Ben je nieuw op het gebied van zoekmachine optimalisatie of ben je juist een doorgewinterde veteraan en ben je toe aan een SEO opfrisbeurt? Ik heb speciaal deze handleiding geschreven omdat ik inmiddels als geen ander weet wat de juiste zoekmachine optimalisatie strategie voor je website en business kan betekenen.
Want laten we eerlijk zijn, de meeste mensen hebben een website en krijgen maar een handvol bezoekers per dag en dat levert bijna niks op. Daarom dit artikel waarin ik je zal je vertellen wat je kunt doen om je website veel hoger in Google te krijgen zodat je honderden of zelfs duizenden gratis bezoekers per dag!! op je website krijgt.
Door te werken met de juiste strategie is het helemaal in Nederland nog nooit zo gemakkelijk geweest om jouw markt compleet te domineren in de zoekmachines. Maar hoe begin je? Want ik kan mij voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien, er bestaat namelijk best veel tegenstrijdige informatie over het onderwerp zoekmachine optimalisatie.
Laten we maar eerst beginnen met de basis en maak je niet druk, ik zal je stap voor stap door het hele proces begeleiden.
Introductie
Het is een ding om een business te beginnen en een website te hebben, maar het is iets compleet anders om je website op de automatische piloot voor je te laten werken. Daarbij kun je duizenden euro’s uitgeven aan een mooi slick design zonder dat er ook maar 1 unieke bezoeker (jijzelf telt niet mee) op afkomt.
Om dat laatste te voorkomen is het super belangrijk om een fatsoenlijke zoekmachine optimalisatie strategie te hebben.
En het mooie is dat Google steeds beter wordt in het filteren van de zoekresultaten waardoor het ook nog nooit zo simpel is geweest.
Dat betekent dus niet dat je allerlei moeilijke technieken hoeft toe te passen, het enige wat je hoeft te doen is ervoor te zorgen dat je zichtbaarheid online voldoende is zodat de zoekmachines ook weten waar jij goed in bent en waar jij een verschil mee wilt maken.
Doe je dit goed, dan opent de poort naar honderden of zelfs duizenden bezoekers per dag naar je website en sta je praktisch altijd bovenaan in Google, jaar in jaar uit.
Wat zou dat voor je business betekenen? Hoeveel meer vrijheid zal je ervaren? Wat zou dat met je omzet doen?
Ik weet zelf nog goed toen ik na een lange weg van vallen en opstaan eindelijk structureel steeds meer bezoekers kreeg met mijn website OptimaleGezondheid.com – wat nu 1 van de grootste gezondheidswebsites van Nederland is geworden in de meest competitieve markt.
Je kunt als kleine ondernemer winnen van de grote jongens! En met zoekmachine optimalisatie ga je een basis neerzetten waar je de rest van je leven van zult profiteren.
Voor de duidelijkheid: SEO is niet alleen een (wordpress) website hebben en een paar goede plugins installeren en klaar is Kees. Het houdt ook in je website vriendelijk te maken voor de bezoekers, vriendelijk te maken voor de zoekmachines en dusdanig waardevol zijn dat de bezoekers converteren in betaalde klanten.
[tweetquote]“Wees waardevol voor je bezoeker met epic content en Google zal je structureel belonen met steeds hogere posities in de zoekresultaten’’.[/tweetquote]
Het is dus zeker de moeite waard om dit onderdeel in je bedrijf op orde te hebben en je niet uit het veld laten slaan als het te lang duurt of de resultaten niet snel genoeg komen.
Wat is zoekmachine optimalisatie (SEO) precies?
Wanneer ik de lange termijn strategiën van ondernemers zie krijg ik bijna buikpijn, puur omdat er in Nederland ontzettend veel SEO bureau’s zijn en de meeste geven ronduit slecht advies of hebben zelf helemaal geen goede resultaten in de zoekmachines.
Er is zoveel tegenstrijdige informatie te vinden met als gevolg dat de essentie van de zoekmachines over het hoofd gezien wordt.
Zoekmachines zijn echt wonderbaarlijk als je er over nadenkt. Zij sturen verkeer dat specifiek en gericht is naar een website om een vraag te beantwoorden of probleem op te lossen. En indien een zoekmachine je website niet goed kan vinden of geen idee heeft waar het over gaat zul je een van de grootste kansen ooit mislopen:
Bergen gratis bezoekers en bergen gratis klanten.
Laat ik dat verduidelijken met een praktijkvoorbeeld:
De website OptimaleGezondheid heeft als missie om met een gezonde leefstijl nare gezondheidsklachten te voorkomen of te verminderen. Ik blog samen met mijn team praktisch dagelijks over het onderwerp gezondheid omdat ik zelf jarenlang te kampen heb gehad met gezondheidsklachten.
Indien mijn SEO niet op orde zou zijn dan zouden Google en de andere zoekmachines niet goed weten wat de inhoud van mijn website is. Alsof de website begraven zou zijn onder een dikke laag modder en niemand ooit over jou te weten zou komen.
Doe je dit goed, dan kun je betrekkelijk snel en eenvoudig op de eerste pagina van Google belanden en krijg je duizenden bezoekers per dag zonder ook maar een euro uit te geven. Een mooi voorbeeld is een artikel dat ik ooit geschreven heb over ‘’eiwitshakes’’. Dat artikel alleen krijgt meer dan 13.000 bezoekers per maand!
Als ik dezelfde hoeveelheid mensen zou willen bereiken met een advertentie zou dat gemiddeld 0,97 dollarcent per click kosten! Je kunt daarom stellen dat het zeker de moeite waard is om wat tijd te stoppen om bovenaan in Google te komen.
Het scheelt je simpelweg kapitalen en brengt enorm veel rust in je bedrijf door een steady flow van bezoekers en klanten.
En het mooiste is dat je dit helemaal niet hoeft uit te besteden aan een duur bureau of dat je heel veel technische kennis moet hebben. Sterker nog, teveel technische SEO kennis gaat in de meeste gevallen tegen je werken!
Want dan zit je veel te veel op de techniek en sta je niet in lijn met de missie van Google:
“Google’s mission is to organize the world’s information and make it universally accessible and useful. Our company has packed a lot into a relatively young life. Since Google was founded in 1998, we’ve grown to serve millions of people around the world.”
Met andere woorden, Google is niks anders dan een bibliothecaris die de informatie online voor iedereen toegankelijk maakt. Je website is dan ook een boekwerk en SEO is niks anders om de zoekmachines het zo gemakkelijk mogelijk te maken om jouw website door te spitten.
Denk dan aan een inhoudsopgave van een boek, pagina nummers, kopjes, bronnen etc.
Focus je op de richtlijnen van Google en draaf je niet door in zoekmachine optimalisatie, dan is echt de sky the limit en kun jij ook bovenaan in Google staan.
Hoe de zoekmachines werken?
Een zoekmachine heeft in principe twee primaire functies, het crawlen en het opbouwen van een index. Vervolgens een lijst genereren met de meest belangrijke en waardevolle websites zodat de bezoeker antwoord krijgt op zijn of haar vraag.
Ik vind het Internet hetzelfde als de metromap van London. Als je een keer in London bent geweest weet je hoe goed geregeld de ‘’tube’’ is. Je kunt echt binnen een paar minuten praktisch overal komen.
Alle stoplocaties in London kun je op het internet vergelijken met content; afbeeldingen, video’s, artikelen, pdf rapporten etc. Een zoekmachine zoals Google crawled de gehele stad en zorgt ervoor dat de gebruiker binnen een fractie van een seconde toegang krijgt tot relevante content.
De zoekmachine doet dit allemaal via links waar je als gebruiker op kunt klikken, wonderbaarlijk! En dankzij deze links is het voor o.a. Google en andere zoekmachines mogelijk om structuur en overzicht aan te brengen om de enorme hoeveelheid informatie goed toegankelijk te maken.
Nogmaals, wonderbaarlijk! Dat een zoekmachine in een fractie van een seconde in staat is om de enorme berg informatie door te lopen en voor jou het meest relevante te laten zien.
Uit dag oogpunt kun je ook stellen dat de essentie van een zoekmachine is om ANTWOORD te geven op een vraag.
In het begin waren zoekmachines nog niet zo goed en werd er heel simplistisch gekeken wat het meest relevant is voor de gebruiker. Inmiddels hebben de zoekmachines het tot een kunst verheven en gaan we nu richting kunstmatige intelligentie om de bezoeker nog beter van dienst te zijn.
Twee kernwoorden bij het ranken van artikelen zijn relevantie en populariteit. Een waardevol artikel is zowel relevant als populair. Vandaar dat ik steeds zit te hameren op waardevolle epic content!
En via complexe algoritmes zijn de zoekmachines best goed geworden in bepalen welke content bovenaan hoort te staan!
De winnende strategie om hoog in Google te komen staan heeft maar minimaal te maken met technische SEO wat super goed nieuws is! Toen ik net begon met OptimaleGezondheid heb ik ook technische SEO grotendeels losgelaten en ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want door het meest waardevol te zijn kun jij ook de zoekmachines domineren.
Onsite SEO vs Offsite SEO
Een super waardevolle website dat praktisch altijd bovenaan staat in Google heeft naast waardevolle content ook zijn website op het gebied van Onsite SEO en Offsite SEO op orde.
Met onsite SEO doel ik dan op de manier dat je website gestructureerd is, dit kun je het beste zien bij wikipedia. Valt het jouw ook niet op dat wikipedia bijna altijd bovenaan staat? Hoe kan dat? Dit heeft te maken met dat Wikipedia super goed gestructureerd is en vrijwel altijd de meest waardevolle informatie heeft.
Het zijn geen flinterdunne artikelen, maar een heel spinnenweb met gerelateerde artikelen. Wikipedia kun je zien als een aparte stad waar ontzettend veel informatie te vinden is. Ik heb mijzelf ook laten inspireren door Wikipedia qua structuur en ik moet zeggen dat bijna geen website in de buurt komt.
Kijk maar ook eens naar het doel van Wikipedia:
“Wikipedia’s purpose is to benefit readers by acting as an encyclopedia, a comprehensive written compendium that contains information on all branches of knowledge within its five pillars”.
Qua doelstelling komt wikipedia heel erg overeen met Google, met als verschil dat Wikipedia fungeert als een encyclopedia. En Google als een bibliothecaris om de wereldwijde informatie beschikbaar te maken.
We leven echt in een wonderbaarlijk informatietijdperk, nog nooit is er zoveel informatie gratis voorhanden geweest. Je kunt expert worden op verschillende vakgebieden door Wikipedia artikelen te lezen, video’s te kijken op YouTube en met Google de beste artikelen vinden over jouw interesse.
Wellicht dat je zelfs op deze blog gekomen bent via Google om meer te weten te komen over zoekmachine optimalisatie.
Dat is de essentie van zoekmachine optimalisatie.
Geen korte termijn technieken, maar waardevol zijn voor de lezer.
Wat we dan ook kunnen leren van Wikipedia en andere autoriteit-websites is om je structuur op orde te hebben.
De eerste stap is dan ook om de structuur van je website zo goed mogelijk te maken. Vrees niet, dit is helemaal niet zo heel moeilijk!
Hoe ik dit zelf doe is door in kaart brengen wat de meest belangrijke zoektermen / thema’s zijn waar ik over wil schrijven. Op mijn website OptimaleGezondheid.com zijn dat onderwerpen op het gebied van gezondheid. Op deze website zijn dat onderwerpen op het gebied van online marketing, content strategie en adverteren.
Ik werk zelf daarom graag met categorieën in plaats van alleen zoektermen omdat de website daardoor meer structuur krijgt zoals Wikipedia.
OEFENING: Maak voor jezelf een lijst met onderwerpen waar je op gevonden wilt worden. Zie het als een inhoudsopgave van een boek.
Als mijn website primair over afvallen zou gaan, dan zouden de categorieën kunnen zijn:
- Buikvet verbranden
- Vet verbranden
- Gezond afvallen
- Gezonde voeding
- Sporten
- Jojo effect tegengaan
- Emotioneel eten
- Etc.
Belangrijk hierbij is wel om niet in herhaling te treden en niet aan keyword stuffing te doen. Ofwel alleen maar artikelen schrijven voor Google en niet voor de lezer en allerlei variaties maken met dezelfde boodschap.
Dit is wat ik nog steeds veel zie en dat kan echt killing zijn voor je website. Google is veel slimmer dan dat en zulke websites krijgen om de tijd een penalty en zakken in de zoekmachines of verdwijnen compleet.
50 artikelen schrijven over buikvet verbranden is niet waardevol en daarmee val je alleen maar in herhaling.
Nogmaals, wees natuurlijk en wees zo waardevol mogelijk voor je bezoeker.
De volgende stap is om je lijst met categorieën te vullen met waardevolle content en je doet het al beter dan 99% van de websites. Want de meeste website eigenaren hebben geen zin om waardevolle content te schrijven.
Hoe vaak krijg ik wel niet de vraag: “Waar moet ik over schrijven?”.
Heel simpel, je vakgebied, je verhaal, je ervaringen en koppel dat aan de juiste categorie en zoekterm.
In het voorbeeld van dit artikel zou ik graag willen scoren op zoektermen gerelateerd aan ‘’zoekmachine optimalisatie’’. Want tijdens mijn onderzoek valt mij op dat er niet veel waardevolle artikelen online staan en dat terwijl dit een mega kans is!
Ik richt mij wel op onderwerpen en zoektermen waar mensen ook daadwerkelijk actief naar op zoek zijn. Anders is er geen publiek en heeft het weinig zin om over te zoeken.
Hoe dit precies zit kun je lezen in het monster artikel over zoektermonderzoek.
Zie je nu in hoe belangrijk het is om dit goed voorelkaar te hebben? Ik weet zelf nog toen ik in 2006 mijn eerste website begon en ik had geen duidelijk plan voor ogen. Ik heb een half jaar zitten bloggen over van alles en nog wat en had bijna geen bezoekers.
Geen focus, geen duidelijke structuur en geen zoekvolume over mijn onderwerpen!
Wil je echt bovenaan in Google staan? Zorg dat er focus is op je website en dat doe je door structuur aan te brengen en je artikelen te matchen aan onderwerpen waar mensen al op zoek naar zijn.
Dat is het wonderbaarlijke aan de zoekmachines. Je kunt in 1 oogopslag zien waar mensen actief naar op zoek zijn. Dit kun je doen via de Google Adwords Keyword planner of andere tools, je ziet het zoekvolume van jouw termen en zodoende kun je besluiten om daar meer over te schrijven.
Sla je deze stap over dan loop je een groot risico dat je artikelen nooit bezoekers krijgen. Ik schrijf liever een artikel over eiwitshakes waar tienduizenden keer per maand op gezocht wordt dan een artikel over een onderwerp waar bijna geen zoekvolume is, zonde van je tijd!
Overigens, ik zou je echt willen aanbevelen om eens een kijkje te nemen op keywordtool.io om je termen te testen aan de hand van zoekvolume.
Nu is deze tool niet perfect omdat 75% van het verkeer gebaseerd is op langere termen dan een paar woorden, maar het geeft je wel een goede indicatie waar traffic te vinden is!
Goed, nu dat we de basis hebben gehad over het belang van een duidelijke structuur, wat basis zoekterm onderzoek en waarom epic content zo belangrijk is, nu een onderdeel dat de andere zijde van een munt is.
Dat noemen ze ook wel Offsite SEO en heeft betrekking tot je website buiten je website:)
Offsite SEO
Dit kun je het beste zien hoe je website en content het in de grote wereld doet. Zijn er andere websites die naar je artikelen linken? Heb je veel social media shares? Kortom, ben je ook echt waardevol en is dat te meten met externe signalen?
Dit is heel eenvoudig samen te vatten door waardevol te zijn! Een waardevolle website krijgt meer social media shares in de vorm van likes, tweets, comments etc.
En dit is te meten en het vervult een steeds belangrijkere rol in hoe hoog je in Google staat.
Een zoekmachine zoals Google gebruikt honderden ranking signalen om een webpagina te evalueren. Elk jaar worden deze signalen verfijnt en in de toekomst wordt een zoekmachine alleen maar beter om te evalueren of je website echt waardevol is en hoge posities ook echt verdient. Dat betekent ook dat je technische SEO steeds meer kunt loslaten en je de focus moet leggen op epic content.
Ik ben een enorme voorstander van epic content, monster artikelen etc. Dit heb ik tijdens de presentatie / interview met Eelco de Boer ook verkondigd. Heel veel ondernemers zitten vast in korte termijn technieken en zien zoekmachine optimalisatie als iets heel complex waar je eerst een technische opleiding moet volgen.
Niks is verder van de waarheid.
Sterker nog, technische SEO loslaten en je houden aan een aantal basisprincipes is voldoende. Want Google is natuurlijk niet achterlijk en kan steeds beter zien wat je boodschap is. En een artikel dat mega waardevol is en wellicht niet een groen ballonetje heeft in de Yoast SEO tool, zal hoger staan dan een over geoptimaliseerde artikel dat bijna niet te lezen is.
Vergeet technische SEO en ga je richten op epic content!
De volgende stap hierbij is om ook in te zien dat een waardevol artikel dat de diepgang pakt veel meer mogelijkheden van zoektermen heeft.
In het voorbeeld van eiwitshakes, als je een monster artikel hebt is de kans veel groter dat clusters van zoektermen gekoppeld worden aan dat artikel.
Denk aan eiwitshakes nadelen, eiwitshakes recepten, eiwitshakes kopen.
Na een tijdje wordt een dusdanig artikel gevonden met tientallen of zelfs honderden verschillende zoektermen en krijg je ook enorme bergen met bezoekers. Het is niet voor niets dat 75% van het verkeer naar een website gebaseerd is op de zogenaamde long tail keywords.
Bijvoorbeeld:
“Hoe kan ik 10 kilo afvallen in 1 maand tijd”.
En de meeste internet marketing bureau’s en zogenaamde guru’s focussen veel te veel op een short tail keyword zoals ‘’afvallen’’. Maar het goud en enorme zoekvolume tref je aan op de long tail keywords.
Des te meer epic content je online hebt des te groter de kans dat je op veel meer zoektermen gevonden gaat worden. En uiteindelijk zul je ook bovenaan staan op de prestige zoektermen zoals afvallen, gezonde recepten of buikvet kwijtraken om in het straatje van afvallen te blijven.
Zoektermen matchen aan bestaande en nieuwe content
Een van de meest eenvoudige manieren om veel meer bezoekers te krijgen is om voor elke zoekterm (short tail) een categorie te maken op je website en deze te vullen met waardevolle artikelen. Indien ik zelf deze strategie niet toegepast had bij OptimaleGezondheid was de website niet doorgegroeid naar 1.5 miljoen bezoekers per maand.
Dat betekent dat je categorieën de basis vormen van je gehele content marketing strategie. Zodoende weet je ook heel goed wat je thema’s zijn en kun je veel sneller je website vullen met waardevolle content.
En waardevolle content is veel eenvoudiger te delen op bijvoorbeeld Facebook. Dat is overigens een perfect voorbeeld van een winnende offsite SEO strategie.
Ik weet nog in 2010 toen ik mij aan het inlezen was hoe je bovenaan in Google komt te staan. Veel zogenaamde experts en guru’s hadden het destijds over de rol van backlinks (externe links naar je site). Om heel eerlijk te zijn wist ik niet goed wat ik hiermee moest doen, want mijn website was onbekend en hoe kom je dan aan backlinks?
Totdat ik op de website van Tony Loorbach kwam (imu.nl) en hij vertelde dat hij niet de focus legt op het actief verkrijgen van backlinks en veel meer de focus legt op waardevolle content dat automatisch links krijgt.
Gamechanger!
Sindsdien heb ik dezelfde strategie gehandhaafd en heeft voor mij persoonlijk veel rust gegeven.
Maar waarom zijn backlinks anno 2016 nog steeds zo belangrijk?
Wanneer een zoekmachine een externe link ziet naar je website gaat er een duimpje omhoog omdat er blijkbaar bewijs is dat je website waardevol is.
Even wachten! Voordat je links onnatuurlijk wilt verkijgen (door deze bijvoorbeeld te kopen) loop je een gigantisch risico op een Google Penalty!
Weet je nog dat Google als missie heeft om de wereld’s informatie beschikbaar te maken voor iedereen. En dat de meest waardevolle artikelen / websites bovenaan staan? Deze websites zijn waardevol omdat ze epic content hebben. En epic content wordt vaker gedeeld en krijgt veel meer bereik.
Vandaar dat linkjes kopen tegen de principes ingaat van Google en dat zul je dus nooit moeten doen. Daarbij kijken de zoekmachines veel verder dan alleen linkjes naar je site, zo wordt er ook gekeken naar:
- Reputatie en autoriteit,
- Revelantie van de backlink (een backlink van een Chinese goksite is niet relevant)
- Anchor beschrijving (wat voor beschrijving wordt er bij de backlink gezet)
- En nog meer factoren wat niet openbaar is
Vandaar dat backlinks kopen nooit zal werken omdat het een onnatuurlijke manier is om links te verkrijgen.
Je zal deze backlinks moeten verdienen en zeker niet manipuleren. In een vervolgartikel ontdek je nog meer over de Google Penalty.
Wat kun je wel doen om links te verkrijgen?
Domineren met social media! Een van de beste manieren om je bestaande of nieuwe website een boost te geven is door je (epic) content te delen op social media. Likes, shares etc. geven de zoekmachines een belangrijk signaal dat je content goed is (want anders krijg je geen like!)
Mijn favoriete manier is om nieuwe content te delen op mijn Facebook bedrijfspagina en als een malle te boosten! Dit betekent dat je nieuwe content in 1x veel bezoekers zal ontvangen, het als een gek gedeeld zal worden, comments krijgt en daarmee zet je direct een super belangrijke stap om je artikelen hoger in Google te krijgen.
Tenslotte is het aan te bevelen om bedrijfsgegevens, telefoonnummers, keurmerken etc. op je website te zetten, dit geeft ook een positief signaal omdat er een echt bedrijf achterstaat!
Dit is in een nuttshel hoe zoekmachine optimalisatie werkt!
Samenvattend:
- Kortom, zorg dat je website qua structuur op orde is door te werken met WordPress.
- Werk met categorieen en doe standaard zoektermonderzoek.
- Creer een natuurlijk link profiel door je content te delen op social media!
- Waardevolle content! Dat is uiteindelijk wat de basis gaat vormen en dat doe je door te werken met een gedegen content marketing strategie.