Als je een eigen website hebt, is het natuurlijk erg belangrijk hoe je bezoeker jouw website beleeft. Nu hangt dat af van verschillende factoren, maar wat toch wel het meest belangrijk wordt gevonden is de snelheid van je webpagina’s.
Een te langzame site is een van de grootste ergernissen onder websitebezoekers en zorgt er vaak voor dat je bezoekers simpelweg je site zullen wegklikken: dit wordt bouncen genoemd. Niemand heeft de tijd om minutenlang te wachten tot je site is ingeladen.
Een langzame site hebben is zonde, want er valt wel degelijk inzicht te krijgen in de snelheid van je webpagina’s. Ook is het zeker goed mogelijk de snelheid van je website drastisch te verbeteren.
Een snellere website zorgt namelijk voor een betere bezoekerservaring en een hogere ranking in Google. Een snellere site komt je SEO dus ook zeker ten goede.
Uit onderzoek is gebleken dat een langzame website zorgt voor een lagere conversie, minder paginaweergaven, een grotere bounce rate en een grotere ontevredenheid bij je klanten en bezoekers.
Een laadtijd van meer dan drie seconden kan er al voor zorgen dat je al bijna de helft van je potentiele bezoekers zal kwijtraken. Ook komen deze bezoekers bijna nooit terug.
Het is dus belangrijk je website zo snel mogelijk te houden. Je hebt je website immers met een doel, en je wilt een zo groot mogelijk publiek bereiken met je website.
Hoe? Onder andere met Google Pagespeed Insights (GPI). In dit artikel alles over deze service van Google en hoe ook jij je website sneller kunt maken met deze handige tool.
Wat is Pagespeed Insights?
GPI (de afkorting die we vanaf nu zullen gebruiken), is in feite een website speed test. Het bekijkt hoe snel je website is, zowel op desktop als mobiel, en voorziet je van suggesties voor het verbeteren van je laadsnelheid.
Dit programma voert dus een volledige analyse uit op je website, en deelt je website op in de categorie Fast, Slow of Average. Hierna geeft GPI je website een score, tussen de 1 en 100. GPI werkt met conventionele websites, maar ook met de meeste CMS-systemen zoals WordPress, en met e-commerce sites, waar snelle laadtijden juist van erg groot belang zijn voor het hanteren van een zo hoog mogelijke conversie.
GPI meet de snelheid van je website door op verschillende punten, van server tot front-end, en geeft dan een score. Ook geeft GPI tips om je score, en dus je snelheid, te verbeteren.
GPI werkt voor iedere website en werkt ook voor responsieve en mobiele websites, al is daar nu wel een speciale tool voor ontwikkeld, Test My Site; testmysite.thinkwithgoogle.com/intl/en-us . Deze werkt enkel met mobiele websites.
Onthoud wel dat een score van 100 niet het doel is. Dit is voor 99% van de sites onhaalbaar. Ook zijn niet alle suggesties haalbaar voor jouw website, en ligt het aan de aard van je website of deze ooit de optimale snelheid zal behalen.
Bevat je website veel beeldmateriaal, bijvoorbeeld bij een website over fotografie, dan is er niet veel aan te doen dat de website misschien iets langere laadtijden zal hebben dan gemiddeld. Staar je dus niet blind op scores.
Het kan ook nuttig zijn een aantal andere soortgelijke tools te raadplegen naast GPI, om zo uit meerdere kanalen feedback te krijgen over de snelheid van jouw website.
Beginnnen met PageSpeed
Het is helemaal niet moeilijk om te beginnen met PageSpeed. De tool is gratis en werkt erg goed. Open simpelweg de tool en voer de URL van jouw website in. GPI gaat nu jouw website analyseren. Dit kan eventjes duren. Het programma analyseert meteen je hele website. Afzonderlijke pagina’s analyseren is niet nodig.
Hierna krijg je een rapport, met daarin de performance van je desktop en mobile website, samen met verschillende scores. Daarnaast geeft GPI je nog een kleine lijst met tips die je kunt toepassen om je website nog sneller te maken en je score te verhogen. Ook geeft GPI uitleg bij iedere tip. GPI laat je dus zien hoe je het doet, erg fijn!
Wil je ook je mobiele site checken? GPI is hier nog niet erg accuraat mee. Gebruik dus een andere tool, ook gemaakt door Google. Deze heet Test My Site en vind je hier: testmysite.thinkwithgoogle.com/intl/en-us.
Ook hier krijg je een rapport met je laadtijden, en eventuele verbeteringen. Voor de rest werkt deze tool hetzelfde als GPI voor desktop. Aarzel niet ook je mobiele site te optimaliseren. Sinds een aantal jaar is snelheid, ook voor mobiele sites, een belangrijke factor in de ranking in Google, en dus voor je SEO.
GPI geeft twee scores: Snelheid en Optimalisatie. Hiernaast geeft GPI ook nog Paginastatistieken en Optimalisatie suggesties. Heeft je website nog weinig traffic? Dan kan het zijn dat de Snelheidsscore onbetrouwbaar is, of niet wordt weergegeven.
Optimalisatie wordt geclassificeerd in Goed, Slecht en Middelmatig. Ook wordt een score gegeven, tussen de 0 en 100, waarbij 100 goed is en 0 slecht.
Paginastatistieken berekent de omvang van je website en het aantal uitwisselingen dat nodig is om je website weer te geven voor de gebruiker.
De optimalisatie tips zijn gebaseerd op de negen ‘best practices’: zaken waarvan Google vindt dat ze belangrijk zijn voor de snelheid van je website. Deze zijn:
-
- Optimaliseren van afbeeldingen: wordt getoond wanneer er afbeeldingen zijn die kunnen worden verkleind qua bestandsgrootte. Kies het juiste formaat afbeeldingen, gebruik jpeg, svg, gif of png als extensie, gebruik compressie, verwijder metadata en werk in een lagere resolutie.
- Comprimeren: dit kan de omvang van een pagina drastisch verminderen, met als resultaat snellere laadtijden.
- Omleidingen/redirects vermijden: vermijd meer dan een redirect op je website.
- Browsercaching: bijvoorbeeld door een code toe te voegen aan het .htaccess bestand om gebruik te maken van caching op je website: het bewaren van ingeladen delen in de browsercache van je bezoekers, zodat bij een tweede bezoek de site sneller inlaadt.
- Goede CSS-weergave: kritieke CSS zoveel mogelijk inline plaatsen, voor de rest een aparte stylesheet gebruiken.
- JavaScript boven de vouw verwijderen: plaats kleine JS-bestanden inline, zodat ze niet uit de footer hoeven worden gehaald. Dit kost meer tijd en een langere laadsnelheid, wat je wilt vermijden.
- Laadtijden van de server: de berekening van de TTFB (time to first byte). Houd je database schoon, kijk eens naar een uitbreiding van je hostingpakket, tweak je serverinstellingen en verminder het gebruik van bronnen.
- Prioriteiten stellen: geef content boven de vouw de prioriteit. Laad deze als eerste in, zodat de bezoeker geen last ondervindt van het langdurig inladen van de rest van de pagina.
- Bronnen minimaliseren: het minimaliseren van de code van je website. Onnodige code verwijderen heeft snellere laadtijden als resultaat. Het nadeel is echter wel dat de code later moeilijker aangepast kan worden.
GPI geeft suggesties die te maken hebben met deze negen grondslagen. Zoals we al eerder hebben besproken is niet alles haalbaar voor iedere website.
Pin je hier dus niet op vast, maar probeer je website te verbeteren binnen de haalbare grenzen. Een consistente score van 100 is nagenoeg onmogelijk, voor iedere website.
WordPress en snelheid
Een veelvoorkomend probleem bij WordPress websites zijn de lange laadtijden. Gelukkig werkt GPI naadloos samen met WordPress.
De code die CMS-systemen zoals WordPress genereren, is vaak erg rommelig en bevat onnodige requests en code. Dit belemmert de laadtijden negatief.
Daarom is het juist bij een WordPress-site belangrijk dat je je snelheden goed in de gaten houdt en gebruik maakt van tips om je snelheid optimaal te houden.
Hoewel je in de gaten moet houden dat je niet te veel plugins installeert, kan het juist lonen om de juiste plugins te installeren, die je zullen helpen met het sneller maken van je WordPress website. Hier volgen de plugins en oplossingen die je eens kunt uitproberen.
-
- Optimus Image Optimizer: deze plugin zorgt ervoor dat beeldmateriaal gecomprimeerd wordt, waardoor het minder bandbreedte in beslag zal nemen. Dit leidt tot snelle download-tijden voor de media en beelden op je website.
- Autoptimize: een plugin die zorgt voor het opschonen en minimaliseren van je JavaScript, CSS en HTML-codes. Onnodige code wordt automatisch verwijderd. Ook kan deze plugin ervoor zorgen dat je CSS en JavaScript boven de vouw van je website blijft staan, waar het hoort.
- Gebruik je FontAwesome? Zet de CSS niet in je header, maar boven de footer.
- Deactiveer de optie Google Fonts voor je website door middel van de plugin Disable Google Fonts. Daarna introduceer je de code weer in de footer, voor de </body> tag.
- Zet compressie aan door het activeren van Gzip.
- Verminder de responstijd van de server. Doe dit door een snelle hosting te gebruiken en een CDN te implementeren, zoals KeyCDN
- Verwijder query strings door middel van de plugin Remove Query Strings From Static Resources.
Probeer eens wat van deze plugins en trucs uit, als je de snelheid op je WordPress site wilt verbeteren.
20 handige tips voor een snellere website
Geen perfecte score, of zie je zelf nog ruimte voor verbetering? Volg dan deze tips om je website sneller te maken.
-
- Maak zo min mogelijk gebruik van HTTP-requests, het downloaden van media en scripts op je website. Gebruik de Developer Tools in Google Chrome om te bepalen hoe veel requests je site maakt.
- Bekijk je HTML/CSS en JavaScript files kritisch. Verwijder onnodige code, bijvoorbeeld onnodige line breaks en witregels. Heeft je site meerdere HTML/CSS en JavaScript bestanden, combineer ze dan. Vooral als je gebruik maakt van een dienst als WordPress is dit belangrijk. De code die een CMS genereert is niet altijd even netjes.
- Gebruik asynchroon laden voor CSS en JavaScript bestanden. Dit zorgt ervoor dat bepaalde scripts gelijktijdig zullen laden.
- Maak gebruik van deferring bij sommige bestanden. Dit zorgt ervoor dat dit bestand pas wordt ingeladen als de andere bestanden zijn ingeladen. Dit wordt meestal met JavaScript bestanden gedaan, omdat deze erg groot zijn.
- Bekijk eens de tijd die het kost voordat je website begint met inladen. Dit wordt time to first byte (TTFB) genoemd. Minder dan 200 milliseconden wordt aangeraden door Google. Ook dit kun je weer bekijken met de Developer Tools van Google Chrome. Een lage TTFB wordt veroorzaakt door netwerkproblemen, te veel traffic en de server.
- Verminder de tijd die DNS-lookup je kost. De DNS-lookup is het proces waarbij de DNS-server de URL van je website vertaalt naar het IP-adres van je website. Uiteraard valt er een hoop snelheid te bereiken als je dit proces weet te versnellen. Niet snel genoeg? Switch naar een andere DNS-provider.
- Kies de juiste hosting. Veel webmasters vergeten een upgrade na het groeien van hun website en kiezen voor de goedkoopste hosting. Heb je een drukbezochte site, dan is dit echter net de beste optie. Kijk dan ook eens naar een dedicated server of VPS-hosting, in plaats van het goedkope, standaard shared hosting.
- Maak handig gebruik van compressie om je bestanden kleiner te maken. Hoe kleiner je bestanden, hoe sneller je laadtijden. Gebruik het programma GIDNetwork om een compressieaudit te draaien.
- Gebruik een programma als Gzip om je bestanden te comprimeren. Dit is een applicatie die ervoor zorgt dat je site gecomprimeerd, en dus kleiner wordt. Daardoor zal je site sneller laden. Gzip kan op iedere website aangezet worden, ook op een WordPress site.
- Zet browser caching aan. Dit zorgt ervoor dat je bezoekers niet steeds alle requests opnieuw in hoeven te laden bij meerdere bezoeken aan je site. Gebruik voor WordPress de plugin W3 Total Cache. Bij een conventionele website wordt een code geplaatst.
- Gebruik geen grote plaatjes op je website. Beeldmateriaal kan heel belangrijk zijn, maar denk goed na of je wel altijd een HD-beeld nodig hebt, en of je het misschien af kan met wat minder beelden. Comprimeer je beelden altijd, of gebruik cropping of resizing om foto’s kleiner te maken. Gebruik altijd .jpg, .png of .gif.
- Gebruik een CDN: een Content Delivery Network. Op een netwerk van servers stal je dan een kopie van je website. Wanneer een bezoeker toegang wil, krijgt hij of zij toegang van de dichtstbijzijnde server. Gebruik hiervoor het programma CloudFlare.
- Gebruik externe hosting voor sommige van je bestanden. Vooral video’s worden vaak extern gehost. Deze kunnen namelijk makkelijk de grootste bestanden op je website zijn. Host nooit video’s op je eigen server, maar host je video op YouTube of Vimeo en Embed de video in je site.
- Vermijd het direct gebruik van `CSS tussen je HTML-code. Plaats alle CSS in een externe stylesheet. Houd het bij een stylesheet, om het aantal HTTP-requests te verminderen.
- Verbeter de gebruikerservaring door de bovenkant van je website sneller te laten laden dan de onderkant (de vouw of fold). Heb je veel content onder de vouw? Kies dan voor deze manier van inladen. Met Lazy Loading kun je dit bewerkstelligen. De content die een bezoeker als eerste zal zien, zal als eerste ingeladen worden.
-
- Gebruik zo min mogelijk plugins op je WordPress site. Deze vertragen je site. Bekijk regelmatig welke plugins je nodig hebt, en welke je weg kunt halen. Of gebruik Plugin Performance Profiler, een applicatie die je vanzelf laat zien welke plugins het meeste vragen van jouw site.
- Ben voorzichtig met redirects. Dit zorgt ervoor dat er te veel HTTP-requests op je site staan, wat de performance er niet beter op maakt. Google adviseert zelfs om helemaal geen redirects te gebruiken. Gebruik de applicatie Screaming Frog om te bekijken welke redirects je op je site hebt, en waar ze voor zijn.
- Gebruik zo min mogelijk externe scripts. Ook deze zorgen weer voor extra requests naar de server. Heb je third-party scripts, zoals Gravatar? Deze kunnen zorgen voor een significant langere laadtijd voor jouw website. Vermijd deze scripts dus zo veel mogelijk, en maak een afweging als je er voor kiest ze toch te gebruiken.
- Houd je snelheid goed in de gaten. Gebruik een website speed test zoals GPI, en houd zo een vinger aan de pols wat betreft je snelheid.
- Vergeet daarnaast ook niet je laadtijden op mobiel goed in de gaten te houden. Gebruik Google’s Test My Site om te bekijken hoe het ervoor staat.
Het volgen van deze tips biedt geen garantie op een perfecte score van 100 punten bij het gebruik van GPI, maar het zal de snelheid van je website wel drastisch verbeteren. Om 100 punten te behalen moeten al deze aspecten perfect zijn afgesteld.
Helaas zijn er ook zaken die buiten jouw controle om liggen, en waar je dus geen invloed op hebt. Denk aan de internetsnelheid van jouw bezoeker, de server van je website, de DNS-server en eventuele downtime of technische problemen aan de kant van je hosting.
Probeer wel te streven naar een zo hoog mogelijke score, zodat je website hoog gerankt zal worden in Google en bezoekers geen lange wachttijden hebben. Dit komt de tevredenheid en conversie ten goede.
Hulp nodig om hoger in Google te komen en de geheimen ontdekken van website conversie? Check dan mijn gratis online training.
Gratis Online Training om Hoger in Google te komen.
- Hoe je met je site veel beter kunt gaan scoren in Google.
- De beste tools om de concurrentie te verslaan.
- De meest gemaakte SEO fouten waardoor je onzichtbaar blijft.
- Hoe je razendsnel bovenaan in Google kunt komen met jouw website.
- De geheimen achter een converterende sales funnel onthuld.
Klik hier om je gratis aan te melden voor de online training!
Succes!
Wat zijn jouw ervaringen met pagespeed? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! Sharen op social media wordt gewaardeerd 🙂