zijn en dat moet je ook niet willen! Mijn filosofie wat betreft off-page SEO is om veel meer de nadruk te leggen op epic content waar mensen daadwerkelijk naar willen linken, dan zullen de backlinks ook komen en ga je het zeker zien in de zoekresultaten.
Want backlinks still matters omdat het niet voor niets een van de eerste grote ranking signalen via PageRank van Google was. Alleen wordt er wel HEEL kritisch gekeken naar de kwaliteit van een backlink. Als jij 500 backlinks krijgt van een spam site heeft dat weinig tot geen waarde.
Bouw daarom aan een stevig fundament en de links zullen komen! Wat ik zelf dan ook doe is me meer te richten op social media links:
- Artikel samengevat in een video en staat op YouTube
- Mooie afbeeldingen op Pinterest / Instagram
- Artikelen boosten op Facebook / Google Plus / Twitter etc.
Google zegt zelf niet direct te kijken naar social media links omdat ze daar geen controle over hebben, maar het kan zeker geen kwaad. Sterker nog, ik zie social shares hetzelfde als een link omdat een persoon daadwerkelijk je content aanbeveelt, stel jezelf dan ook de volgende vragen:
- Hoeveel social shares, likes en tweets heb je of je concurrent?
- Krijgen je artikelen veel shares?
Investeren in een goede social media strategie voor meer likes, shares en uiteindelijk klanten kan ook helpen voor je SEO strategie!
Tenslotte, vergeet niet om je interne linking structuur goed op orde te hebben! Een uitgewerkt spinnenwebstructuur a la wikipedia met categorieën en waardevolle artikelen waar je ook in linkt gaat een groot verschil maken!
Om dit artikel samen te vatten heb ik 10 simpele stappen voor je uitgewerkt (ideaal voor de snelle lezer):
Hoger in Google in 10 stappen
Als ik kijk naar het succes van OptimaleGezondheid (en binnenkort RJ) kan ik dat samenvatten in de volgende 10 gouden SEO pilaren. Deze zijn belangrijk omdat je daardoor de SEO tips in een betere context kunt plaatsen.
Stap 1: Epic content
Content = king ken je waarschijnlijk wel, maar je content is alleen king wanneer je blogposts ook daadwerkelijk gedeeld worden en positief ontvangen worden. Als er weinig interactie op je blog is of mensen verlaten je site zeer snel, dan schort er wat aan je contentstrategie en is het zeker niet king.
Daarbij zie ik een duidelijke trend in Amerika waar de content steeds naar een hoger niveau wordt gebracht. Het zijn nu complete werkstukken geworden met super waardevolle content, niets wordt achtergehouden.. Je ziet dan ook dat de topresultaten van Google meestal worden gedomineerd door super waardevolle artikelen van autoriteit sites.
Het is in Nederland een enorme kans, puur omdat hier de concurrentie vele malen lager ligt.
Stap 2: Schone code + site technisch op orde
Ik maak nu zelf gebruik van het website systeem Phoenix (nog steeds WordPress) zodat ik niet meer bezig ben met de technische aspecten van een website. Want het laatste wat je wilt is klooien in de html editor als je daar geen verstand van hebt.
Een schone code betekent dat je website voor de zoekmachines gemakkelijk te verteren is. Een schone code kun je ook wel vergelijken met een gezonde salade.
Aan de andere kant, een rommelige code kun je vergelijken met een fastfood hamburger waar je spijsvertering moeite mee heeft.
Op seo technisch vak hoeft het niet perfect te zijn, maar wel een aantal cruciale zaken zul je op orde moeten hebben (zoals snelheid) en meer daarover kun je lezen in mijn special met de beste SEO tips. Echter, als je wordpress hebt met een fatsoenlijk (premium) thema, Yoast SEO en een caching plugin zit je voor 80% goed.
Stap 3: Waardevolle speler (thx Eelco)
Dit concept van meest waardevolle speler heb ik van Eelco de Boer geleerd tijdens mijn latverhogers 2015 traject. Ik vind het een mooie benadering om toe te passen in alle aspecten van je leven, dus ook op het gebied van zoekmachine optimalisatie.
Een waardevolle speler doet automatisch veel van de Google ranking factoren goed. Wanneer er veel over jou of je merk gesproken wordt, betekent dat automatisch meer interactie, meer social media shares, meer backlinks, meer pagina bezoekers, langere tijd op site, meer direct verkeer, meer terugkerende bezoekers en uiteindelijk zul je hoger ranken in Google.
Je ziet ook duidelijk dat de grote autoriteit sites in Google het na elke algoritme update steeds beter doen en juist meer traffic krijgen. Terwijl de low quality sites steeds verder zakken totdat er nog maar weinig van het organische verkeer over blijft.
Sterker nog, voor RobertJanHendriks.nl komen er nu al honderden gratis bezoekers per maand op de site terwijl er maar een paar artikelen (terwijl ik dit schrijf) online staan. Ik zie het proces dan ook als een lego set waar je dagelijks aan bouwt.
Echter, mijn naam is al een autoriteit geworden door jarenlang te bloggen. Zie dat dan ook als een stukje online vastgoed dat steeds krachtiger zal worden!
Stap 4: Veel likes & shares & engagement
Terwijl in de beginjaren van Google, websites nog enorm statisch waren met weinig tot geen interactie, zie je nu heel duidelijk dat social media echt booming is. Je kunt social media simpelweg niet langer wegdenken of onder een kussen drukken omdat bijna iedereen (dus ook je klant) daar aanwezig is.
Dat betekent ook dat er een GROOT verschil bestaat tussen social media strategisch toepassen of social media alleen maar consumeren.
Je kunt urenlang op de feed van Facebook hangen of de feed met je team creëren en aan klanten komen. Ik vind zelf social media verschrikkelijk voor persoonlijk gebruik, puur omdat het te afleidend voor mij is. Maar ik zie ook de enorme kansen die social media te bieden heeft en je moet gek zijn om deze niet te benutten.
In een ander artikel ga ik nog mijn eigen social media strategie met je delen waarmee we zelf duizenden likes, shares en optins hebben vergaard.
Stap 5: Relatie opbouwen
Ken je de uitspraak, “the money is in the list?”. Het is een bekende internet marketing uitspraak waarmee het belang van grote email lijsten opbouwen wordt aangegeven. Echter, je kunt wel een grote lijst hebben, maar als de mensen op deze lijst jou niet tof vinden, dan is het niet echt waardevol.
Het gaat dus minder om de omvang en meer om de relatie die je hebt. Dit is niet alleen relevant voor je email marketing, maar ook zeker voor je seo strategie en artikelen. Bij een goede relatie krijg je simpelweg meer reacties, likes en shares en hoort dan ook zeker thuis in een solide SEO strategie.
Stap 6: Wees prominent aanwezig
De meeste ondernemers maken niet volop gebruik van de enorme kansen op het gebied van zoekmachine optimalisatie, bloggen en social media. Dit betekent dan ook dat je prominent aanwezig zult moeten zijn op de kanalen die nu heel goed werken.
Vraag jezelf dan ook af, heb je een sterke online aanwezigheid? Zo kreeg ik laatst van een goede vriend van mij te horen dat ik bijna tot aan ergernis toe aanwezig ben in de gezondheidsmarkt. Nu hoop ik niet dat ik een irritatie ben voor veel mensen 🙂 Maar dat is wel wat je wilt met je online strategie!
Je kunt dit testen door Google te openen en te zoeken naar jouw product, dienst, naam of beschrijvende zoektermen. Nu heb ik het niet over exact je productnaam intypen, maar probeer te denken als je klant. Waar zoekt hij of zij op en zou jij moeten staan met je website?
Aangezien bij 80% van de online aankopen eerst een review gezocht wordt is het handig dat je op veel kanalen goed te vinden bent.
Daarnaast is er ook een duidelijke trend gaande dat mensen steeds MINDER klikken op advertenties. Ik verwacht dat dit ook zeker te maken heeft met de toename in mobiel verkeer.
Veel organische bezoekers op je website krijgen is absoluut cruciaal als je niet volledig afhankelijk wilt zijn van een advertentieplatform.
Daarnaast heeft Google ook al aangegeven dat mobiele versies van je website met een aparte algoritme zal worden beoordeeld. Ze zetten dus hevig in op de mobiele apparaten wat ook heel logisch is!
Stap 7: Wees menselijk
Het kan zijn dat je SEO, bloggen of social media geprobeerd hebt zonder echt succes. Dit hoor ik wel vaker en gezien de vele informatie kan ik mij dat ook goed voorstellen.
De beste tip die ik je dan ook kan geven is om meer de focus te leggen op waardevolle content waar mensen op zoek naar zijn omdat je dan praktisch alles goed doet.
SEO verandert constant met nieuwe Google updates etc. Waarbij 5,6 of 10 jaar geleden oude tactieken nog effectief waren is het nu de kwaliteit dat telt!
Stap 8: Het is nog nooit zo makkelijk geweest!
Als je hoger in Google wilt komen voor meer bezoekers en klanten, dan is het nu perfect om te starten omdat het nog nooit zo makkelijk is geweest. Door de verbeteringen in de techniek,SEO tools en hoe eenvoudig je advies kunt vinden is het geen hogere wiskunde meer.
Toch liggen de meeste ondernemers te slapen en proberen SEO toe te passen alsof het de beginjaren van SEO is. Oude technieken werken niet meer en doen vaak meer schade dan goed.
Kijk maar eens naar de zoekresultaten 10+ jaar geleden.
GOOGLE SERP 2001
Dit was nog gebaseerd op het oude ranking systeem van Google waarbij het eerder een soort van bibliothecaris was. Hogere posities was eenvoudig te manipuleren door te spammen met zoektermen en wat content erop te zetten.
Kijk nu eens naar de zoekresultaten:
GOOGLE SERP 2016
Nogal een verschil of niet?
- Voorspellende zoektermen
- Knowlegde graph (direct antwoord op vragen)
- Gerelateerde content
- AMP pagina’s voor mobiel
- Advertenties bovenaan en de gele kleur is verwijderd
Kortom, de zoekresultaten zijn veel multimedialer geworden met afbeeldingen, video’s, maps, lokaal, nieuws, speciale blokken etc. Er zullen alleen maar meer features bijkomen waarbij Google niet langer alleen een bibliothecaris is, maar eerder een persoonlijke assistent.
Als we dan ook kijken naar de geschiedenis van Google ontdek je dat ze constant aan het verbeteren zijn (canei).
Stap 9: Kunstmatige Intelligentie is coming
Google heeft nu iets van 200+ ranking factoren in hun algoritme bij de beoordeling van websites. De volgende stap voor Google is om het algoritme uit te breiden met kunstmatige intelligentie om nog betere zoekresultaten te laten zien.
Momenteel nog toekomstmuziek. Echter, de engineers van Google hebben al laten weten dat hun a.i. nu al beter werkt dan het huidige traditionele algoritme.
Vandaar dat korte termijn SEO technieken steeds minder goed zullen werken. Bouw daarom dan ook aan een strategie voor de lange termijn.
Wat betekent dit voor jouw website?
Epic content is king!
Hun algoritme zal de komende jaren steeds meer verfijnd worden en worden uitgerust met een kunstmatige intelligentie. Aan de ene kant is dat een beetje eng, kan ik mij goed voorstellen! Want Terminator 2 is jarenlang een van mijn favoriete films geweest.
Toch is er al veel gebeurt als je kijkt naar de evolutie van de zoekmachines. Nieuwe algoritme updates worden regelmatig uitgerold of ververst en straks ook nog A.I..
- Panda update: gericht om lage kwaliteit sites aan te pakken;
- Penguin update: gericht om illegale linkbuilding taferelen aan te pakken;
- Hummingbird update: gericht om waardevolle content extra te belonen.
Zo zie je ook dat oude ranking factoren niet langer benut worden of minder belangrijk zijn. Google wordt steeds beter om het totaalplaatje te zien.
Mijn eigen regel is dat alles wat je kunt manipuleren of beïnvloeden steeds minder belangrijk zal zijn. Denk dan aan je website toevoegen aan startpagina’s, links kopen (doe dat a.u.b. niet), zoektermen in de meta beschrijvingen etc.
Zo ken ik iemand (zal zijn naam niet noemen) die toen allerlei zoekterm-achtige websites bouwde om te linken naar zijn eigen website voor extra backlinks. Het gevolg is dat hij op korte termijn een boost kreeg in traffic, maar op lange termijn was hij de sjaak.
Je kunt dan ook de rankingfactoren onder verdelen in een aantal categorieën.
On-page ranking factoren: relevantie, zoektermen in je artikel, meta beschrijvingen, URL en de mark-up (micro gegevens voor zoekmachines).
Off-page ranking factoren: Backlinks, social shares, genoemd worden op autoriteit sites etc.
Stap 10: “Het geheel is meer dan de som van de delen”
Wat je nu heel duidelijk ziet is dat de individuele en traditionele ranking factoren minder belangrijk worden en er gekeken wordt naar het grotere plaatje. Aristoteles heeft dit mooi samengevat in zijn uitspraak: “Het geheel is meer dan de som van de delen”.
Ditzelfde principe wordt toegepast door verzekeraars voor de dekkingsgraad. Je kunt ook zeggen 1+1 = niet 2, maar meer dan dat. Of je kunt het een stukje synergie, of zelfs holistische SEO noemen om het een spirituele kant te geven.
Tot slot..
Weet je nog dat er een mythe rond gaat dat er meer dan 200+ ranking factoren zijn? Dat we straks kunstmatige intelligentie krijgen bij de beoordeling van je website? Dat Google steeds meer gaat letten op de autoriteit, reputatie en vertrouwen?
Aangezien we geen exacte lijst van Google hebben gekregen is het beter om individuele ranking factoren met een korreltje zout te nemen, en het meer als een geheel te zien.
“Het geheel is meer dan de som van de delen”.
Alles draait om de kwaliteit van je content, daar heb je geen ranking factoren voor nodig. Heb je waardevolle content op je blog, ben je relevant en krijg je regelmatig meer likes, meer links en interactie.
Dan ben je goed op weg! SEO is dan ook meer dan de individuele ranking factoren en door alleen de 200+ factoren proberen te implementeren is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Helemaal omdat van elke ranking factor wellicht 50 variaties bestaan.
Google is simpelweg te complex om in een artikel te zetten.
Zo is SSL belangrijk, maar veel minder belangrijk dan bijvoorbeeld je content. Ook zijn je hoeveelheid likes niet een officiële ranking factor, puur omdat het niet van Google zelf is en moeilijk te crawlen is.
Maar, veel social media bereik kan zeker je business naar een hoger niveau tillen, waardoor het een indirecte ranking factor is.
Google’s missie is om relevante en waardevolle content aan de gebruiker aan te bieden.
“Be fresh, be relevant en most importantly, be valuable!”
Meer zou je niet hoeven te weten.
Nu is het aan jou: scoort jouw website goed in Google? En wat zijn je resultaten met SEO tot nu toe? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! Delen op social media wordt gewaardeerd t.b.v. mijn eigen Google ranking 🙂
Bronnen / meer informatie:
- Backlink special over ranking factoren (aanrader!)
- Moz special over verschillende ranking factoren 2015
- SearchEngineLand met de periodic table van SEO
- Mooi stuk over RankBrain van Martijn (IMU)