• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • 11 Gouden Affiliate Marketing Tips

December 19, 2016

11 Gouden Affiliate Marketing Tips

Affiliate marketing is een fantastische systeem wat ervoor zorgt dat je zonder een product, klantenservice en in principe op de meest eenvoudige manier online geld kunt verdienen. Helemaal in combinatie met zoekmachine optimalisatie en content marketing kan affiliate marketing mooi voor passief inkomen zorgen.

In dit artikel gaan we kijken naar de 11 manieren waarop we affiliate marketing het beste in de praktijk kunnen toepassen. Want er bestaat nogal wat tegenstrijdige informatie over affiliate marketing, daarnaast wordt het ook door veel websites op de verkeerde manier toegepast.

Eerst even naar de basis:

Affiliate marketing is in wezen provisie-inkomsten op basis van kansen.

Bij een affiliate programma wordt je betaald voor het doorsturen van klanten naar een bepaalde website waarvoor jij producten promoot.

Volgens wikipedia: Affiliate marketing is een manier van online marketing waarbij de webwinkel (adverteerder of merchant) de affiliate (uitgever/webmaster) betaalt voor elke bezoeker, lead of sale die hij genereert via zijn/haar website(s), nieuwsbrieven en zoekmachine campagne.

Met andere woorden, je gaat internet marketing slim toepassen om relevante bezoekers op je landingspagina te krijgen en vervolgens door te sturen voor commissie.

Een eigen affiliate programma op een website is een manier om de verkoop te verhogen door gericht verkeer naar een website te krijgen.

Affiliate marketing is efficiënt, omdat het de mogelijkheid geeft te adverteren op basis van het “No cure no pay”-principe. Alleen als er verkoop uit het affiliate programma op een website voortkomt, betaalt de webwinkel een vergoeding aan de affiliate.

Steeds meer bedrijven in Nederland maken gebruik van affiliate marketing omdat ze de mogelijkheden beginnen in te zien. Om te traceren of de verkoop van de affiliate komt is er speciale software ontwikkeld die traceert van welke website de bezoeker/koper is gekomen (affiliate links).

Zo kan worden bepaald wat de commissie is. In de meeste gevallen wordt een affiliate netwerk ingezet om het traceerwerk te doen.

Gelukkig zijn de technische vooruitgangen dusdanig dat het een kwestie van een paar klikken is. Zo heeft Shopify affiliate marketing uitbreidingen, WordPress staat bomvol met affiliate plugins en niet te vergeten PayPro met een complete marketplace.

Deze netwerken zijn als het ware een soort tussenpersoon en houden alle transactie bij. Desalniettemin zijn er ook online bedrijven die het traceerwerk in eigen beheer hebben. De netwerken en afzonderlijke bedrijven komen zo dadelijk aan de orde.

Zoals in je inmiddels wel door hebt is affiliate marketing echt een win/win model. Wanneer jij bijvoorbeeld een blog hebt en je zet daarop jouw unieke affiliate link, en iemand klikt daarop en koopt het product op de webpagina van de aanbieder, wordt jij betaald.

Deze unieke affiliate links zien er ongeveer als volgt uit: www.product-om-te-promoten.com/uniekeID.

Dat laatste gedeelte (unieke ID) zorgt ervoor dat het bedrijf waarvoor jij promoot weet dat de bezoeker via jouw is gekomen.

Vervolgens kun je deze link plaatsen in een nieuwsbrief (noem het a.u.b. geen nieuwsbrief), op je blog en sales page.

Indien iemand het product koopt via jou link ontvang jij commissie. De partnersite zou de verkoop niet hebben gemaakt zonder je inspanningen, en daarom ontvang je een deel van de opbrengsten van de verkoop als beloning.

Het systeem werkt, maar toch zijn de meeste affiliate marketeers niet succesvol. Hoe kan dat? Ik heb zelf jaren geleden ook best wel moeite gehad om daadwerkelijk passief inkomen te vergaren via affiliate marketing.

Hieronder 11 affiliate marketing tips om je op weg te helpen:

Tip #1: Selectie is alles!

Zoals met alles online is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij de selectie van een programma en niche. Het voordeel van affiliate marketing is dat het je een extra manier geeft om met je website of advertentie extra inkomen te genereren. Daarbij hoef je zelf geen product te hebben, je promoot juist het product van een ander.

Wanneer jij besluit affiliate te worden van een bepaalde website, is het belangrijk dat je zorgt dat je manier van promoten aansluit bij de website waar mensen op belanden. Zo moet je in een campagne die naar een website voor tarwegras verwijst, niet gaan praten over compleet andere onderwerpen, dit verlaagt je autoriteit.

Ook moet je als jij een blog of website over een bepaald onderwerp hebt, niet zomaar allerlei affiliate links in je teksten plakken.

Meer is niet beter!

Als je besluit met een affiliate programma te werken is het belangrijk op een aantal dingen goed te letten.

Laten we eens verder kijken.

Tip #2: Doelgroep moet aansluiten

Voordat je begint met aanmelden voor allerlei affiliate programma’s, denk eerst even goed na over je huidige website en haar bezoekers. In welke producten en informatie zouden de bezoekers het meest geïnteresseerd zijn?

Als je bijvoorbeeld een website hebt met tips over gezondheid zou een affiliate programma met een product over afvallen en gezonde recepten een slimme zet zijn.

Als je affiliate programma niet aansluit bij de bezoekers van je website, zul je niet veel succes hebben.

Daarnaast moet het artikel ook waardevol zijn, een review van een product is een mogelijkheid of dat je verwijst naar het gepromote product als aanvulling op je artikel.

Zo promoot ik zelf het websitesysteem Phoenix omdat ik daar zelf goede ervaringen mee heb. Aangezien deze blog gaat over internet marketing tips past dat heel goed.

Wees hier glashelder in!

Een vraag die ik dan ook vaak krijg is:

 • Als affiliate programma toevoegen een slimme zet is, waarom zou je je dan niet voor honderden affiliate programma’s aanmelden?
 • Waarom niet zo veel mogelijk affiliate links op elke webpagina die je hebt?

Meer is niet beter!

Het plaatsen van te veel advertenties en affiliate links op je website ziet er niet alleen slordig uit, maar resulteert vaak in een vermindering van het verkeer, mensen komen niet terug op je site.

Daarnaast zal er ook veel minder focus zijn! Het internet is al een jungle en het laatste wat je wilt is teveel keuze aanbieden.
Focus op een paar producten die super goed aansluiten en schaal dat op!

Ohja, mevrouw Google zal deze strategie van heel veel affiliate links niet direct belonen met een hogere ranking 😉 Je doel is altijd om de bezoeker een goede ervaring te geven wanneer hij of zij je website bezoekt.

Een waardevol product kan in lijn staan met een goede gebruikerservaring, doordat je de bezoeker helpt een probleem op te lossen.

Dit kan een informatieproduct zijn om een gezondheidsklacht te verminderen, of juist een technisch product om het leven gemakkelijker te maken.

Wees waardevol is waar het echt om draait!

Het beste is dan ook om je te concentreren op slechts een paar affiliate programma’s, de 80/20 regel!

Tip #3: Doorklikpercentage verhogen (CTR)

Zoals ik al zei moeten je webpagina’s eenvoudig zijn. Teveel toeters en bellen worden vaak als storend ervaren en kunnen zelfs averechts werken. Te veel bewegende elementen, banners en grote screen take over pop-ups werken steeds minder goed.

Het toevoegen van een stukje tekst een paar keer in je monsterartikel werkt niet alleen beter, maar het verhoogt ook nog je conversie.

Je zou denken dat alleen allerlei bewegende elementen goed werken, maar mensen zijn daar een beetje immuun voor geworden.

Ik heb zelf de beste resultaten door simpelweg een tekstlink te plaatsen met wat uitleg over het product (copywriting). Dit pakt de aandacht van de bezoeker omdat het niet zo schreeuwerig overkomt.

Wat je wilt is dat het affiliate product als een brug functioneert om een probleem op te lossen.

Dit kan zijn dat je een super waardevol artikel hebt over hoe je het beste buikvet kunt verbranden. Vervolgens sluit je af met een affiliate link naar een buikvet programma of gezonde recepten.

Tip #4: Affiliate marketing in Nederland is booming!

Voordat jij je gaat aanmelden bij een affiliate programma is het van groot belang om te weten hoe je een affiliate programma moet selecteren.

Stel jezelf eerst de volgende vragen bij de selectie van een affiliate programma:

 • Zijn er kosten aan verbonden om lid te worden? De meeste affiliate programma’s in Nederland zijn gratis.
 • Wanneer wordt uitbetaald? De voorwaarden van affiliate programma’s verschillen, enkele betalen wekelijks uit, anderen één keer per maand, en sommigen één keer per kwartaal.Wat ook veel programma’s tegenwoordig doen is pas bij het halen van een bepaald provisie bedrag uitbetalen (kans!).
 • Wat is de hit-ratio per verkoop? (Het gemiddelde aantal hits op een banner of tekstlink die nodig is om een verkoop te genereren) Deze gegevens kun je bij de programma’s individueel zien. Dit is uiterst belangrijk, omdat dit getal je zal vertellen hoeveel verkeer er gegenereerd moet worden voordat je een commissie kunt verwachten.
 • Hoe worden de verwijzingen op de site van een affiliate bijgehouden en hoe lang blijven ze in het systeem? Je moet erop kunnen vertrouwen dat de gegevens keurig worden bijgehouden en dat het systeem betrouwbaar is. Bovendien moet je ook weten hoe lang je verwijzing (via cookie) geldig blijft. Sommige zijn een maand geldig, andere programma’s slechts enkele dagen. Het kan voorkomen dat een bezoeker later terugkomt op de website om alsnog te kopen.
 • Wat voor soort uitgebreide affiliate statistieken zijn beschikbaar?
 • Biedt het programma gedetailleerde statistieken aan? Zijn deze online en in realtime? Het is zeer belangrijk om individuele statistieken te kunnen zien, hiermee kun je toetsen hoeveel vertoningen en kliks er nodig zijn voor een verkoop (een vertoning is hoe vaak de affiliate link gezien is op een pagina, een click is hoe vaak er daadwerkelijk op geklikt is).
 • Commissie voor verkoop, clicks of vertoningen?
 • De commissie op de verkoop is het meest gangbaar, maar het kan ook voorkomen dat het programma commissie betaalt voor clicks of vertoningen. Vaak zijn dit affiliate programma’s die een lage verkoop ratio hebben.
 • Wie is de online verkoper?

Tip #5: Werk alleen samen met A-players!

Je wilt exact weten met wie je zaken doet. Veel beter is om een lange termijn relatie op te bouwen en niet steeds te moeten jagen. Stel jezelf dan ook de volgende vragen:

 • Is het een solide bedrijf?
 • Komen bestellingen goed door?
 • Welk soort betalingen accepteren zij?
 • Hebben ze een keurmerk op de site staan? Hoe lang zijn ze al actief? Wat is het refund gehalte? Hoe meer je weet over het bedrijf des te gemakkelijker zal het zijn om te zien of het programma geschikt is voor je website.
 • Beloont het programma je ook voor het vinden van andere affiliates? Dit type programma’s is aantrekkelijk omdat jij meedeelt in de verdiensten van de andere affiliate, dit kan voor onbepaalde tijd zijn, commissies liggen vaak tussen de 0,5 -2%.
 • Is de aanbieder er in geïnteresseerd dat jij succes behaalt als een affiliate (extra beloning + educatie)?

Top programma’s bieden vaak extra coaching sessies aan of delen kostbare informatie met de affiliate over hoe te promoten. Affiliates krijgen regelmatig nieuwsbrieven met extra informatie en updates over nieuwe producten.

Tenslotte, de meest belangrijke vraag, hoeveel bedraagt de commissie? (een vergoeding voor het promoten) 5% – 20% is het meest gebruikelijke percentage voor commissies. Echter, bij informatieproducten (e- books, online trainingen) zijn de commissies vaak een stuk hoger (tot wel 75%).

Kijk goed of er uitgebreide statistieken beschikbaar zijn omdat jij deze nodig zult hebben om je beleid aan te passen!

Tip #6: Ga voor continuïteit-programma’s!

De laatste paar jaar zie ik een duidelijke trend en grote kans in de wereld van online marketing, dat is het model van een community en continuïteit! De creme de la creme van alle affiliate programma’s is natuurlijk terugkerende inkomsten! Dit doen tevens de toppers in Amerika en in Nederland begint dat ook op gang te komen.

Hoe waardevol is het dat jij een klant voorziet en vervolgens elke maand commissie ontvangt?

Dat kan een complete gamechanger zijn voor je financiele situatie.

Top affiliate programma’s geven ook commissie op toekomstige aankopen van de klant. Dit is ook zeer interessant en heb ik zelf ook goede ervaringen mee gehad.

Zo heb ik een keer Paleo gepromoot ergens in 2013 en af en toe zie ik nog steeds commissie binnenkomen in PayPro, ongelooflijk of niet!

Tip #7: Mini autoriteit site in een niche

Mijn insteek als het gaat om online marketing is om de meest waardevolle website in mijn markt op te bouwen. Dit betekent dat je zowel content als de gebruikerservaring naar een hoger niveau zult tillen.

Tuurlijk, ik ben ook ooit begonnen met van die mainkeyword.info websites en daar behaalde ik destijds met Adsense wel succes mee. Echter, het is veel beter om een mini autoriteit site op te bouwen in een specifieke niche.

Dit betekent dat je niet honderden artikelen nodig hebt, maar wel voldoende om een niche te domineren in Google.

Het toffe van deze mini autoriteit sites is dat het niet zoveel werkt kost als bijvoorbeeld OptimaleGezondheid – maar dat je wel op korte termijn als goede resultaten kunt behalen in Google.

Ik zie dit dan ook als een super kans voor veel affiliate marketeers.

Uiteraard zul je wel even moeten beuken met je content marketing – maar na verloop van tijd ga je resultaten behalen en verkopen realiseren!

Tip #8: Snelle website (helemaal voor mobiel)

Zorg er altijd voor dat je website snel en stabiel is. Kies voor degelijke webhosting met een goede uptime en reputatie. Om te testen of alles goed werkt kun je het beste Pingdom Tools toevoegen om je uptime te monitoren.

Als aanvulling zou ik sowieso mijn website koppelen aan Cloudflare, dit verbetert niet alleen de snelheid, maar het kan zelfs de redding zijn als er serverproblemen zijn.

Zo was onlangs een van mijn websites voor 12 uur offline/zeer traag door problemen met Bluehost, dankzij Cloudflare en extra caching draaide alles gewoon door.

Mijn eigen voorkeur gaat uit naar Phoenix in combinatie met Cloudflare, hiermee werkt 95% al out of the box en heb je vrijwel geen technische kennis nodig.

Dit forceert je ook direct om minder de focus te leggen op plugins en systemen, en meer de focus te leggen op de content (waar het om draait).

Tip #9: Know your numbers

Nog een goede tip is je statistieken goed te controleren, zelfs een paar keer per week. Hierdoor leer je trends en ontwikkelingen te herkennen en krijg je een gevoel van wat wel en niet werkt.

De seo tool om hiervoor te gebruiken is natuurlijk Google Trends – je wilt in een trend zitten die stabiel of opwaarts is.
Check dit zeker even voordat je in zee gaat met een affiliate programma!

Een aanvulling hierop is ook dat het systeem zelf uitgebreide statistieken heeft. Dit is niet alleen motiverend om in je dashboard je successen te zien, maar ook om inzichten te krijgen in de trend.

Deze cijfers zijn essentieel om goed te kunnen evalueren en om je beleid eventueel aan te passen. Voordat je begint met het verzamelen van allerlei data is het eerst de moeite waard om te weten welke statistieken juist belangrijk zijn en waarom.

Hieronder een aantal bekende statistieken:

 • Welk percentage van de bezoekers van de website koopt?
 • Wat is de gemiddelde opbrengst per bezoeker?
 • Wat is de gemiddelde omzet per verkoop?
 • Wat zijn de kosten (adverteren, webhosting)?

Het belangrijkste kengetal is de conversie, met andere woorden welk percentage van het totaal aantal bezoekers gaat daadwerkelijk tot koop over. Hiermee weet je precies hoe goed de website werkt in het overtuigen van bezoekers om (affiliate) producten te kopen.

Gemiddelde conversie ratio’s voor affiliate programma’s variëren van 0 ,5 en 1,5 procent.

Dit cijfer geeft de totale conversie aan voor alle affiliate programma’s.

Je zult ook de percentages moeten vergelijken tussen affiliate programma’s om te weten welk programma de hoogste prioriteit heeft.

Als je bijvoorbeeld duur fitnessapparatuur promoot en deze heeft een conversie van 0,3% terwijl je andere programma een conversie heeft van 1,5% is het nuttig om daar wel of juist niet meer tijd in te stoppen.

Dit cijfer is ook afhankelijk van de commissie die je ontvangt. Gelukkig geven de meeste affiliate programma’s inmiddels uitgebreide statistieken weer.

BTW, wees altijd snel met het beantwoorden van vragen van affiliate partners of klanten, met name wanneer deze gaan over de producten of diensten die je promoot. Dit betekent waarschijnlijk dat de klant de website vertrouwt en geïnteresseerd is in het aankopen van het product.

Tip #10: Voorkom beginnersfouten

Bij affiliate netwerken kun je de gemiddelde conversie vaak zien. Vanzelfsprekend ga voor een programma met een hoge conversie!

Veel beginnende affiliate marketeers maken een grote fout door hun advertenties te zetten op forums.

Natuurlijk kunnen forums gebruikt worden als een marketingmethode, maar dat zal wel op de juiste manier gedaan moeten worden, zoals bijvoorbeeld gebruik maken van een ‘’signature’’ onder een post.

Echter, het is veel effectiever om een blog op te bouwen in een specifieke niche, zodoende ben je niet aan het ‘’jagen’’ om aan verkopen te komen, maar bouw je aan een stukje online vastgoed!

De meeste sites hebben een slecht tracking systeem. Het is essentieel dat je inzage hebt in alle activiteiten die plaatsvinden op je website. Een goede registratie is van cruciaal belang omdat je daar je beleid en strategieën op kunt aanpassen.

Gelukkig hoef je geen expert in ICT te zijn voor affiliate marketing. Er zijn een hele hoop bedrijven in Nederland die dat allemaal voor je regelen en programma’s hebben in elke niche.

Tip #11: Bouw een mailinglijst op

De tijden van een affiliate marketing van amazon of bol.com in een Google Adword advertentie zetten zijn voorbij. Echter, dit was nooit echt de beste manier om affiliate marketing in de praktijk te brengen.

Ik heb zelf de beste ervaringen met een relevant affiliate product promoten via mijn mailinglijst. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een serie van 3 mails wijden over de persoon / product. De bedoeling is om waardevolle content te delen en afsluiten met een CTA waarin jouw affiliate link staat.

Met deze strategie zou je meerdere “funnels” kunnen opbouwen zonder dat je zelf een product hebt, hierdoor kun jij volledig de focus leggen op de content en het opbouwen van een warme mailinglijst.

Dit zorgt er ook voor dat je aan het bouwen bent aan online vastgoed en minder afhankelijk bent als affiliate marketeer.

De manier om een dikke mailinglijst op te bouwen kun je op dit moment het beste doen door content marketing en Facebook adverteren.

Tot slot..

Wees super nauwkeurig bij de selectie van affiliate programma’s en doe zeker zoektermonderzoek. Er zijn namelijk enorm veel verschillende soorten affiliate programma’s in Nederland. Het is belangrijk dat je een affiliate programma kiest die bij je doelgroep past.

Kijk ook zeker naar de kwaliteit van de affiliate programma’s! Want je wilt alleen maar samenwerken met A-players omdat ook je eigen reputatie van belang is.

Je kunt van tevoren bekijken hoe goed een affiliate programma het doet. Deze performance percentage wordt ook wel conversie genoemd.

Vanzelfsprekend zoek je affiliate programma’s met een hoge conversie en een goede reputatie in de markt, zodoende is minder overtuiging nodig en zal de landing pagina’s beter converteren.

Kies zeker ook een affiliate programma met uitgebreide statistieken. Als affiliate marketer zul je veel moeten testen, dit testen kun je alleen doen met de juiste statistieken zodat jij je strategie daarop kunt aanpassen.

Kies altijd een affiliate programma met uitgebreide realtime statistieken.

Meten is weten!

Tenslotte, schaf professionele hosting aan en bouw aan een waardevolle autoriteit mini site. Installeer sowieso WordPress met een premium thema en zet content marketing in! Een website dat betrouwbaar overkomt, veel waardevolle artikelen heeft en op weg is een autoriteit te worden en een niche zal het veel beter doen dan de rest.

Simpelweg een domein kopen, 5 artikelen online knallen en volgooien met affiliate links is geen succesvolle strategie! Dit is direct de grootste gemaakte fout binnen affiliate marketing.

Onderscheid je van de rest met kwaliteit! Je verkopen als affiliate marketeer zullen door het dak gaan!

En vergeet niet om een mailinglijst op te bouwen! Als jij een grote mailinglijst hebt zul je niet alleen betere deals kunnen binnenhalen, maar ook je conversies zullen hoger liggen omdat je een productlancering kunt inzetten.

Hetzij mijn favoriete manier om affiliate marketing strategisch toe te passen!

Heb je zelf ervaring met affiliate marketing? Wat werkt voor jou het beste? Let me know door hieronder een reactie achter te laten!

Andere ondernemers bekeken ook: 

Affiliate marketing is een van de meest eenvoudige manieren om (snel) geld te verdienen met je website of om zelfs mee te beginnen. Het is bijzonder populair wereldwijd en indien je het goed toepast kun jij ook passief inkomen hebben. Echter, er zijn toch wel wat valkuilen als het gaat om affiliate marketing. Lees hier hoe jij deze kunt omzeilen en wel succesvol online gaat zijn!

Doorgaan naar artikel >>
Ontdek hier meer... 
Affiliate Marketing Succes In 6 Simpele Stappen

Robert Jan Hendriks


Mijn naam is Robert Jan Hendriks en mijn passie en missie is om ondernemers te helpen om hoger in Google te komen. Ik ben het gezicht en de eigenaar van OptimaleGezondheid - de nummer #1 gezondheidsblog van Nederland.

Al mijn ervaringen, inzichten en strategieën deel ik o.a. hier en via de mailinglijst voor meer bezoekers en betalende klanten via je website!

Robert Jan Hendriks

GEEF EEN REACTIE:


Your email address will not be published. Required fields are marked *

 1. Denk dat de belangrijkste tip is dat je het gewoon echt leuk moet vinden en het niet alleen doet voor het geld, anders zal het veel te lastig worden om er genoeg tijd en energie in te steken..

  Groet, Fred

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Tweet
Pin
Share
Share