September 1, 2018

Wat is een blog?

Er bestaat een grote kans dat je al weet wat een blog is. Steeds meer televisie programma’s en grote nieuws sites promoten hun ‘’blog’’. Ik ben van mening dat een blog thuis hoort op elke website omdat het een geweldige manier is voor ‘’gratis’’ verkeer!

Laten we beginnen met de basis: wat is een blog?

Als je even Googled kun je zien wat de definitie van een blog is. Volgens wikipedia:

‘’Een weblog, ook wel blog genoemd, is een website waarop regelmatig – soms meerdere malen per dag – nieuwe bijdragen verschijnen en waarop de geboden informatie in omgekeerd chronologische volgorde (het nieuwste bericht verschijnt als eerst) wordt weergegeven. Wie een weblog bezoekt, treft dan ook op de voorpagina de recentste bijdrage(n) aan.’’

Alleen een blog heeft ook pagina’s (pages) en niet alleen bijdragen (posts). De meeste mensen denken dat een blog bestaat uit de laatste posts en dat oudere posts weggedrukt worden door de nieuwe recente posts.

Dit hoeft niet het geval te zijn als je gebruik maakt van een slimme indeling (statische pagina’s).

Blogs zijn vooral interessant voor adverteerders omdat de doelgroep van een blog vaak een band heeft met de auteur. Uit oogpunt van een adverteerder is dit de ultieme doelgroep omdat ze veel sneller bereid zijn te kopen.

De reden waarom ik ben begonnen met een blog is vanwege de eenvoud om een blog op te zetten (je hoeft geen kennis te hebben in programmeertaal).

Daarbij zijn zoekmachines dol op blogs. Je kunt een artikel schrijven over fitness apparatuur, en binnen een afzienbare tijd kun je bovenaan staan met dat artikel in Google.

Zo heeft Google een speciale zoekfunctie alleen voor blogs, daarom gaat de indexatie van een blog een stuk sneller dan reguliere websites.

Voorbeeld

FourHourWorkweek

Dit is mijn favoriete blog omdat de navigatie eenvoudig is en omdat er veel waardevolle inhoud op staat. Tim Ferris de auteur van de Four Hour WorkWeek heeft mij geïnspireerd via zijn boek en blog om überhaupt een online business te starten.

Zijn blog gaat vooral over het leven gemakkelijker maken met speciale tools en hij geeft veel lifestyle tips. Tim Ferris gebruikt zijn blog nu om zijn boek te promoten en een relatie op te bouwen met zijn lezers.

OptimaleGezondheid.com

Dit is mijn eigen blog en praktisch dagelijks komen er nieuwe updates aan op het gebied van gezondheid. Via de blog hebben wij duizenden mensen naar een gezondere leefstijl. Een blog kan echt krachtig voor je bedrijf zijn!

Blog beginnen: de eerste stappen

Als je een succesvolle blog wilt opbouwen die het vooral goed doet op lange termijn zul je toch echt toegevoegde waarde moeten bieden aan je bezoeker. Wat mij de laatste tijd is opgevallen aan succesvolle blogs is dat er veel goed geschreven inhoud op staat met niet te veel commerciële links.

Ze hebben niet de gedachte dat ze iets van de bezoekers willen, maar ze geven juist VEEL waardevolle informatie weg. Het belangrijkste is dat je blog altijd gericht is op een niche en niet te algemeen!

Algemene vage onderwerpen doen het niet goed online omdat er teveel concurrentie is. Dit is het mooie aan online marketing omdat het per definitie gericht is op een niche. Ten slotte zorg dat je betrouwbaar bent en consistent nieuwe artikelen op je blog plaatst.

De bezoekers krijgen het gevoel dat deze blog ‘’leeft’’ en er vaak nieuwe interessante artikelen op komen.

Weet je nog dat ik je aan het begin van dit boek vertelde dat technische kennis niet nodig is voor affiliate marketing? Dat geld dus ook voor bloggen. Daarvoor gebruiken we een super- eenvoudige tool: WordPress

WordPress als blogplatform

Je zit wellicht met de vraag hoe je een blog moet opzetten? Het beste platform voor een blog is WordPress. Eenvoudig te installeren en het gebruik ervan is intuïtief. Het is tevens het meest gebruikte blog platform. Dit heeft als voordeel wanneer er iets niet goed werkt er vaak al een oplossing voor is.

blog beginnen

1. Het is eenvoudig te installeren.

Als je een goede webhost hebt met veel beschikbare extra (gratis) software kun je werkelijk waar met een paar muisklikken een blog geïnstalleerd hebben. Je hoeft alleen maar op het WordPress icoontje te klikken en je bent klaar. Over hoe je WordPress moet installeren zie het gedeelte ‘’tutorials’’ van dit boek.

2. WordPress thema’s

Een ander voordeel van WordPress is dat er erg veel verschillende thema’s te downloaden zijn. Als je WordPress net hebt geïnstalleerd krijg je een saai thema meegeleverd, maar doordat het zo veel gebruikt zo groot is heb je duizenden thema’s binnen handbereik. Daarbij kun je een thema vanuit WordPress installeren met en paar muisklikken.

3. WordPress Plugins

Wordpress

Plugins zijn extra functies binnen WordPress die gemaakt zijn door derden. Zo kun je een webwinkel onderdeel integreren door een specifieke plugin te installeren. De functionaliteit van WordPress neemt toe doordat je plugins kunt installeren.

Op dit moment zijn er duizenden plugins (gratis) te downloaden.

Dit betekent dat custom functies die we in onze website willen integreren, niet hoeven te programmeren, maar simpelweg met een paar klikken van de muis kunnen installeren.

Denk hierbij aan een social media knoppen integratie, een online betalingssysteem, of tools die je hoger in de zoekmachine resultaten kunnen brengen! Dat alles dus zonder technische kennis. Op de blog zijn allerlei handige WordPress items beschikbaar.

De next level hierin is om gebruik te maken van het systeem Phoenix (draait deze website ook op) – daarmee heb je in een handomdraai een professionele website en hoef je niet met thema’s en plugins bezig te zijn.

4. Gratis

Het grootste voordeel van WordPress is dat het open source is en daardoor gratis. Open source houdt in dat de ‘’code’’ van WordPress openbaar is gemaakt waardoor iedereen toegang heeft tot het blogging platform. Je kunt het vergelijken als coca cola zijn formule vrijgeeft waardoor iedereen nog lekkerdere smaken kan gaan maken!

Onderwerpen van een blog:

 • Technologie, Onzin, Politiek, Software, Pubers, Ouders, Moeders, Fitness, Gezondheid, Voeding, Sport, Games, Beroemdheden, Dating, Wetenschap etc.

Termen/jargon:

  • RSS, informatie beschikbaar te stellen aan anderen. Deze anderen kunnen je blog bezoekers zijn maar ook andere websites. Je kunt zo je RSS ook op je Facebook zetten of andere sociale media kanalen.
  • Abonneren op feeds, je kunt lid worden van een bepaalde blog door je te abonneren op de feed. Dit betekent wanneer er een update geplaatst wordt jij automatisch bericht krijgt.
  • Sociale Media – dit heeft de web van statisch naar interactief veranderd. Je kunt via je RSS feeds honderden sociale sites te kennis geven dat je een update op je blog hebt gezet. Dit proces is volledig te automatiseren, hierdoor krijg je op lange termijn een sterke online aanwezigheid. Dit alleen al heeft de wereld van marketers veranderd.
  • Links, als je blog veel links krijgt van andere websites (door bijvoorbeeld een geweldig artikel te schrijven) zul je een hoge ranking van Google krijgen. Omdat veel mensen blijkbaar je artikel waardevol vinden.
  • Post (bericht), een artikel die geplaatst wordt in een categorie.
  • Pages (pagina), een aparte pagina op je blog zoals je contactpagina of algemene voorwaarden.

Let Op: Als je de principes van het model implementeert, zoals het beginnen van een blog en consistent werkt aan het verbeteren van je business, is succes vrijwel onvermijdelijk, indien je consistent gaat bloggen natuurlijk!

Tot slot..

Zoekmachines (Google, Yahoo, Bing) zijn echt dol op een blog! Dit houdt in wanneer je artikelen gaat schrijven en ze op je blog zetten de kans groot is dat deze hoog komt te staan in Google.

Natuurlijk zijn veel ranking factoren hoe een zoekmachine bepaalt hoe hoog je komt te staan in de ranking. Belangrijk is om natuurlijk je blog op te bouwen. Hoe hoger je komt, hoe meer gratis bezoekers op je website komen en hoe eenvoudiger het wordt om geld te verdienen met je blog!

Een paar tips: 

   • Kies voor WordPress als blog platform

WordPress heeft veel voordelen ten opzichte van andere blog systemen. Zo heeft WordPress de grootste ‘’user base’’ dit betekent dat er vaak updates beschikbaar zijn, veiligheidslekken snel gedicht worden en veel extra software systemen beschikbaar zijn.

   • Schrijf hoogwaardige content en het liefste monsterartikelen!

Google is gek op waardevolle artikelen, dit houdt in dat je artikelen op je blog uniek zijn en eenvoudig te lezen zijn.

   • Plaats regelmatig updates

Als je een succesvolle blog wilt hebben is het belangrijk om een vaste groep lezers te krijgen. Dit doe je door regelmatig updates te plaatsen op je blog en kun je echt honderden of zelfs gratis duizenden bezoekers per dag op je site krijgen.

Succes met je blog!

 

Hulp nodig om hoger in Google te komen en de geheimen ontdekken van website conversie? Check dan mijn gratis online training. 

Gratis Online Training om Hoger in Google te komen.

 • Hoe je met je site veel beter kunt gaan scoren in Google.
 • De beste tools om de concurrentie te verslaan.
 • De meest gemaakte SEO fouten waardoor je onzichtbaar blijft.
 • Hoe je razendsnel bovenaan in Google kunt komen met jouw website.
 • De geheimen achter een converterende sales funnel onthuld.

Klik hier om je gratis aan te melden voor de online training!

Succes!

Ben jij al een blog gestart? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! Sharen op social media wordt gewaardeerd 🙂

Andere ondernemers bekeken ook: 

Een blog beginnen? Iedereen lijkt er tegenwoordig wel een te hebben, waarom is dat? Een blog is mega effectief om veel bezoekers op je website te krijgen. Het opstarten van je eigen blog lijkt veel werk. Niets is echter minder waar. Een blog beginnen kan daadwerkelijk binnen 20 minuten en is zeker niet zo moeilijk als je misschien gedacht hebt. En als je je blog online hebt, kan het een zeer goede marketingtool zijn voor je onderneming, of juist een erg leuke hobby waarmee je ook nog eens passief inkomen kunt krijgen. Lees hier meer over de 5 stappen om een blog te beginnen!

Doorgaan naar artikel >>
Ontdek hier meer... 
Blog beginnen in 20 minuten

Wordpress is echt een fantastisch systeem om met een paar simpele stappen je website de lucht in te krijgen. Maar toch zijn de meeste Wordpress sites niet optimaal ingesteld waardoor je mogelijk veel bezoekers misloopt. Om het maximale uit wordpress te halen heb ik een complete handleiding geschreven voor een groot blogsucces!

Doorgaan naar artikel >>
Ontdek hier meer... 
De ultieme wordpress handleiding voor maximaal blog succes!

Robert Jan Hendriks


Mijn naam is Robert Jan Hendriks en mijn passie en missie is om ondernemers te helpen om hoger in Google te komen. Ik ben het gezicht en de eigenaar van OptimaleGezondheid - de nummer #1 gezondheidsblog van Nederland.

Al mijn ervaringen, inzichten en strategieën deel ik o.a. hier en via de mailinglijst voor meer bezoekers en betalende klanten via je website!

Robert Jan Hendriks

GEEF EEN REACTIE:


Your email address will not be published. Required fields are marked *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Tweet
Pin
Share
Share