• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • De Ultieme Google Adsense Gids

November 17, 2017

De Ultieme Google Adsense Gids

Google Adsense is bij uitstek dé geschikte manier om (extra) inkomsten te genereren via je website of blog. Het is ideaal als je een makkelijke manier zoekt om je verdiensten mee uit te breiden.

Er zijn zelfs mensen die exclusief leven van hun Adsense inkomsten. Misschien is dit niet meteen voor jou haalbaar, toch kan het je maandelijks een leuk extraatje opleveren.

Op je website plaats je met Google Adsense advertentieblokken waar bezoekers van je site op kunnen klikken en zo wordt met elke klik jouw bankrekening gespekt.

Adverteren op internet werkt nog steeds!

Wanneer ik met anderen spreek over advertenties plaatsen op een website of hoe je daar inkomsten mee kunt creëren merk ik vaak dat dit niet altijd iets is wat mensen zien als een relevante inkomsten bron.

Sommigen denken dat het veel werk is of dat je er bezoekers mee van je website jaagt. Niets is echter minder waar. Het kan je geld opleveren en je bezoekers zullen het zelfs waarderen als ze worden doorgelinkt naar sites die voor hen ook interessant kunnen zijn.

Omdat geprinte media steeds verder afneemt kan het verstandig zijn om te investeren in een goede online aanwezigheid. En met die online aanwezigheid kun je weer advertentie inkomsten genereren.

Thuis geld verdienen

Jarenlang heb ik veel tijd besteed aan het vergroten van mijn online aanwezigheid en daar pluk ik nu echt de vruchten van.

Je moet advertenties voor je laten werken zodat jij minder kunt werken en je aandacht echt kunt richten op zaken die voor jou belangrijk zijn.

Hoe pak je dit nou precies aan en waar moet je opletten? Goed navigeren in de online wereld kan uitdagend zijn. Er zijn zoveel zaken waar je rekening mee moet houden. Laten we eens bij het begin beginnen.

Wat is Google Adsense

Google Adsense is zoals je waarschijnlijk uit de naam wel kunt opmaken onderdeel van Google. Het is een advertentieprogramma van Google waar allerlei websites gebruik van kunnen maken.

Je Adsense login is gelinkt aan je Google account net als wanneer je inlogt bij bijvoorbeeld Youtube.

Hoe werkt Google Adsense

Google Adsense werkt met een pay-for-click systeem. Iedere keer als een bezoeker van jouw website daar op een advertentie klikt verdien jij geld.

Hoeveel je verdient is afhankelijk van de waarde van de advertentie. Sommige advertenties leveren enkele centen op per klik anderen weer meerdere euro’s.

Waarom Google Adsense

Adsense is erg makkelijk in gebruik en binnen enkele minuten kun je ermee aan de slag. Er zijn geen kosten aan verbonden, daarom loop je ook geen risico.

Wanneer je eenmaal met Google Adsense adverteerd op je site zul je ook zien dat Google zo goed mogelijk probeert om de advertenties op jouw content te laten aansluiten.

Op die manier wordt de gebruikerservaring niet verstoort en heb je een grotere kans dat er geklikt gaat worden op de advertentie.

De bezoeker van jouw website is opzoek naar bepaalde informatie en een advertentie die daar op aansluit kan diegene verder helpen aan meer informatie of een oplossing voor het desbetreffende onderwerp of probleem.

Voor wie?

In principe kan iedereen met een website gebruik maken van Google Adsense, maar sites die de beste kans hebben om  geld te verdienen met Adsense zijn:

 • Blogs
 • Fora
 • Sites die een gratis webtool aanbieden.

Op een blogsite kun je verspreidt door je blog advertenties plaatsen. Omdat blog sites over het algemeen vaak nieuwe content posten en zo de bezoekersaantallen laten stijgen of op z’n minst stabiel houden zijn deze bij uitstek geschikt om op te adverteren.

Op fora vind je vaak levendige discussies. Mensen loggen misschien wel meerdere keren per dag  in om actief deel te nemen aan polls of discussies. Op deze manier blijven mensen dagelijks de advertenties zien en heb je meer kans dat er vaker op geklikt gaat worden.

Websites die internet tools aanbieden worden ook steeds populairder. Een website waar een tool wordt aangeboden om bijvoorbeeld een gif bestand te creëren zal steeds gewilder worden door de toenemende populariteit van social media sites.

Omdat bezoekers van je website niet iets hoeven te kopen maar slechts op de advertentie hoeven te klikken is geld ermee verdienen veel makkelijker dan wanneer je de bezoekers er eerst van moet overtuigen om een product van je af te nemen.

Hier een voorproefje bij OG hoe het eruit kan zien:

adsense voorbeeld og

*Ik krijg een semrush ad, terwijl ik semrush heb aangeschaft… 

Uitbetalingsgrens

Voordat je denkt dat je elke verdiende euro meteen krijgt uitbetaald wil ik je er even op wijzen dat Google een ondergrens hanteert bij het uitbetalen van je verdiende geld.

Je moet minimaal $100 verdiend hebben voordat dit wordt bijgeschreven op je rekening.

Mocht je voordat je die grens hebt bereikt je account verwijderen of dat deze door Google zelf op inactief wordt gesteld dan krijg je dat bedrag  niet uitbetaald.

Kom je wel boven die $100 dan krijg je elke volgende maand het desbetreffende bedrag op je rekening gestort. Jij ontvangt ongeveer 60% van de advertentie inkomsten.

Waar kun je adverteren

Wanneer die websurfers dan eenmaal op je website zijn aanbeland wil je ook dat ze op de advertentie klikken. Dit doe je door de advertentie zo te plaatsen dat deze goed zichtbaar is maar de bezoeker niet irriteert waardoor hij of zij er juist niet op wil klikken.

Je kunt bijvoorbeeld bovenaan je website een banner plaatsen waar een advertentie in kan verschijnen. Ook links of rechts op je website zou je een advertentie kunnen plaatsen en onderaan natuurlijk.

Als je een blog hebt kun je  her en der verspreidt tussen de tekst een advertentieblok  plaatsen. Laat echter niet de reclames afleiden van je eigen content.

Tot voor kort was het zo dat je maximaal drie advertenties mocht plaatsen op je site maar inmiddels is deze grens afgeschaft. Dat vergroot wel de kans dat men ”overboard” zou kunnen gaan met het plaatsen van advertentieblokken dus gebruik hierbij gewoon je gezonde verstand.

Google Adsense account openen

Wat ik zo ideaal vind is dat je maar één Google Adsense account nodig hebt om op al je websites of blogs advertenties te kunnen plaatsen. Adsense is daarom ontzettend gebruiksvriendelijk.

Voordat je met Adsense aan de slag kunt moet je een Google account aanmaken en minimaal 18 jaar op deze aardbol geleefd hebben.  Maak je al gebruik maken van bijvoorbeeld Gmail dan heb je al een Google account, ook kun je met je YouTube kanaal gebruik maken van Adsense. Hoe dit alles in z’n werk gaat leg ik hieronder uit.

Gebruik alsjeblieft geen Internet Explorer om je Adsense account mee op te zetten want dat werkt niet goed.

Starten met Adsense

 • Om te beginnen met Adsense ga je naar: http://www.google.com\adsense
 • Klik op “Nu aanmelden”
 • Nu moet je kiezen of je al een Google account hebt of dat je een nieuwe wilt aanmaken.
 • Kies je bestaande account of maak een nieuw account aan.

Als je nog geen Google diensten gebruikt zal je even op de verificatiemail moeten wachten voordat je verder kan gaan.

 • Wanneer je dan bent ingelogd begint het echte werk.
 • Je begint met het invullen van het adres van je website of blog.
 • Daarna kun je kiezen of je extra informatie van Google wilt ontvangen, zoals tips over Adsense  en moet je aangeven vanuit welk land jij je website runt.
 • Je moet je adresgegevens invullen en een telefoonnummer. Om je nummer te verifiëren zal je een smsje ontvangen.
 • Vervolgens moet je akkoord gaan met de ‘Algemene voorwaarden’. Lees deze eerst door voordat je akkoord gaat, zodat je precies weet wat wel en niet mag/kan.

Klik op ‘Account maken’.

 • Nu moet je alleen nog afwachten totdat je Adsense account is goedgekeurd om aan de slag te kunnen. Dit kan enige dagen duren.
 • Wanneer je inlogt op je Google Adsense account kun je zien of je verzoek nog in afwachting is, of wanneer het goedgekeurd is kom je op de homepage van je Adsense account.
 • Als je account is goedgekeurd is wordt het tijd om een advertentie te gaan plaatsen. Op de homepage van je Adsense account vind je aan de rechterkant alle opties om advertenties te maken en te beheren,
 • Klik op ‘Mijn advertenties’.
 • Klik op  ‘Nieuw advertentieblok’.
 • Kies ‘Adsense voor inhoud’. Zo worden advertenties met je content gematched.

Nu kun je aangeven wat voor soort advertentie je wilt plaatsen.

 • Tekst advertentie
 • Beeld advertentie
 • Tekst en beeld advertentie
 • Klik op ‘Doorgaan’

Geef een naam aan de advertentie. Bijvoorbeeld: adv.1 of adv. links/rechts/boven

Hierin kun je lezen welke advertentieformaten het beste passen op bijvoorbeeld een blog of forum site. Zo kun je precies uitpuzzelen wat het meest efficiënt is voor jouw site. Heb je eenmaal het gewenste advertentieformaat gekozen dan kun je verder gaan met het kiezen van een kleurenpalet. Als je niet weet wat je moet kiezen dan kun je voor een standaard kleurenschema kiezen.

 • Je kunt nu ook het lettertype aanpassen.
 • Als je dan alles zo ontworpen hebt dat het een aanvulling voor je site is, in plaats van een hindernis voor bezoekers. Kun je ook nog aanvinken of je wilt dat er back-up advertenties worden geplaatst.
 • Dit houdt in dat wanneer er geen gepaste advertentie beschikbaar is, er een random advertentie kan verschijnen.

Of jij dit wilt moet je zelf bepalen, al lijkt het mij niet erg handig om zomaar een random advertentie op je site te hebben. Gewoonweg omdat ik de gebruikerservaring het meest belangrijk vindt en die mag niet verstoord worden door content afwijkende advertenties.

 • Klik op ‘Verzenden en code weergeven’

De code die vervolgens verschijnt zal ervoor zorgen dat de advertentie correct wordt weergegeven op jouw site.

 • Knip en plak deze code in je website waar jij wilt dat de advertentie verschijnt.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je, voor jezelf, meerdere websites of blogs beheert dan wel schrijft.

Met één Google Adsense account kun je voor alle sites gebruik maken van Adsense. Het is heel makkelijk om sites toe te voegen. Lees hieronder hoe je dat doet.

 • Klik rechts op de homepage van je Adsense account op ‘Instellingen’.
 • Klik op ‘Mijn pagina’s’.
 • Klik dan rechtsboven op het ”plus icoon” en vul de URL van je website in.

Vervolgens moet er een groen vinkje naast je URL verschijnen als deze is goedgekeurd. Als je net begint met Adsense kan het enige dagen duren voordat dit begeerde groene vinkje zijn opwachting maakt.

 • Als je URL is goedgekeurd kun je de hierboven beschreven stappen voor het plaatsen van een advertentie opnieuw doorlopen.

Adsense via Youtube

adsense via YouTube

Als je via je Youtube kanaal start met Google Adsense moet je wel minimaal 10.000 views hebben weten te bemachtigen voordat er advertenties bij je video’s getoond worden.

Daartegenover staat dan wel dat de advertenties automatisch verschijnen, jij hoeft je dus alleen maar te bekommeren om het aantal kijkers, Youtube regelt de rest.

 • Log in op je YouTube kanaal  en klik vervolgens op ”mijn kanaal”. Dan wordt de naam getoond waarmee je bent ingelogd en klik je op ”kanaal maken”.
 • Ga naar ‘Video manager’.
 • Klik op ‘Kanaal’ en zorg ervoor dat je YouTube kanaal geverifieerd is.

Dan klik je op ‘Geld verdienen’ (monetization) en moet je een aantal stappen doorlopen om je Youtube account aan Google Adsense te linken.

 • Stem in met de ‘Algemene Voorwaarden.
 • Klik op ‘Start met Google Adsense’.
 • Je wordt nu naar de site van Google Adsense geleidt. Klik hier op ‘Log in’.
 • Log in met dezelfde gegevens waarmee je ook je Adsense account bent gestart.
 • Je zult zien dat het adres van je Youtube kanaal in beeld verschijnt boven de opties voor taal. Stel de taal in op jouw voorkeur.
 • Daarna klik je verder om op de pagina voor persoonlijke informatie terecht te komen. Hier moet je ook een tijdzone gebied aangeven.
 • Staat jouw specifieke tijdzone er niet tussen kies dan eentje die het meest bij die van jou in de buurt zit.

Vul ook je telefoonnummer in. Zo kun je altijd je account verifiëren en toegang behouden. Ook kun je hier aangeven of je extra mails wilt ontvangen betreffende Adsense informatie. Daarna weer voorwaarden accepteren.

 • Instellingen manier van geld verdienen

Nu kun je aangeven of je alle toekomstige video’s van advertenties wilt voorzien en het soort advertentie. Bij een YouTube kanaal kun je rustig alle advertentie soorten aanvinken.

 • Goedgekeurd worden.

Je hebt nu alle stappen doorlopen om je YouTube kanaal aan Adsense te linken.

Je zal automatisch bericht ontvangen op het moment dat je 10.000 views hebt gehad en Google je account heeft goedgekeurd voor Adsense.

Goedgekeurd worden voor Adsense

Omdat Google eerst jouw Adsense aanvraag gaat beoordelen is het belangrijk dat jouw website goede content heeft. Als een website te amateuristisch oogt, blogs volstaan met grammaticale fouten of de content aanstootgevend bevonden wordt kan het zijn dat een aanvraag wordt afgewezen.

Dit omdat Google ook geld verdient aan de kliks die jij binnenhaalt. Een slecht onderhouden website of blog zal geen bezoekers trekken of eventuele bezoekers vertrekken meteen naar een ander internet adres. Dat zal geen kliks dus geen geld opleveren.

Dit klinkt nu misschien een beetje dramatisch maar omdat er zoveel nep sites ontstonden waarmee mensen zich wilden aanmelden bij Google Adsense zonder dat hun site überhaupt relevante inhoud bevatte, heeft Google de regels aangescherpt en hanteren ze een iets strenger selectiebeleid.

Dit is echter niets om je zorgen over te maken want er is genoeg wat jij kunt doen om te zorgen dat je aanvraag goedgekeurd wordt.  

Je hebt sowieso verschillende pagina’s op je website nodig. Eentje waarin je wat over jezelf vertelt, een pagina met contactinformatie en natuurlijk de content zelf.

Wordt je aanvraag toch afgekeurd probeer dan je site zo aan te passen dat deze aan de voorwaarden voldoet en probeer het gewoon opnieuw.

Hoe ziet het eruit?

Op de homepage  van je Google Adsense account vind je verschillende informatie, zoals:

 • Overzicht geschatte inkomsten

Hier kun je een inschatting van je inkomsten bekijken. Dit zijn dus geen vaststaande bedragen.

 • Mijn advertenties

Onder het kopje “Mijn advertenties” vind je de advertentie blokken die je hebt gemaakt.

 • Advertenties toestaan en blokkeren.

Bij de afdeling ‘Advertenties toestaan en blokkeren’ kun je precies inregelen welke advertenties je wel of niet wilt weergeven op jouw site. Verschijnt er een advertentie die jij niet gepast vindt dan kun je deze blokkeren.

Je kunt het ook aangeven als je alle advertenties van één betreffende website wilt blokkeren. Of juist alle advertenties van een website wilt goedkeuren.

 • Prestatierapporten

Hier krijg je inzicht in je inkomsten. Je vindt er een gedetailleerde weergave van wat je verdiensten zijn van bijvoorbeeld:

 • Advertentietypen
 • Advertentieformaten

Je kunt per dag, week, maand of jaar bekijken hoe een advertentie scoort en wat je inkomsten zijn.

Dit geeft je inzicht in wat en of je iets zou moeten aanpassen om je inkomsten te optimaliseren.

Zo zou je bijvoorbeeld advertentieformaten kunnen aanpassen als er  te weinig bezoekers op klikken. Misschien zien ze de advertentie over het hoofd?

Een ander probleem zou kunnen zijn dat advertentie juist te afleidend is. Bezoekers van jouw website komen tenslotte voor jouw content en een te afleidende advertentie kan ervoor zorgen dat men er ‘uit principe’ niet op wil klikken.

In de eerste weken tot maanden nadat je begonnen bent  met Google Adsense moet je hier misschien nog wat mee rommelen om alles zo goed mogelijk te ”fine tunen”.

Inlogproblemen Adsense?

Dan denk je eindelijk alles voor elkaar te hebben en dan kun je niet inloggen.

Inlogproblemen zijn helaas ook bijna een standaard onderdeel van ons dagelijks bestaan. Gelukkig heeft Google Adsense een goede probleemoplosser deze kun je hier vinden:

https://support.google.com/adsense/troubleshooter/2594929#ts=1054305

Voordat je deze troubleshooter kunt gebruiken is het van belang dat je uitlogt bij al je Google accounts, je cache geheugen leegt en de volgende instructies opvolgt. Er vanuit gaande dat je Google Chrome gebruikt.

Activeer je cookies en SSL. Als je niet weet hoe dat moet leg ik je dat hieronder uit.

 • Klik rechtsboven in de hoek van je scherm op de drie stipjes die onder elkaar staan en ga naar ‘Instellingen’, vervolgens ga je naar ‘Geavanceerde instellingen’.
 • Dan naar ‘Instellingen voor content’ dan naar ‘Cookies’ en vervolgens moet je de optie aanklikken: ‘Sites toestaan cookie gegevens op te slaan en te lezen (aanbevolen)’.
 • Die vink je aan en dan kun je verder gaan met de troubleshooter.
 • Als je een wachtwoord vergeten hebt kun je deze natuurlijk laten toe mailen. Met deze troubleshooter kom je ook een heel eind.
 • Mocht je echt niet kunnen inloggen bij Google Adsense check dan je mail om te zien of je Adsense account niet is geblokkeerd door Google of gehackt is door iemand anders.

Heb je het vermoeden dat je account gehackt is ga dan naar:

https://accounts.google.com/signin/recovery?_ga=2.256461259.1905566400.1508434206-1744820355.1506501562

Het is van belang dat je bij de aanmaak van je Adsense account al je contactinformatie juist opgeeft. Mocht er dan een probleem zijn is dat ook makkelijk op te lossen als iedereen de juiste informatie heeft.

Website vindbaar maken

Je hebt nu een website, een Adsense account en alle inlogproblemen heb je weten te omzeilen. Nu wordt het tijd om die advertenties het werk te laten doen.

Om geld te kunnen verdienen met Google Adsense moeten mensen jouw site natuurlijk wel weten te vinden. Uit eigen ervaring weet ik dat er best tijd gaat zitten in het creëren van een weg naar jouw websites zonder allerlei internet obstakels.

Je site kan bijvoorbeeld door Google niet te vinden zijn omdat je te weinig content creëert. Je site wordt niet regelmatig bijgewerkt en daardoor ben je niet interessant voor Google.

Ook kan het zo zijn dat je aanwezigheid op social media niet voldoende is. Op social media kun je perfect je website of blog promoten. Via Twitter kun je bijvoorbeeld een kort bericht plaatsen dat mensen nieuwsgierig maakt naar jouw site.

Facebook mag natuurlijk ook niet ontbreken, je kan daar een post plaatsen waarin je meldt dat je bijvoorbeeld een nieuwe blog online hebt staan of een vernieuwing op je website hebt uitgevoerd.

Zeker als je net begint is het lastig om veel verkeer naar je website te leiden. Probeer alle wegen uit om bezoekers te laten binnenstromen.

SEO Optimalisatie/Zoekmachine optimalisatie

Wat ook helpt om meer bezoekers naar je website te krijgen is hoog in de zoekresultaten van Google te eindigen. SEO is daar een uitstekende tool voor. Op die manier komen veel bezoekers via Google op jouw site terecht.

SEO staat voor Search Engine Optimization. Letterlijk vertaald betekent dit zoekmachine optimalisatie. In wezen komt het erop neer dat je je website zo inricht dat de inhoud ervoor zorgt dat je hoog eindigt in de zoekresultaten van Google.

Aangezien bijna niemand verder kijkt  dan de eerste pagina van de zoekresultaten van Google, is het van belang dat je prominent op die exclusieve eerste pagina verschijnt. Dit kan je helpen om die advertentie inkomsten enigszins constant te houden of te laten stijgen.

Plaats regelmatig nieuwe, originele content. Ik hanteer zelf een vast ritme. Besluit ik om elke dag of elke week een artikel te plaatsen, dan houd ik mezelf daar ook aan.

Het is heel makkelijk om in het begin enthousiast te zijn maar het belangrijkste is om dat enthousiasme ook vast te houden en consequent te blijven posten op je site.

Zo kun je verschillende technieken aan elkaar linken om je bezoekersaantallen en je inkomsten te optimaliseren.

Contentstrategie

Voordat je begint met Adsense is het handig om zeker twintig tot dertig vaste bezoekers per dag te hebben. Zonder die aantallen is het anders de moeite niet waard om te starten met adverteren op je site.

Ook raad ik je aan om je blogs minimaal 500 woorden te laten zijn. Voldoe je daar niet aan kan het zijn dat je Adsense account niet wordt goedgekeurd. Hoe langer je blog is, hoe beter.

Gekopieerde content is natuurlijk uit den boze. Kies voor originaliteit. Zelf doe ik mijn best om zo origineel mogelijk te zijn. Ook ben ik bezig om ervoor te zorgen dat mijn content afkomstig is van betrouwbare en geverifieerde bronnen.

Uiteindelijk is het mijn doel om de bezoekers van mijn site te informeren en niet alleen om ze uit te melken voor advertentie kliks.

Adsense uitbesteden

Je (beginnende) imperium uitbreiden met Google Adsense is een goed idee. Misschien denk je dat het lastig is om te beginnen met adverteren maar dat valt best mee.

Adsense is een gebruiksvriendelijk programma en met deze guide bij de hand moet het starten met adverteren vlekkeloos verlopen.

Ook doe je enorm veel kennis op door zaken zelf uit te zoeken. Ik heb zelf zeker ervaren dat je in het begin niet altijd precies weet hoe alles moet. Door je te verdiepen in datgene waar je mee bezig bent word je uiteindelijk zelf een expert

Heb je wel wat meer cash te besteden dan zou je misschien niet alleen je Adsense kunnen uitbesteden maar ook talloze andere zaken die daarop van toepassing zijn. Zoals je social media en het schrijven van content.

Zoek goed rond op het internet of spreek met andere ondernemers hoe zij dit aanpakken.

Ik gebruik hiervoor het platform upwork.com om een A-player Adsense eindbaas te vinden.

Adblock

Iets wat nog wel complicaties kan opleveren is de toenemende populariteit van Adblockers. Adblockers zorgen ervoor dat advertenties op een website niet meer worden weergegeven.

Dit is natuurlijk niet wat jij wilt. Op onzichtbare advertenties zal niet worden geklikt en die kunnen je dan dus ook geen inkomsten opleveren.

Sommige websites zoals Facebook hebben een beleid dat Adblockers detecteert. Je moet dan bijvoorbeeld eerst je Adblocker uitzetten voordat je op de desbetreffende website kunt inloggen, een filmpje kunt bekijken of tekst kan lezen.

Als je zelf een Adblocker gebruikt ben je vast bekend met de melding die erom vraagt om je Adblocker uit te schakelen voor die website met daarnaast de opmerking dat de site grotendeels gefinancierd wordt door advertentie inkomsten. Nu weet je dus een beetje hoe dat in zijn werk gaat.

Hier komt dus ook weer het design van je advertenties bovendrijven. Zoals ik eerder zei is het plaatsen van te grote advertentieblokken daarom geen goed idee. Juist door een agressieve manier van adverteren zal het gebruik van Adblockers en natuurlijk ook Pop-up blockers alleen maar toenemen.

Uit onderzoek blijkt dat Pop-up advertenties als het meest vervelend worden ervaren. Ze kunnen invasief overkomen omdat er ineens iets je scherm ”up-popt”.

Daarnaast worden ook advertenties die bijna onmogelijk zijn om weg te klikken, je moet eerst een minuscuul kruisje weten te lokaliseren, als erg irritant gezien.  

Om nog maar niet spreken over video’s die ineens spontaan beginnen met afspelen. Ondertussen moet je maar zien uit te vogelen waar dat geluid nou toch vandaan komt. Niet erg handig dus als je de bezoekers van je website tevreden wilt houden.

Er zijn verschillende manieren waarmee je de bezoekers van je website kan verleiden om hun Adblocker (tijdelijk) uit te schakelen:

 • Vragen om Adblocker tijdelijk te pauzeren.
 • Content restricties voor Adblock gebruikers
 • Op kleine schaal advertenties aanbieden

Je kunt de bezoeker vragen om tijdelijk zijn of haar Adblocker uit te schakelen omdat het bestaan van jouw website grotendeels afhangt van reclame inkomsten.

Een meer agressieve manier zou zijn om een bezoeker die een Adblocker gebruikt, geen toegang te geven tot  bepaalde content op je site.

Toch kan dit een averechts effect hebben. Internet gebruikers willen graag de touwtjes zelf in handen houden als het gaat om bekijken van reclames. De meesten zullen je site verlaten en ergens anders de desbetreffende informatie proberen te vinden.

Je beste optie is om je advertenties op kleine schaal aan te bieden. De meeste internet surfers hebben er wel begrip voor dat advertenties nodig zijn om inkomsten te genereren. De algemene consensus is echter wel dat een advertentie niet het bezoek aan de website mag onderbreken of hinderen.

Zelfs Google Ceo Larry Page zei; “Advertenties moet minder irritant worden…”

Omdat je bij Google Adsense zelf kunt kiezen waar jij wilt adverteren op je website kun je ervoor zorgen dat bezoekers hun eventuele Adblocker voor jou willen uitschakelen omdat ze weten dat ze niet gebombardeerd zullen worden met reclames.

Google Adsense verwijderen

Heb je een Google Adsense account aangemaakt maar wil je toch niet meer adverteren op je website of blog dan kun je altijd je account weer verwijderen.

Dit kun je heel makkelijk doen door in te loggen op je Adsense account en onder ‘Instellingen’ voor ‘Account annuleren’  te kiezen. Vervolgens ontvang je een mail waarmee je de annulering kunt bevestigen.

43 AdSense tips infografiek

google adsense tips

Om er zeker van te zijn dat je ongeschonden door je Google Adsense aanvraag heen komt én er relevante inkomsten mee creëert heb ik hieronder nog enkele tientallen tips voor je samengesteld.

 • Dit is belangrijk en daarom staat deze tip op nummer 1: Het kan heel verleidelijk zijn maar klik nooit op je eigen advertenties en vraag ook vrienden of familie niet om dit te doen. Dat is namelijk dé manier om van Google Adsense afgegooid te worden.
 •  Lees eerst de gebruiksvoorwaarden van Adsense. Zo weet je precies wat er van je verwacht wordt en dat kan het goedkeuringsproces versnellen.
 • Heb je geen advertenties op je website? Voer deze dan geleidelijk in om je bezoekers niet het gevoel te geven dat ze ineens overspoeld worden met reclame, waardoor ze je site verlaten en misschien nooit meer terugkeren.
 •  Zorg voor duidelijke navigatie pagina’s op je website. Een pagina met contactinformatie, een ‘’over mij/ons’’ pagina.
 • Je site mag geen aanstootgevende inhoud bevatten, je wordt dan sowieso afgekeurd.
 • Zorg ervoor dat je site virusvrij is. Een site met een virus zal niet worden goedgekeurd voor Google Adsense.
 •  Google Adsense is beschikbaar voor 36 talen. Zit jouw taal er niet tussen dan wordt je aanvraag afgewezen.
 • Een goede uitgang van je domeinnaam is ook belangrijk. Gebruik een domeinnaam die bijvoorbeeld eindigt op: .com, .net of .tk.
 • Om zeker te weten dat je Adsense account wordt goedgekeurd moet je concurrentie voor Google vermijden. Maak dus geen gebruik van een andere advertentie aanbieder.
 • De gebruikerservaring moet het meest belangrijk blijven. Inkomsten van advertenties zijn leuk, maar zorg ervoor dat de bezoeker van je site nog steeds het gevoel heeft het meest belangrijk te zijn voor jou en niet het aantal kliks.
 • Gebruik absoluut geen gekopieerde content en ook geen items waar een copyright op rust. Google zal je Adsense account niet goedkeuren als je dit wel doet.
 • Probeer niet teveel advertenties te blokkeren. Elke advertentie die je weert is eentje minder die geld op kan leveren. Blokkeer alleen als het noodzakelijk is omdat het om een ongepaste inhoud gaat bijvoorbeeld.
 • Vind een publiek. Voordat je met adverteren begint is het handig als je site al enkele tientallen, dagelijkse bezoekers en waardevolle content heeft.
 • Plaats je leaderboard (dit is een 728×90 formaat) advertentie niet helemaal bovenaan. Zodra je bezoeker begint met scrollen verdwijnt deze uit beeld. Je leaderboard een stukje verlagen kan een heel verschil maken.
 • Kies voor tekst- en beeldadvertenties. Dit geeft Google een grotere keuze uit advertenties voor jouw site, dus kans op meer kliks.
 • Focus op de linkerkant. De linkerkant van je website wordt meer bekeken dan de rechterkant. Simpelweg omdat het grootste gedeelte van de wereldbevolking van links naar rechts leest. Plaats daarom meer advertenties aan de linkerkant van je site.
 • Plaats advertenties in de ‘Comment’ sectie van je site. Omdat comments vaak gelezen worden of mensen deelnemen aan hele gesprekken is er een grotere kans dat meer mensen de advertentie zien.
 • Link niet door vanuit jouw site naar sites met een aanstootgevende of verboden inhoud. Dit kan erin resulteren dat je Adsense account geblokkeerd wordt.
 • Experimenteer! Plaats advertenties van verschillende formaten om te zien welke de meeste kliks oplevert. Probeer verschillende kleurenschema’s en lettertypen.
 • Ben je blogschrijver? Plaats dan een advertenties verspreid in je blogpost. Zo weet je zeker dat je de lezer bereikt met de advertentie.
 • Blijf actief met Adsense. Wanneer je langer dan zes maanden geen advertenties toont wordt je account gereset. Je moet je dan opnieuw aanmelden als je Adsense weer wilt gebruiken.
 • Maak je site goed leesbaar voor mobiele apparaten. Mensen gebruiken steeds meer hun smartphone of tablet om te internetten. Als je site niet goed wordt weergegeven op deze apparaten haken bezoekers af.
 • Gebruik een heatmap om het scroll- en klikgedrag en de muisbewegingen van je bezoekers te volgen. Zo kun je zien of bezoekers bijvoorbeeld doorscrollen tot het einde van je pagina of dat ze misschien halverwege je site alweer verlaten.
 • Pas voor elke pagina en blog het kleurenschema van de advertenties aan op de kleuren van je desbetreffende pagina. Dit ziet er professioneler uit en verbetert de gebruikerservaring van de bezoeker.
 • Niks zo irritant als een website die traag inlaadt. Optimaliseer de laadtijd van jouw website om bezoekers op je site houden zodat ze naast jouw content ook de advertenties zien.
 • Match de kleur van de rand van je advertentie met de achtergrondkleur van je site. Dit geeft een meer rustige uitstraling wat voor de bezoeker van je site prettiger is.
 • Probeer de ‘Anchor’ advertentie. Deze scrollt mee met de bezoeker en blijft dus in beeld.
 • Laat je inspireren door de succesverhalen van andere Adsense gebruikers en doe ideeën op om jouw advertentiebeleid verder te stroomlijnen.  https://www.google.com/adsense/start/success-stories/#/?modal_active=none
 • Check regelmatig je eigen site om te zien of er geen witte vlakken in plaats van advertenties verschijnen. Mocht dit wel zo zijn dat heb je misschien te veel adverteerders eruit gefilterd.
 • Het moet duidelijk voor je bezoekers zijn wanneer hen een advertentie wordt getoond. Je bezoekers misleiden om kliks te genereren is verboden en kan leiden tot blokkering van je Adsense account.
 • Plaats naast advertentieblokken ook link units. Dit zijn advertenties in de vorm van klikbare links met een bepaald ‘keyword’.
 • Als je hebt besloten om link units te plaatsen geef deze dan een blauwe kleur. Onderzoek heeft uitgewezen dat bezoekers meer op blauw gekleurde links klikken.
 • De beste presterende advertentieformaten zijn 300×250, 728×90 en 160×600. Als je met Adsense nog in de kennismakingsfase verkeert kan het handig zijn om eerst deze formaten te hanteren.
 • Plaats niet teveel advertenties ‘boven de vouw’. Dit kan afschrikwekkend werken. ‘Boven de vouw’ is het gedeelte van je site dat zichtbaar is zonder te hoeven scrollen.
 • Link je Adsense account met Google Analytics. Dit geeft je inzicht in het aantal kliks, je inkomsten en bezoekersaantallen. Zo kun je Adsense optimaliseren.
 •   Maak kennis met de Google Inside Adsense blog om helemaal up-to-date te blijven wat betreft Adsense. Check de link: https://adsense.googleblog.com/
 • Ga zelf niet rommelen met de HTML code die je van Google ontvangt voor je advertenties. Dit is verboden.
 • Probeer een advertentie in de vorm van een ‘mini-banner’. Deze plaats je tussen de titel van je tekst en het begin van je tekst.
 • Positioneer je advertenties naast je content. Een advertentie helemaal bovenaan je site wordt minder lang gezien als bezoekers eenmaal omlaag scrollen. Door advertenties links of rechts naast een tekst te plaatsen zijn ze langer bij de bezoeker in beeld.
 • Het kan helpen om de laadtijd van je site te versnellen als je de advertenties en je site apart van elkaar laat inladen. Probeer de ‘a-synchronisatie code’ uit bij je advertentie.
 • Boek je succes met Adsense? Publiceer daar dan niet over op je website of in je blog. Google is daar geen groot voorstander van.
 • Probeer voor mobiele advertenties het formaat van 320×50 eens te veranderen in een blok van 320×100. Dit kan eventueel meer kliks opleveren.
 • Ga voor de lange termijn. Met Adsense ga je niet ineens astronomische bedragen verdienen. Blijf consequent nieuwe content toevoegen. Uiteindelijk kun je alleen met meer bezoekers meer inkomsten creëren.

Tot slot.

Naar mijn mening kun je met Google Adsense bijna niet de mist ingaan. Het is super makkelijk om op te zetten, het is gratis en het kan je alleen maar geld opleveren want je hoeft geen geld te investeren.

Het enige wat je moet investeren is tijd. Tijd om je website zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor je bezoekers. Leuke, interessante en relevante content creëren om bezoekersaantallen vast te houden en uit te breiden. Op die manier kun je meer kliks genereren omdat het internetverkeer toeneemt op je site.

Als ondernemer wil ik graag zo snel mogelijk met iets aan de slag. Google Adsense is daarom perfect. Je kunt het installeren waar en wanneer je maar wilt, op voorwaarde dat je internet hebt natuurlijk.

Je hebt geen programmeur nodig om de advertenties te installeren, je hoeft geen adverteerders te zoeken en je hoeft zelfs niet eens je huis uit om met Google Adsense aan de slag te gaan.

Hulp nodig om hoger in Google te komen voor meer inkomsten met je site? Check dan mijn gratis online training. 

Gratis Online Training om Hoger in Google te komen.

 • Hoe je met je site veel beter kunt gaan scoren in Google.
 • De beste tools om de concurrentie te verslaan.
 • De meest gemaakte SEO fouten waardoor je onzichtbaar blijft.
 • Hoe je razendsnel bovenaan in Google kunt komen met jouw website.

Klik hier om je gratis aan te melden voor de online training!

Succes!

Bronnen

 • Ervaring opgedaan Adsense OptimaleGezondheid.com
 • https://support.google.com/adsense/answer/17955?hl=nl
 • https://www.google.nl/adsense/start/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Google_AdSense
 • https://www.digitalmarketingpro.net/how-does-google-adsense-works-253/
 • https://www.adngin.com/blog/adsense-tips/the-secrets-behind-successful-google-adsense-ads/
 • https://webhostingmedia.net/beginner-guide-google-adsense/
 • https://support.google.com/adsense/answer/9914?hl=nl
 • https://support.google.com/adsense/answer/10190?hl=nl&ref_topic=28746
 • https://www.google.com/adsense/start/resources/quality-adsense-revenue.html#/
 • https://www.emoneyindeed.com/make-money-google-adsense-start-guide/
 • http://www.incomeactivator.com/18510/Getting-Started-With-Google-AdSense.htm
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Ad_blocking
 • https://research.hubspot.com/reports/why-people-block-ads-and-what-it-means-for-marketers-and-advertisers
 • https://www.shopify.com/enterprise/56344515-how-to-block-the-ad-blockers-whether-you-should
 • https://support.google.com/adsense/answer/1208328?hl=nl&ref_topic=1190458
 • http://mechaplanet.org/google-adsense-issues-faced-newbie-publishers/
 • https://www.youtube.com/watch?v=EX1vosATQ0Y
 • https://www.youtube.com/watch?v=IXNRcSPHtEs
 • https://www.katlove.com/increase-website-traffic
 • https://www.adpushup.com/blog/11-adsense-tips-tricks-maximize-earning-potential/
 • https://monetizepros.com/guides/adsense/
 • http://www.turn2success.com/adsense/get-google-adsense-approval/
 • http://www.updatepedia.com/20-tips-to-get-approved-google-adsense-quickly/
 • http://www.clickonf5.org/money/optimization-make-money-google-adsense/11210
 • https://support.google.com/adsense/answer/185679
 • https://cybergeak.com/how-to-get-adsense-approval/
 • https://searchenginewatch.com/2016/06/27/five-brief-but-helpful-tips-for-google-adsense-placement/
 • https://webdevdoor.com/analytics-adsense/adsense-tips

Andere ondernemers bekeken ook: 

Robert Jan Hendriks


Mijn naam is Robert Jan Hendriks en mijn passie en missie is om ondernemers te helpen om hoger in Google te komen. Ik ben het gezicht en de eigenaar van OptimaleGezondheid - de nummer #1 gezondheidsblog van Nederland.

Al mijn ervaringen, inzichten en strategieën deel ik o.a. hier en via de mailinglijst voor meer bezoekers en betalende klanten via je website!

Robert Jan Hendriks

GEEF EEN REACTIE:


Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Tweet
Pin
Share
Share