• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Bitcoin. De valuta van de toekomst?

December 22, 2017

Bitcoin. De valuta van de toekomst?

In deze blog ga ik je alles vertellen over wat bitcoins zijn, wat je ermee kunt doen en alle andere zaken die bij het gebruik van bitcoins komen kijken.

Bitcoin is één van de meer bekende cryptovaluta die ontwikkeld is, toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over. Niet alleen over Bitcoin zelf maar ook over andere cryptovaluta.

Cryptovaluta zijn een online betaal valuta die allerlei nieuwe mogelijkheden met zich meebrengen.

Lees hieronder alles over het ontstaan van Bitcoin, de revolutionaire manier waarop het werkt en waar je op moet letten als jij begint met het gebruiken van Bitcoins.

Hoe zijn bitcoins ontstaan?

Eind 2008 werd door Satoshi Nakamoto een link op een mailinglist voor cryptografen gepubliceerd die leidde naar het document genaamd “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”.

In dit document werd de methode van een peer-to-peer netwerk (van één persoon naar een ander persoon) voor het genereren van een systeem van elektronische betalingen uiteengezet.

Degenen die dit document als eerste onder ogen kregen zagen meteen de potentiële mogelijkheden en zo begon de Bitcoin sneeuwbal te rollen.

In 2009 werd het Bitcoin netwerk realiteit en werd het eerste ”blok” met bitcoins ”gemined” door Satoshi Nakamoto.

Hal Finney was één van de eerste personen die wel heil zag in deze valuta en was dan ook de ontvanger van de eerste transactie.

Toen eenmaal meer en meer mensen de mogelijkheden van Bitcoin inzagen kon het netwerk vormgegegeven en uitgebreid worden.

Satoshi Nakamoto is een pseudoniem voor één persoon of een hele groep. Wie erachter zit weet, ondanks verschillende pogingen van een aantal journalisten om dit te achterhalen, niemand.

Nakamoto is compleet van het toneel verdwenen. Personen die in het verleden nog wel mailcontact met hem of haar hebben gehad hebben ook niks meer van Satoshi vernomen.

Hoogstwaarschijnlijk is Nakamoto verdwenen om aandacht en bemoeienissen van de pers en regeringen te ontwijken.

Satoshi Nakamato heeft met Bitcoin eigenlijk het startsein gegegeven voor de lancering van cryptovaluta. In theorie een concurrent voor alle reguliere valuta waar we mee bekend zijn.

Ook zonder de uitvinder van Bitcoin blijft de valuta groeien. De koers kan weliswaar soms wispelturig zijn toch blijft deze over het algemeen stijgen.

Het concept is nog relatief nieuw en hoe het verder gaat moet de toekomst uitwijzen. Het valt echt niet te ontkennen dat Bitcoin een revolutionair valutasysteem is.

Hoe werkt het gebruik van Bitcoins?

De ‘sourcecode’ is open source. Dat betekent dat iedereen de originele software in kan zien, maar ook dat iedereen het kan downloaden en er gebruik van kan maken.

Het Bitcoin betalingssysteem is een gedecentraliseerd systeem. Er is geen overkoepelende organisatie die alles beheert en er is niemand die in de gaten kan houden wat voor diensten of producten jij aanschaft of verkoopt.

Alle transacties en de controle daarvan worden uitgevoerd en beheerd door het netwerk zelf.

In een online kasboek (blockchain) worden alle transacties bijgehouden zodat men precies weet hoeveel Bitcoins er in omloop zijn en hoeveel iedereen heeft.

Wanneer een Bitcoin Blok gevormd wordt bevat deze informatie van verschillende geverifieerde transacties, een specifieke blokcode (hash) en de hash van het voorgaande blok.

Door alles transacties bij te houden in dat online kasboek wordt voorkomen dat een code meerdere malen gebruikt wordt.

Omdat alle Bitcoin business zich online afspeelt is het risico dat Bitcoin adressen of andere gevoelige informatie gedupliceerd worden groter dan bij een gewone bank. Voornamelijk omdat Bitcoin fraudeurs of dieven makkelijk in de anonimiteit kunnen verdwijnen.

Stel het je zo voor: Als ik een foto van mijn pc naar jou toestuur dan is die foto daarna niet van mijn pc verdwenen. Ik heb de foto en jij ook.

Wanneer ik geld overmaak aan jou via een bank, dan geef ik de bank opdracht om geld van mijn rekening naar jouw rekening over te halen. Dan wordt er daadwerkelijk geld verplaatst, er ‘verdwijnt’ geld van mijn rekening naar die van jouw.

Omdat er geen derde, uitvoerende partij aan te pas komt hebben hackers geprobeerd om codes in een Bitcoin Blok te veranderen.

Aanvankelijk ontstonden hierdoor problemen omdat ‘coins’ meerdere malen werden gespendeerd.

Uiteindelijk heeft het netwerk zichzelf gereguleerd en inmiddels is het netwerk ook zo groot geworden dat het onmogelijk wordt om te hacken. Wanneer er één blok veranderd wordt dan moeten alle daaropvolgende blokken ook aangepast worden.

Omdat er enorme wiskundige calculaties aan te pas komen om de transactie goed te verwerken, die veel energie vergen, is het niet mogelijk om de blockchain aan te passen.

Blockchain

De Bitcoin Blockchain

De blockchain is gewoonweg het kasboek van Bitcoin. In de blockchain is elke transactie die ooit is uitgevoerd opgenomen.

De blockchain wordt gecontroleerd door het volledige Bitcoin netwerk.

Iedereen binnen het netwerk heeft hetzelfde kasboek en elke transactie die wordt toegevoegd is door iedereen te zien.

Het eerst blok van de blockchain wordt ook wel het ‘Genesis blok’ genoemd. Dit was dus de allereerste transactie van Bitcoins die heeft plaatsgevonden.

Elk blok bevat de volgende informatie:

 •  Bitcoin adres van de ontvanger.
 •  Bitcoin adres van de verzender.
 •  Aantal Bitcoins dat verstuurd wordt.
 •  Hash. Een unieke code waarmee de inhoud van het blok wordt aangeduid.
 •  Hash van het voorgaande blok.

Vanaf het Genesis blok wordt er bij elke transactie een blok toegevoegd die ook de informatie van het vorige blok bevat.

Zo ontstaat er een ketting van informatie, daarom de benaming blockchain.

Omdat elk blok informatie van het voorgaande blok bevat is het eigenlijk niet mogelijk om het systeem te hacken.

Wanneer je aanpassingen zou willen maken in de blockchain zou je elke blok moeten aanpassen. Omdat elk blok chronologisch aan elkaar gelinkt is.

Als er geconstateerd wordt dat een opvolgend blok niet de corresponderende informatie van het voorgaande blok bevat wordt deze (en alle blokken die aan het foutieve blok zijn gelinked) afgestoten en ongeldig bevonden.

Het controleren van elke transactie (blokvorming) wordt gedaan door het netwerk. De gebruikers van het netwerk ruilen in principe de rekenkracht van hun computer tegen Bitcoins.

Wanneer iemand ( of een samenwerkende groep) binnen het netwerk als eerste de informatie verwerkt en gecontroleerd heeft ontvangt hij of zij daar een aantal Bitcoins voor.

Dit noem je Bitcoins ‘minen’. Omdat er inmiddels zoveel transacties met Bitcoins worden gedaan is er een enorme rekenkracht nodig om dit allemaal te verwerken.

Het duurt ongeveer tien minuten voordat een blok gecontroleerd is en toegevoegd wordt aan de blockchain. Dus elke tien minuten worden er nieuwe Bitcoins uitgekeerd aan de ‘miners’ en komen er zo nieuwe Bitcoins in omloop.

De Bitcoin hanteert acht cijfers achter de komma en is daardoor makkelijk in kleinere percentages op te delen.

Bitcoin mining software.

Bitcoins worden ‘gemined’. Dit houdt in dat computerservers ontzettend ingewikkelde berekeningen uitvoeren die uiteindelijk een nieuw blok in de blockchain moeten creëren..

De software om Bitcoins mee te kunnen ‘ minen’ is gratis en voor iedereen te gebruiken, je hebt echter wel speciale (vaak dure) hardware nodig om de calculaties uit te kunnen laten voeren.

Helaas is het niet meer zo makkelijk als tijdens de begin dagen van Bitcoin. Toen kon je makkelijk met je eigen pc of laptop aan het programma deelnemen.

Omdat Bitcoin echter zo gegroeid is en daarmee dus het netwerk wat erachter zit heb je steeds meer rekenkracht nodig van de processoren om de crypto sleutels te kunnen lokaliseren dat je dit niet meer gewoon via je huis, tuin en keuken computer kunt doen.

Degenen die echt rijk zijn geworden van het ‘minen’ van Bitcoins zijn de personen die er meteen in het begin in zijn gesprongen.

Omdat de hoeveelheid Bitcoins die ‘gemined’ kunnen worden beperkt is, neemt het aantal Bitcoins dat er te ‘minen’ is elke vier jaar af.

Dit heeft tot gevolg dat het dus steeds lastiger wordt om met simpele apparatuur te kunnen ‘minen’.

Personen die zich op professioneel niveau bezig houden met het ‘minen’ van Bitcoins pakken dit dan vaak ook groots aan.

Een loods of trailer wordt bijvoorbeeld vol gezet met computers om al het rekenwerk te verrichten.

Als jij wilt beginnen met het ‘minen’ van Bitcoins moet je er dus rekening mee houden dat je redelijk wat prijzige apparatuur moet aanschaffen om er succesvol mee te zijn.

De software is echter gratis toegankelijk voor iedereen.

Waarom zou je met Bitcoins betalen?

Één van de voornaamste redenen voor het gebruik van Bitcoin is simpelweg het gemak en de lage kosten.

Er is geen tussenpersoon bij betrokken, de enige kosten die je eventueel kwijt bent is een kleine, vrijwillige bijdrage die aan personen binnen het netwerk worden toegekend die de transactie verwerken en controleren.

Aan het gebruik van pinautomaten en creditcards zijn altijd extra kosten verbonden. Bitcoin werkt dus in principe zonder transactiekosten maar gebruikers worden dus wel aangemoedigd om een soort fooi, vaak niet meer dan een paar cent, af te dragen voor snellere verwerking van de transacties.

Bitcoins bewaar je in een online portemonnee via je pc, tablet of smartphone. Ook bestaan er andere manieren om je Bitcoins te beheren.

Het voordeel hiervan is dat je er altijd bij kunt, je rekening kan niet zomaar ‘bevroren’ worden door derden en is anoniem.

Zeker in landen waar het moeilijk is om andere online betaalservices te gebruiken of waar tegoeden door de banken bevroren zijn kan Bitcoin een uitkomst bieden.

Het enige dat je nodig hebt is internet, een apparaat om het web te betreden en een Bitcoin adres.

Bitcoin adres

Bitcoin adres.

Een bitcoin adres gebruik je om betalingen mee te doen en in ontvangst te nemen. Een Bitcoin adres bestaat uit 26 tot 34 karakters. Zowel cijfers als letters, die hoofdlettergevoelig zijn.

Om verwarring te voorkomen zijn de hoofdletters ‘O’ en ‘I’ de kleine letter ‘i’ en het cijfer ‘0’ niet bruikbaar in de samenstelling van een Bitcoin adres. Elke adres begint met het cijfer 1 of 3.

Zo’n adres is bedoeld voor eenmalig gebruik. Voor elke transactie  moet er een nieuw adres worden aangemaakt.

Omdat het gebruik van Bitcoin anoniem is wordt er ook geen gebruik gemaakt van een afzender adres. Je weet dus niet wie jou betaald en je kunt ook nooit bewijzen dat jij een bepaalde betaling hebt gedaan.

Er zijn verschillende online tools beschikbaar om Bitcoin adressen mee te kunnen genereren. Ook kun je software downloaden om offline Bitcoin adressen te creëren.

Bitcoin adressen zijn dus niet bedoeld om je Bitcoins op te bewaren.

Stel je hebt 10 Bitcoins ontvangen op een adres en je geeft 2 Bitcoins uit dan worden de overige 8 Bitcoins niet op dat adres bewaard.

Je moet je ontvangen Bitcoins overzetten naar een online portemonnee. In het verleden is het voorgekomen dat een aantal mensen dit niet gedaan hebben waardoor ze hun Bitcoins verloren.

Bitcoin keys

Misschien heb je al eerder wat gehoord of gelezen over Bitcoin. In dat geval heb je de termen ‘private key’ en ‘public key’ eventueel eerder gehoord.

In de voorgaande paragraaf vertelde ik over het Bitcoin adres. Dit is wat eigenlijk een public key is.

Via deze public key ontvang en verstuur je geld. Met de private key (een soort wachtwoord) en je public key samen creëer je een digitale handtekening.

De combinatie van de public key en je digitale handtekening signaleert aan het netwerk dat jij echt de verzender bent van de Bitcoins.

Op het moment dat jij Bitcoins wilt versturen creëer je een transactie waarbij je het aantal Bitcoins dat je wilt versturen linked aan de public key van de ontvanger. Deze transactie ‘onderteken’ je met je digitale handtekening.

Deze transactie wordt vervolgens naar het Bitcoin netwerk gestuurd zodat iedereen weet wie de nieuwe eigenaar van de Bitcoins is en dit wordt dan bijgewerkt in de blockchain.

De digitale handtekening en jouw public key verifiëren dat jij de echte verzender bent. Daarnaast zorgt dit ervoor dat men niet zomaar jouw public key kan gebruiken om transacties uit te voeren.

Jouw digitale handtekening is daarvoor nodig en voor de creatie daarvan heb je een private key nodig.

Een private key stelt je in staat om je Bitcoins ook daadwerkelijk te spenderen. Bescherm deze daarom goed, je wilt tenslotte niet dat iemand anders met jouw Bitcoins aan de haal gaat.

Bitcoin hacks.

Een gevaar dat voor Bitcoin op de loer ligt zijn hackers. Verschillende malen zijn er grote hacks gepleegd waarbij voor miljoenen aan Bitcoins werd gestolen.

De beveiliging van je computer en alle gegevens die zich daarop vinden is dan ook cruciaal.

Je hebt helaas geen invloed op de beveiliging van bijvoorbeeld online Bitcoin portemonnee aanbieders.

Het is daarom ook van belang dat wanneer je besluit om je Bitcoins online te bewaren of op een pc die wel online gebruikt wordt om te checken of je een betrouwbare site, zoals bijvoorbeeld Coinbase, gebruikt en om je beveiliging echt omhoog te schroeven.

Nu moet je niet bang zijn je ineens van alle kanten door hackers belaagd gaat worden maar juist door die anonimiteit kunnen hackers wel makkelijker verdwijnen met jouw Bitcoins.

De grootste hack uit de geschiedenis van Bitcoin was de hack van Mt.Gox een walletservice voor cryptocurrency.

Omdat het helaas toch ergens schortte aan de beveiliging van hun site konden hackers hun slag slaan en zijn ze er vandoor gegaan met Bitcoins ter waarde van $400 miljoen.

Wie er achter deze hack zat zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen aangezien Bitcoin gebruik allemaal anoniem geschiedt.

Dit zegt echter niets over de veiligheid van de blockchain. Het systeem zelf werkt goed het zijn alleen de online aanbieders van wallets en individuen zonder de juiste pc bescherming die een prooi voor hackers kunnen worden.

Bitcoin & anonimiteit.

Voor de vele gebruikers van Bitcoin is naast de efficiëntie van het systeem de anonimiteit een groot voordeel.

Omdat alle transacties online, via geëncrypteerde codes, plaatsvinden  en er geen derde partij aan te pas komt is het verstrekken van persoonlijke gegevens ook helemaal niet nodig.

Daardoor wordt er nog wel eens gezegd dat het om die reden hét betalingsnetwerk voor criminelen zou zijn maar eigenlijk wordt Bitcoin juist voornamelijk steeds meer voor legitieme transacties gebruikt.

Winkeliers kunnen een hoop geld kwijt zijn aan bijvoorbeeld het huren van een pinautomaat, transactiekosten, het storten van geld. Bitcoin maakt daar een einde aan omdat er geen bank meer nodig is.

Inmiddels gaan er ook geluiden op om cryptovaluta beter te reguleren om juist te voorkomen dat criminelen er gebruik van zouden kunnen maken.

Wat dat voor de toekomst en de anonimiteit van Bitcoin gebruikers betekent is nog afwachten. Tot op heden kun je echter zonder sporen achter te laten je gang gaan.

Bitcoin mixer

Zoals eerder gezegd oefent vooral de anonimiteit bij het gebruik van Bitcoins een grote aantrekkingskracht op de gebruikers ervan uit.

Toch is bijna onmogelijk om totaal anoniem te blijven op het internet. Je laat altijd wel ergens een spoor achter en dat wil je misschien wel juist voorkomen.

Als je om de één of andere reden er zeker van wilt zijn dat de Bitcoins die jij hebt niet meer terug te leiden zijn naar jouw kun je gebruik van een online Bitcoin mixer.

Dit houdt in dat je jouw Bitcoins aan een mixer service verstuurd waar deze met de Bitcoins van andere gebruikers wordt gemixed.

Vervolgens krijg jij andere Bitcoins terug. Op die manier is niet meer te herleiden waar, welke Bitcoins vandaan zijn gekomen.

Bitcoins vedienen

Bitcoins verdienen.

Als je geen Bitcoins wilt kopen bestaan er verschillende manieren om Bitcoins te verdienen. Misschien is één van de onderstaande manieren wel iets voor jou om die felbegeerde online valuta mee te verdienen.

 •  Bitcoins minen.

Deze is het meest voor de hand liggend en omdat ik er al eerder uitleg over heb gegeven ga ik er nu niet verder op in, maar het is één van meerdere manieren om Bitcoins te verdienen.

 •  Bitcoins als betaalmiddel accepteren.

Wanneer je diensten of producten verkoopt kan het heel simpel zijn om Bitcoins te verdienen door gewoonweg Bitcoins als betaalmiddel te accepteren.

 •  Bitcoins als donatie.

Ook zonder (virtuele) winkel kun je Bitcoins verdienen. Misschien vraag je de bezoekers van jouw site wel eens om een donatie om de boel in de lucht te houden.

Je zou dan ook Bitcoins kunnen accepteren en op die manier misschien wel je eerste Bitcoins verdienen.

 •  Online taken uitvoeren.

Het web is werkelijk waar een wondere wereld. Door simpele online opdrachten uit te voeren kun je zelfs Bitcoins verdienen.

Het zal hier niet gaan om gigantische bedragen maar als je lang genoeg volhoudt kun je van die ene Satoshi (kleinste eenheid van Bitcoin) misschien wel een hele of meerdere Bitcoins maken.

Er zijn verschillende sites waar je bijvoorbeeld video’s moet bekijken of forum vragen moet beantwoorden om Bitcoins mee te kunnen verdienen.

Als je op deze manier Bitcoins wilt verdienen moet je wel nagaan of de investering qua tijd ook opweegt tegen het aantal Bitcoins dat je ontvangt.

Het volgende punt heeft meer te maken met geld verdienen aan Bitcoin handel dan daadwerkelijk Bitcoins verdienen maar voor de handelaren onder ons kan het een interessante optie zijn.

 •  Beleggen in Bitcoins.

Als je wat risicovoller te werk wilt gaan zou je kunnen beleggen of handelen in Bitcoins.

Je schaft Bitcoins aan en als de prijs ervan hoger wordt dan wat jij ervoor hebt betaald verkoop je ze weer.

Omdat je echter nooit zeker weet of de prijs gaat stijgen of toch ineens naar beneden duikt is dit een meer risicovolle manier van het verdienen van Bitcoins dan eerder genoemde opties.

Bitcoin koers.

Veel conventionele financieel experts wijzen op mogelijke gevaren omdat het een gedecentraliseerd systeem is.

Toch zijn velen hier echter niet gevoelig voor aangezien meer en meer bedrijven en organisaties betalingen via Bitcoin accepteren.

De koers van de Bitcoin stijgt elke dag. Toen het netwerk nog in de kinderschoenen stond was de waarde van 1 Bitcoin minder dan $0.01. Inmiddels is, na enkele dipjes, de waarde opgelopen naar $17.900 dollar voor 1 enkele Bitcoin.

Er zijn verschillende factoren van invloed op de koers of de prijs van Bitcoins.

 •  De overheid.

Hoe de overheid van een land omgaat met het gebruik van Bitcoin of cryptovaluta in het algemeen kan invloed hebben op de prijs ervan.

Als de regering van een natie bijvoorbeeld zou besluiten om cryptovaluta te verbieden kan dat negatief uitpakken voor de koers van de betreffende cryptovaluta.

Wanneer de overheid zich echter positief opstelt en zich achter de nieuwe valuta vorm schaart schept dit meer vertrouwen, waardoor meer mensen er gebruik van willen maken wat de prijs laat stijgen.

 •  Vraag en aanbod.

Voor bijna alles  geldt: Hoe groter de vraag des te hoger de prijs en aangezien er maximaal 21 miljoen Bitcoins ‘gemined’ kunnen worden is het aanbod dus beperkt.

Elke vier jaar neemt het aantal Bitcoins dat ‘gemined’ kan worden met de helft af. Iedere keer als dit moment nadert zie je dat de koers van de Bitcoin stijgt.

 •  Investeerders.

Ook investeerders kunnen een bepaalde ‘credibility’ aan cryptovaluta geven. Hierdoor willen misschien meerdere mensen investeren waardoor de prijs gaat stijgen.

Het kan daarnaast ook zo zijn dat investeerders ineens een grote hoeveelheid Bitcoins aanschaffen en vervolgens allerlei marketing strategieën toepassen om de prijs ervan omhoog te drijven.

 •  Energieverbruik.

De energie die nodig is om Bitcoins te ‘minen’ is enorm. Computers moeten zoveel processen uitvoeren dat daardoor het stroomverbruik van het gehele Bitcoin netwerk gelijk staat aan die van een klein land.

Naarmate de jaren verstrijken en het aantal Bitcoins dat verdiend kan worden steeds verder afneemt wordt het ‘minen’ steeds moeilijker waardoor het energieverbruik exponentieel toeneemt.

De kosten van dit energieverbruik zie je ook terug in de waardebepaling. Hoe meer het kost om iets te produceren des te hoger zal de prijs ook uitvallen.

 •  Bruikbaarheid.

De bruikbaarheid van Bitcoin heeft ook invloed op de prijs ervan.

Als je er niks mee zou kunnen betalen zou Bitcoin totaal waardeloos zijn maar juist omdat meer en meer bedrijven en organisaties het  mogelijk maken om met Bitcoins af te rekenen neemt de bruikbaarheid toe.

 •  Publieke opinie.

De mening van het grote publiek kan zoiets innovatiefs als Bitcoin maken of breken.

Wanneer niemand geïnteresseerd zou zijn of berichten in de media overwegend negatieve geluiden zouden laten horen is de kans groot dat de gehoopte groei niet gaat plaatsvinden.

Doordat er echter steeds meer positieve klanken aan Bitcoin verbonden worden kan dat ervoor zorgen dat de publieke opinie steeds meer richting algemene acceptatie verschuift.

Daardoor neemt de populariteit van Bitcoin toe wat de prijs omhoog stuwt.

Bitcoin pinautomaat.

Bitcoins kopen en verkopen kon eerder enkel online. Tegenwoordig bestaan er zelfs Bitcoin pinautomaten.

Je gooit geld in die automaat en vervolgens ontvang je een QR code die het bedrag in Bitcoins vertegenwoordigd.

Toon de QR code die je hebt ontvangen niet aan iemand anders, als hij of zij deze code zou scannen ben je jouw Bitcoins kwijt.

Het meest makkelijk is om al je Bitcoin transacties mobiel uit te voeren. Door gebruik van een QR code hoef je geen reeks cijfers en getallen van het Bitcoin adres over te nemen en daardoor kun je nog sneller je transactie versturen.

Er zijn ook tal van online aanbieders waar je Bitcoins kunt aanschaffen. De prijzen verschillen per dag want de koers veranderd constant.

Bitcoin exchange.

Om je Bitcoins te kunnen omwisselen voor andere crypto valuta of bijvoorbeeld keiharde Euro’s heb je een Bitcoin exchange service nodig.

Dit is gewoonweg een online handelsplatform voor het kopen, verkopen en omwisselen van je Bitcoins.

Een exchange service hanteert wel altijd een bepaald bedrag voor de verwerkingskosten. De prijzen hiervan variëren per service, check dit van te voren.

wallet app

Bitcoin wallet app.

Bitcoin zelf heeft geen app die je kunt downloaden om te kunnen ‘minen’. Als je dat wilt moet je de open source software downloaden en installeren op speciale hardware.

Er bestaan wel apps voor online en offline wallets (portomonees) om je Bitcoins in te bewaren.

 •  Coinbase.

Coinbase is één van de grootste wallet aanbieders die er op het web te vinden zijn. Daarnaast kun je bij Coinbase Bitcoins en andere cryptovaluta kopen en inwisselen.

 •  Mycelium.

Via Mycelium kun je veilig je Bitcoins bewaren. Ze bieden ook mogelijkheden voor een offline wallet of een hardware wallet.

Een hardware wallet is een klein, extern apparaat die je met een USB kabel op je pc of smartphone kunt aansluiten.

In deze hardware wallet kun je jouw Bitcoins opslaan. Je kunt er ook transacties mee uit voeren als deze is verbonden met internet.

Omdat een hardware wallet offline bewaard wordt is het niet mogelijk dat deze gehacked wordt.

Onthoud de wachtwoorden die je voor je hardware wallet bedenkt goed of schrijf ze op en bewaar deze op een veilige plek.

Mocht je hardware wallet kapot gaan of kwijt raken dan kun je met je wachtwoorden je Bitcoins alsnog terughalen en overzetten naar een nieuwe portemonnee.

 •  Bread.

Bread is één van de snelst groeiende wallet aanbieders ter wereld. Je kunt alles binnen de app makkelijk regelen.

Wat jij verder met je Bitcoins uitspookt heeft niemand inzicht in. Een service als Bread biedt je alleen de mogelijkheid om veilig je coins te bewaren en transacties uit te voeren.

 •  Airbitz.

De wallet aanbieder die zegt je de meeste anonimiteit te kunnen bieden is Airbit. Ze hebben een manier van encryptie gevonden die nog betere bescherming tegen eventuele hackers moet bieden.

Daarnaast is het onmogelijk voor het bedrijf dat erachter zit om jouw informatie in te zien.

 •  Samourai Wallet

Één van de nieuwere aanbieders van Bitcoin wallets is Samourai Wallet. Volgens henzelf bieden ze encryptie, voor je online valuta, op militair niveau aan.

Een goed beveiligde wallet service is enorm belangrijk wanneer je Bitcoins hebt, check daarom verschillende aanbieders om te zien wat voor service ze aanbieden en wat andere gebruikers erover zeggen.

Bitcoin en de banken.

Zoals gezegd werken Bitcoin transacties zonder tussenpersoon. Alleen jij en degene aan wie je Bitcoins verstuurd of van wie je Bitcoins ontvangt zijn erbij betrokken.

Dit zorgt ervoor dat de reguliere bankwereld op haar achterste benen staat.

Wij kennen het eigenlijk niet anders dan dat geld gereguleerd wordt vanuit één centraal punt. Bij Bitcoin en andere cryptovaluta is dit niet van toepassing.

Dit geeft mensen veel meer vrijheid. Een transactie kan meteen geschieden, er zijn veel minder kosten aan verbonden en je bent anoniem.

Daarnaast ben jij de enige, echte beheerder van jouw Bitcoins. Niemand kan erbij of heeft er inzicht in. Je tegoeden kunnen dus niet bevroren worden.

Satoshi Nakamoto heeft Bitcoin zo ontworpen dat er maximaal 21 miljoen Bitcoins in omloop komen.

Bitcoin hanteert echter acht cijfers achter de komma waardoor je heel precies kunt omrekenen naar andere valuta en ondanks de hoge waarde van 1 Bitcoin kun je toch Bitcoins makkelijk aanschaffen omdat ze zo klein opgedeeld kunnen worden, in 100 miljoen deeltjes zelfs.

Elke vier jaar wordt het aantal Bitcoins dat gemined kan worden gehalveerd. In het jaar 2140 zouden dan alle 21 miljoen Bitcoins in omloop moeten zijn.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank, die geld bij kunnen drukken, is er een beperkt aantal Bitcoins beschikbaar.

Dit zou er in theorie voor moeten zorgen dat de valuta uiteindelijk stabiel blijft.

Satoshi Nakamoto publiceerde opmerkelijk genoeg zijn “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” document kort na het begin van de financiële crisis in 2008.

Misschien om een tegenhanger voor onze reguliere valuta te bieden dat onmogelijk gecorrumpeerd kan worden door enkele of zelfs een grote groep personen.

Als jij geld spaart bij een bank wordt het geld dat jij spaart door de bank geïnvesteerd. Bij Bitcoin is dit onmogelijk.

Niemand kan bij jouw Bitcoins dus, zolang jij jouw Bitcoins goed beveiligd, is het voor anderen  niet mogelijk om ze uit te geven of voor eigen gewin te investeren.

Dit geeft jou dus de ultieme controle over je Bitcoins en daardoor worden in zekere zin de banken buiten spel gezet.

Nieuwe wetgeving rondom Bitcoin gebruik.

Veel regeringen weten nog niet precies wat ze aanmoeten met de toenemende populariteit van Bitcoin.

Vanwege de zorgen over het gebruik van Bitcoin voor criminele transacties en witwaspraktijken willen verschillende Europese landen meer regels creëren rondom de anonimiteit van Bitcoin.

Zo zou er toezicht moeten komen op de wisselkantoren voor Bitcoin en moeten er opties zijn om cryptovaluta toe te voegen aan de wetgeving voor anti-terrorisme en anti-witwas praktijken.

Dit zou moeten helpen om cybercrime en globaal terrorisme aan te pakken.

Tot op heden is er nog niets concreets besloten maar je kunt ervan uitgaan dat dit niet meer zo lang op zich laat wachten.

Wat daarvan de eventuele gevolgen zijn voor de groei van Bitcoin moeten we dan zien maar veranderingen zijn zeker op komst.

Bitcoin belastingdienst

Bitcoin en de Belastingdienst.

Juist omdat het gebruik van Bitcoins nog relatief nieuw is bestaat er nog onduidelijkheid over hoe het precies aangemerkt dient te worden.

Het is nog niet zeker of ze in fiscaal opzicht als geld worden aangemerkt of als ruilmiddel.

Momenteel is het zo dat wanneer je Bitcoins in je bezit hebt die vallen onder de vermogensbelasting in Box 3.

Je moet dan de waarde van je Bitcoins naar Euro’s omrekenen op 1 januari van het desbetreffende belastingjaar.

In een enkel geval kan het zo zijn dat wanneer je bijvoorbeeld zelf Bitcoins ‘mined’ om ze vervolgens te verkopen of gewoonweg heel veel handelt in Bitcoins dat je inkomsten daaruit in Box 1 onder de inkomstenbelasting vallen.

Voor Bitcoin Transacties geldt een BTW vrijstelling. Er hoeven voor de transacties geen facturen opgesteld te worden en je hoeft dus ook niet aan allerlei andere administratieve verplichtingen te voldoen.

Het kan verstandig zijn om contact te zoeken met de Belastingdienst wanneer jij je met de handel of het professioneel ‘minen’ van Bitcoins bezighoudt of wanneer je een grote voorraad Bitcoins in je online portemonnee hebt.

Zo weet je precies waar je aan toe bent als het aankomt op je belastingopgave en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

De 5 beste tips over bitcoins.

Bovenstaande informatie moet je al een heel eind op weg geholpen hebben, maar zoals je misschien inmiddels van me gewend bent stuur ik je nooit op pad zonder wat handige tips.

De bruikbare tips die ik hieronder voor je heb samengesteld kunnen, zeker als je net begint met het gebruik van Bitcoins, goed van pas komen.

 • Knip en plak altijd je bitcoin adres wanneer je een transactie uit moet voeren zodat je zeker weet dat er geen typfouten zijn gemaakt.

Een Bitcoin adres bestaat uit enorm veel cijfers en letters. Als je dit verkeerd zou overtypen mislukt de transactie en moet je weer overnieuw beginnen.

 • Bewaar het leeuwendeel van je Bitcoins op een offline computer.

Bitcoins zijn roofgoed voor hackers, daarom is het van belang dat je jouw Bitcoins in een offline portemonnee bewaard.

Gebruik een USB stick om de informatie van een online computer over te zetten naar eentje die offline is.

Op die manier kan je Bitcoin portemonnee niet gehacked worden en zijn je coins veilig voor online rovers.

 • Kies een wachtwoord met Hulk sterkte voor je Bitcoin portemonnee. Gebruik zeker twintig tekens bestaande uit cijfers, kleine- en hoofdletters en eventueel speciale leestekens.
 • Als je wilt gaan ‘minen’ sluit je dan aan bij een ‘mining pool’. Omdat je in een groep werkt om de algoritmes op te lossen kost dit minder energie en heb je meer kans dat je ook daadwerkelijk Bitcoins voor je werk in ontvangst kan nemen.

Natuurlijk valt de opbrengst lager uit omdat het gedeeld wordt in de groep (pool) maar daarentegen is de kans om Bitcoins te kunnen ‘minen’ wel groter.

 • Informeer jezelf. Voordat je begint met het integreren van Bitcoin in je leven zou ik je aanraden om jezelf er flink in te verdiepen.

Hoe meer kennis je hebt des te kleiner wordt de kans dat er zaken misgaan.

Wees voornamelijk alert op de beveiliging van je computer en Bitcoin Portemonnee. Er zijn mensen die duizenden euro’s hebben verloren doordat ze onzorgvuldig met hun pc beveiliging en bescherming omgingen.

Tot slot.

Het gebruik van Bitcoin is nieuw en spannend en kan de manier waarop wij met geld omgaan totaal veranderen.

Verdiep jezelf in de materie en begin met ‘minen’ of schaf online Bitcoins aan.

Misschien gaat er wel een wereld voor je open en wil je enkel en alleen nog maar met Bitcoins betalen.

Hoe dan ook hoop ik dat deze blog je voldoende informatie én inspiratie heeft gegeven om zelf eens te proberen of het gebruik van Bitcoins wat voor jou is.

Hulp nodig om hoger in Google te komen voor meer inkomsten met je site? Check dan mijn gratis online training. 

Gratis Online Training om Hoger in Google te komen.

 • Hoe je met je site veel beter kunt gaan scoren in Google.
 • De beste tools om de concurrentie te verslaan.
 • De meest gemaakte SEO fouten waardoor je onzichtbaar blijft.
 • Hoe je razendsnel bovenaan in Google kunt komen met jouw website.

Klik hier om je gratis aan te melden voor de online training!

Succes!

Bronnen.

 • https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_bitcoin
 • https://support.coinbase.com/customer/portal/articles/1824913-why-would-i-use-bitcoin-why-should-i-use-bitcoin
 • https://en.bitcoin.it/wiki/Address
 • https://financieel.infonu.nl/belasting/175676-heft-de-belastingdienst-belasting-over-bitcoins-in-2018.html
 • https://themerkle.com/top-4-reliable-bitcoin-mixers/
 • https://bitcoinexchangeguide.com/top-10-bitcoin-security-tips/
 • https://www.superpages.com/em/top-bitcoin-tips/
 • https://cryptopotato.com/8-must-read-tips-trading-bitcoin-altcoins/
 • https://www.buybitcoinworldwide.com/kb/investing-in-bitcoin/
 • https://bitconnect.co/bitcoin-information/10/how-is-the-price-of-cryptocurrency-defined
 • http://fortune.com/2017/12/18/bitcoin-regulation-eu-money-laundering-drug-terrorists/
 • https://www.youtube.com/watch?v=SSo_EIwHSd4
 • https://www.huffingtonpost.com/entry/10-bitcoin-wallet-apps-you-should-consider-using-today_us_5999ed74e4b033e0fbdec566
 • https://breadapp.com/
 • https://wallet.mycelium.com/
 • https://airbitz.co/
 • https://www.youtube.com/watch?v=AD-vWx3oA84

Andere ondernemers bekeken ook: 

Hier lees je alles over Bitcoins. Hoe zijn Bitcoins ontstaan en wat kun je ermee? Naast de geschiedenis van de Bitcoin kun je alles lezen over hoe de speciale blockchain technologie werkt waar Bitcoin door werkt. Ook wordt er behandeld hoe jij je Bitcoins op kunt slaan en wat voor medium je daar het beste voor kunt gebruiken. Er worden verschillende online wallet aanbieders besproken. Daarnaast de veiligheid die bij Bitcoin gebruik zo belangrijk is alsmede het gevaar van hacks en de gevolgen daarvan. Ook kun je alles lezen over hoe je Bitcoins verdienen door allerlei online opties of hoe je zelf, met behulp van de software, Bitcoins kunt minen. Vervolgens komt ook de anonimiteit rondom Bitcoin aanbod alsook de gevolgen voor de wetgeving en de Belastingdienst. Alles wordt afgerond met de vijf beste tips.

Doorgaan naar artikel >>
Ontdek hier meer... 
Bitcoin. De valuta van de toekomst?

Robert Jan Hendriks


Mijn naam is Robert Jan Hendriks en mijn passie en missie is om ondernemers te helpen om hoger in Google te komen. Ik ben het gezicht en de eigenaar van OptimaleGezondheid - de nummer #1 gezondheidsblog van Nederland.

Al mijn ervaringen, inzichten en strategieën deel ik o.a. hier en via de mailinglijst voor meer bezoekers en betalende klanten via je website!

Robert Jan Hendriks

GEEF EEN REACTIE:


Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Tweet
Pin
Share
Share